Кавърма

След пълнените чушки, това е най-любимото ястие на мъжа ми. Винаги когато не знам какво да сготвя и го питам, какво му се яде, ми отговаря с едно от двете ястия. Кавърмата я правя задължително за Нова Година, но тази в заплесията пропуснах да я снимам, за това чак сега слагам и рецептата.

Приготвлението е лесно, а комбинацията от праз, гъби, свинско и вино мисля, че нямат нужда от никакво допълнително представяне и описание – резултатът е много, много вкусен, особено с чаша отлежало червено вино.

Продукти за 4 порции:

500 гр свинско от бут

500 гр печурки

3-4 стръка праз

1 малък морков

50 мл червено вино

1 с.л. концентрирано доматено пюре

1 ч.л. червен пипер

3-4 с.л. зехтин

1-2 с.л. ситно нарязан магданоз

сол и черен пипер на вкус

Приготовление:

Месото се нарязва на кубчета със страна 2-3 см и се запържва до побеляване в зехтина, в дълбока тенджера. Добавя се морковът нарязан на колелца и след това на четвъртинки и празът нарязан на колелца. Гъбите се измиват и нарязват на филийки и се добавят в тенджерата. Прибавя се солта, черният и червен пипер и виното. Тенджерата се похлупва и се оставя да къкри на тих огън около 40 минути или до готовност на месото.

Доматеното пюре се замива с малко вода и се добавя към кавърмата. Оставя се да поври още 3-4 минути и се маха от котлона. Поръсва се с магданоза

Добър апетит!

Други публикации:

Пиле с гъби и арпаджик

Пържоли на скара

Свинско с лук

9 comments on “Кавърма

  1. Ирина каза:

    Кавърмата е едно и от моите любими ястия. Само че като се замисля досега не съм правила със свинско – все пилешко имам в наличност. Но виж, при толкова вкусно изглеждаща порция и подробни обяснения, крайно време е да опитам 🙂

    Спокойна нощ и хубаво утре от мен!

  2. Dani каза:

    Обичам тази комбинация, Дани, а и твоята изглежда много вкусна. Няма начин да не е една от любимите на половинката ти.Спокоен и усмихнат ден от мен:)

  3. kanew каза:

    И аз обичам каварма.Но..
    -слагам обезателно целина-корен
    -червена пиперка
    -и поне една глава лук към праза
    -Свинското месо го предпочитам да е от врата.

  4. Danyela каза:

    Ирина, аз пък не съм я правила с пиле, непременно ще я опитам с това месо.
    Дани, много ти благодаря!
    kanew, вариации много има, важното е да е направена така, че да е вкусно на тези, за които е приготвена 🙂
    Хубави и усмихнати почивни дни!

  5. Дияна каза:

    Поздравления за прекрасната рецепта! Преди малко направих кавърмата и вече половината изчезна! 🙂 Благодаря!

  6. Maya каза:

    Страхотно изглежда! Това е едно от любимите ястия и на моето многолюдно семейство с тази разлика, че към края на приготвянето му стривам домашна чубрица. Поздрави на всички любители на домашната кухня!:)

  7. валентина каза:

    Здравейте, поздравления за хубавия блог и имам следния въпрос, добавяте ли течност по време на варенето, защото все пак нали извира водата и накрая до мазнина ли остава? Не виждам сос в чинията, затова питам:-)

    • Danyela каза:

      Здравейте, Валентина
      Не, не добавям вода, гъбите пускат доста течност обикновено. Ако предпочитате ястието с повече сос, може да добавите вода
      Поздрави!

Вашият отговор на Ирина Отказ