Торта Жаба

Синът ми днес става на 1 годинка. Всяка майка знае, какво вълнение и емоция е първия рожден ден на рожбата и. За мен тази година мина като миг, сякаш вчера се роди моят мъничък Шушон. Прекрасно е да наблюдаваш как расте, как откирва света, първата усмивка, първото протягане на ръчичка, първото сядане, първото изправяне, първото зъбче, първата крачака…Обичам да го наблюдавам как си играе, без той да ме вижда, вглъбен в нещата които прави, в откритията си, в своя си детски и прекрасен свят. А когато забележи, че съм там и го гледам, да протегне ръчички за гуш и да си зарови главичката в ръката ми.

Планирам този ден от месеци, менюто, забавленията, тортите. Много искам да направя незабравим и пълен с емоции денят за моето семейство, макар че Сами е малък и няма да има спомени от него. Ще останат само снимките.

Исках тортата да е детска и весела. За първи път правя фондан. Благодаря безкрайно на Дими, за чудесните описания и подробни рецепти в блогът и . И разбира се за вдъхновението.

Блатът, естествено е с много шоколад, използвах рецепта за торта Сахер от книгата The Cook’s book. Кремът е от заквасена сметана. Фондана и масления крем са по рецепта на Димитрана

Направих тортата във форма на жаба, заради една от любимите играчки на синът ми. От сега знам, че тази торта ще стане много любима на една моя скъпа приятелка, която много обича жаби и има всякакви вещи и аксесоари с тях.

Направих още една торта, която е за синът ми и децата поканени на партито, такава, че да е подходяща за неговата възраст. Без захар, без прясно мляко и без белтъци, но за ния в следващият пост.

Продукти за тортена форма 26 см:

За блата адаптирано от The Cook’s book:

200 гр натурален  шоколад – използвах Линдт с 85% какаово съдържание

150 гр масло на стайна температура

1 чаена чаша захар

семената на 1 шушулка ванилия

7 яйца, разделени на белтъци и жълтъци

1 цяло яйце

1 ½ чаена чаша брашно, пресято два пъти

За сиропиране на блата:

150 мл кафе

4 с.л. Марсала – опционално

За крема:

1 голяма кафичка сметана – 400 гр

5 с.л. пудра захар

1 ч.л. желатин на прах

3 с.л. вода

За масления крем по рецепта на Дими , но аз сложих двойно повече масло:

250 гр масло
1 ванилия
2 ч.ч пресята пудра захар
2 с л. прясно мляко

За фондана по рецепта на Дими :

1 пакетче желатин

60 мл вода
120 мл глюкозен сироп

1ч.л глицерин
½ ч.л лимонена киселина
1000 гр пресята пудра захар + допълнително за разточване и колкото тестото поеме – използвах 1300 гр

Приготовление:

На блата:

Загрейте фурната на 170 градуса

Шоколадът се начупва на парчета и се разтопява на водна баня или в микровълновата на максимална мощност на 2-3 отрязъка от по 30 сек, като след всеки се разбърква. Оставя се да изстине леко на стайна температура

В купа се разбива с миксер маслото заедно с  4 с.л. вода, ¼ чаена чаша от захарта и семената на ванилията. Добавят се 7 те жълтъка един по един, като след всеки се разбива добре. След това се добавя цялото яйце. Разбърква се до побеляване, докато се сгъсти и обема на продуктите се увеличи двойно. Внимателно се изсипва разтопения шоколад при непрекъснато разбъркване.

В чиста купа се разбиват белтъците със щипка сол. Пригответе си наистина голяма купа, от моята за малко да излязат белтъците. Останалата захар се добавя лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане, докато не се получи твърда пяна.

Внимателно изсипете и разбъркайте 1/3 от белтъците в шоколадовата смес, след това сложете 1/3 от брашното. Повторете докато свършат брашното и белтъците и сместа стане хомогенна.

Изсипете сместа в тава със свалящо се дъно, застлана с хартия за печене, на която сте намазали стените с масло и сте поръсили с брашно.

Печете на най-долна решетка, като предварително сте поставили тава обърната с дъното на горе на пода на фурната. Това осигурява равномерно опичане на блата.

За да се изпече блата добре и да предотвратите надигонето му в центъра, оставете леко открехната вратата на фурната, като пъхнете дръжката на лъжица между вратата и фурната. Печете така 15 минути, след това затворете вратата плътно и печето още около 45-50 минути.

Извадете тавата и я обърнете с дъното на горе върху решетката на фурната. Оставете така 20 тина минути, после освободете блата от формата. Оставете да изстине напълно.

