Преди години бях командировка в Будапеща близо до коледните празници. Както винаги работата беше в изобилие и посещаването на забeлeжителностите беше мит. За щастие хотелът беше в центъра на града, в близост до Дунав и до една от най-оживените улици. Така че, късно вечерта, след приключване на работния ден, излязохме на разходка в хрущящия сняг и завивайки зад ъгъла попаднахме на коледно украсено площадче с малки дървени къщички. Снегът валеше на парцали в коносовидната светлина от уличните лампи. Площадчето беше пълно с усмихнати хора, а в къщичките продаваха традиционни местни сладкиши и ръчно изработени малки сувенирчета – ушити от пъстър плат сърца, нанизани на връвчица заедно с пръчици канела и звезден анасон. Лелки мажеха хрупкави вафли с уханен шоколад, деца пееха коледни песни. В същност попадането на този площад не беше съвсем случайно, носът ми беше надушил някакъв уханен аромат, който се носеше от студения декемврийски вятър. Ароматът се оказа от подправено с уханния греяно вино в дълбок казан. Наливаха го в пръстени чаши, срещу 100 форинта капаро за чашата, и хората стиснали топлият съд обикаляха из коледния базар и приказваха. После се връщаха за още една димяща чаша. Запомних това ухание и оттогава около Нова Година това вино неизменно присъства у нас.
Продукти:
1 бутилка червено вино (750 мл.)
1 портокал
2 пръчки канела
4-5 зърна черен пипер
10-12 розички карамфил
½ шушулка ванилия
3 с.л. кафява захар
250 мл вода
Приготовление:
Розичките карамфил се забождат в портокала. Шушулката ванилия се срязва по дължина и с нож се остъргват зрънцата ванилия. Портокалът, ванилията и останалие подправки се поставят в тенджера заедно с виното, водата и захарта.
Тенджерата се поставя на слаб котлон и виното се бърка докато захарта се разтвори. Сместа се загрява около 15-20 минути, като не се позволява виното да заври.
Весели празници!
Други публикации:
Интересно предложение и много подходящо за този сезон на годината 🙂
Честита Коледа !!!
Много хубаво предложение и страшно ароматно:)Наздраве,Дани:))
Весели и честити Коледни и новогодишни празници, Даниела!
Наздраве! 🙂
Честито Рождество Христово, Даниела!
Здраве, любов и благоденствие в дома ти!
Весели празници!
А виното ще се опита задължително 🙂
Тони, Дими, Дани, Ваня, благодря ви!
Честита Коледа! Весели празници!
А с портокала какво се случва? Просто се маха, а греяното вино всъщност е течната смес, така ли?
Да, точно така 🙂
Дани, виното го пробвах миналата Коледа и мислех ,че съм записала рецептата- всички бяхме очаровани . Сега се застуди и изведнъж се сетих за твоето вино- за радост от раз я открих отново :)Пожелавам ти само хубави неща да ти се случват !
Благодаря, Мария!
Най-добри пожелания и от мен!