За крема:

През това време пригответе крема, като разбиете сметаната със захарта. Аз сложих само 1 кофичка сметана, и стана тънък слой крем, ако предпочитате използвайте двойно количество от продуктите.

В купа изсипете желатина и водата и го оставете за 2-3 минути да набъбне. След това на водна баня го загрейте докато се втечни, но в никакъв случай не го оставяйте да заври.

Сметаната със захарта затоплете също на водна баня.

Изсипете топлия желатин при топлата сметана и разбъркайте. Оставете настрана докато изстине леко на стайна температура

С дълъг, гладък нож разрежете блата на две равни части, като първоначално маркирате с ножа плитко в блата, завътрайки го напълно и после отрежете изцяло.

Напоете двете части на блата с кафето.

Върнете долният блат във формата за торта и поставете свалящите се стени. Изсипете крема, поставете горният блат. Върнете в хладилника за 2-3 часа докато желатина стегне.

Освободете тортата от формата и я поставете върху лист фолио за печене, който по-късно ще отстраните. Целта му е да предпази чист работният ви плот и чинията, докато работите с фондана и кремовете.

От хартия изрежете шаблон за жабата, наложете го върху тортата и изрежете.

За масления крем :

В купа разбиите с миксер маслото, ванилията и добавете постепенно захарта, докато стане пухкав крем. Добавете прясното мляко и бъркайте до получаването на гладка смес.

С крема намажете тортата от горе и отстрани равномерно, използвайки гладък нож, потопен в гореща вода и след това подсушен. Целта на този крем е да не прозира през фондана шоколадовия блат, да загладите всички неравнини и за по-стабилна основа на покритието

Оставете в хладилника да стегне.

За фондана:

Следвах стъпка по стъпка инструкцията от блога на Дими

Оцветете 2/3 от фондана със зелена боя и измесете добре на поръсена с пудра захар повърхност до получаването на еднакъв цвят.

Разточете на лист с дебелина 2-3 мм и покрийте с него тортата. Притиснете добре и изрежете излишъкът.

Направете си шаблони от хартия за очите и устата.

Оцветет малка част от фондана в съответните цветове, разточете и с помоща на остър нож изрежете по шаблона. За шзрязване на зениците използвах капачка от химикалка. Аз нямах кафява боя за устата и за това оцветих с малко какао на прах. Залепете изрязаните части с малко глюкоза за тортата.

Отстранете фолиото под тортата и преместете в чиния за сервиране.

Добър апетит!

Други публикации:

Детска торта без захар

27 comments on “Торта Жаба

  1. Ирина казва:

    Прекрасно дете! Да ти е живо и здраво момчето, Даниела, нека има щастливо и безгрижно детство!

    Тортата е много весела, а ако не беше споменала, че преди това не си работила с фондан, никога нямаше да разбера – чудесно си се справила!

    Желая на теб и семейството ти много веселие и красиви емоции в този толкова празничен за вас ден!🙂

    Сърдечни поздрави!

  2. Ивейн казва:

    Много затрогващо си го написала, Даниела! И в комбинация с музиката – сълзи напират, може би защото изпитах преди време подобни вълнения и емоции…
    Честит ви празник, на Сами, на тебе, на семейството!
    Да расте здраво, лъчезарно и щастливо дете! И тортата несъмнено ще остави ведър спомен в семейните албуми със своя зкачлив жабешки портрет!

  3. Dani казва:

    Честито,Дани,за един от най-хубавите празници в живота на всеки!Да е жив у здрав,Сами,да расте усмихнато и безгрижно дете ,заобиколено с много обич:)А за тортата -какво да кажа-тя е прекрасна ,както е прекрасен и начина по който го описваш.ПОжелавам от сърце на семейството ти един усмихнат и несъмнено запомнящ се ден!

  4. Diana казва:

    Честит първи рожден ден
    на прекрасното ти синче и
    голям празник за теб, Даниела!
    Нека расте здрав и силен, много радост
    и усмивки да те правят щастлива!
    Тортата ти е приказна,
    снимките ви много мили и чаровни.
    Сърдечни поздрави, Диана

  5. Sunny казва:

    Да ти е живо и здраво сладурчето! От опит знам, че всеки един момент е неповторим (имам 2 деца) и ти пожелавам да успяваш да си свидетел на всички важни и по-малко важни моменти от растежа на детето ти – да ви радва, да е здраво и да сте много щастливи заедно! Обичайте се! И продължавай в същия дух с рецептите – много ме вдъхновяваш!

  6. ernesta казва:

    И от мен пожелания за здраве и усмивки. Чудесен е малкият „шушон“ :)) просто прекрасен…а ти, как да не те харесвам с този 85-процентов линд и жаба..целувки

  7. bgbox казва:

    Голям сладур е малкия шушончо (Сами).Да ти е жив и здрав.А за тортата нямам думи то е ясно.

  8. Dimitrana S. казва:

    Честит рожден ден на хубавото ти момченце, Даниела! Нека да сте здрави, мир и любов да не напускат дома ти, безброй поводи за усмивки, радост и празнуване да има и в бъдеще!

    Тортата е чудесна – много сполучлива жаба-сладурана😀
    Харесват ми обясненията и снимките: допълват както рецептата и цялостния пост, така и атмосферата около празничния ден и повода за него :-)))

    И не на последно място – чувствам едно особено задоволство и гордост, че моите старания и обяснения са били полезни! Толкова ме радва резултатът: зелен, свеж, вкусен – предизвикващ радост и усмивки! Прекрасни сте двамата! Поздравявам ви сърдечно🙂

  9. Тони казва:

    Да ви е жив и здрав рожденника, Даниела! Да расте обичан, весел и много щастлив!
    Страхотни сте!
    Много целувки на малкия „шушон“🙂

  10. Milen@ казва:

    Много весела и свежа торта! Създава много радостно настроение!
    Да ти е жив и здрав синът! Да се радва на безгрижно детство!
    Весел празник!

    Поздрави, Милена

  11. Eoc казва:

    Честит рожден ден на малкия сладур и честит празник на родителите му! Бъдете здрави и щастливи всички заедно!
    Прекрасен пост и много сполучлива торта!
    Поздрави!

  12. Danyela казва:

    Изключително сте мили! Много ви благодаря за милите думи и пожелания!
    Дими, още веднъж хиляди благодарности за рецептите и подробното описание.
    Милена, страхотен блог и страхотни торти! Чудно как не бях попадала на него до сега. Веднага те добавям в списъка на избраните ми блогове.
    Прекрасен уикенд!

  13. Yoana казва:

    Прекрасни сте!
    Цялото семейство бъдете здрави и щастливи!

  14. eola казва:

    Да е жив и здрав малкият сладуран! Страхотен поглед, страхотна усмивка!!! Да расте щастлив!
    Тортата изглежда перфектна, както и останалите неща в сайта – аз само въздишам, защото не ме бива по сладкишите и засуканите ястия, гледам на тях тук като на изкуство!🙂

  15. лени казва:

    Да ти е живо и здраво момчето! С широка усмивка като на първата си торта🙂

  16. Danyela казва:

    Лени, eola, Йоана, много ви благодаря! Много ме трогнахте!
    eola, по-страхотен комплимент не бях получавала. Благодаря ти.

  17. mama_gali казва:

    Прекрасно изглежда тортата и звучи много вкусно, много сладка жаба си сътворила :)Да ти е живо и здраво детенцето, весело и щастливо.

  18. Мария казва:

    Честит 1-ви рожден ден на малкия бонбон. Пожелавам му много здраве и безгрижно детство. Тортата е много готина и весела. А вие двамата сте страхотни сладури! Целувки!

  19. Danyela казва:

    Мария, много ти благодаря за пожеланията и комплиментите!
    Хубав и усмихнат ден!

  20. Ina казва:

    Страхотна торта жабка!!! Деца нямам пък и повод нямах даже, но ми стана толкова симпатична, че я направих. Добре че правих снимки докато я забърквах, че мъж ми беше убеден, че съм я купила:)))
    Поздрави за чудесния блог

    • Danyela казва:

      Еха, Ina, строхотно е че сте е направила и че ви е донесла толкова радост! Благодаря ви, че споделяйки това, усмихнахте деня ми!
      Поздрави!

  21. диди казва:

    От къде да намеря глицерин за фонтана? И, ако не го добавя ще е проблем ли?

    • Danyela казва:

      Здравейте, Диди
      Глицерин можете да купите от всяка аптека
      Опасявам се, че ако се пропусне, фонданът няма да се получи добре
      Поздрави!

      • Диди казва:

        Благодаря за отговора. Днес взех от близката аптека глицеирин и съм много доволна🙂 . Ще приготвя фондана по твоята рецепта, надявам се да мога да го направя, че ще ми е за пръв път.

      • Катрин казва:

        Дани а за глюкозата..става ли такава с консистенция на мед?

  22. Danyela казва:

    Катрин, да точно с консистенция на мед трябва да е!
    Приятно тортоправене!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s