Ябълкови мъфини

Тези мъфини ги направих преди няколко дни и много исках да ги публикувам още същия ден. Приготвих си кафе, взех си едно кексче, пуснах си музика, детето спеше и се приготвих да пиша. Оказа се, че листчето със записките на рецептата беше мистериозно изчезнало, а аз имам лошия навик да забравям рецептите, почти в момента на приготвянето им. За това докато готвя, винаги имам лист и химикал набилзо, за да записвам. Помнех само в основи линии какво съм сложила, но не и пропорциите. Е, казах си, нищо, ще си ги хапнем тези кексчета и някой друг път отново ще приготвя и тогава ще внимавам повече. Това беше и една от многото причине да започна този блог – да има записани някъде рецептите, които приготвям

Днес, подреждайки стаята на синът ми, в едно от чекмадетата на комода измъкнах листа с рецептата. За това как е попаднал там, имам подозрения, и те са за едни палави малки ръчички, които неизвестно как, защото чекмаджето е доста високо, са успели да го скрият там, докато са изследвали дали всички вещи скрити от очите на мама, после се появяват отново 🙂

Продукти за 8 големи мъфина

2 средно големи ябълки

2 яйца

2 чаена чаша брашно

100 гр масло

1 чаена чаша кисело мляко

2/3 чаена чаша захар

½ ч.л. канела

1 ч.л. сода за хляб

За топинта:

3 с.л. кафява захар Мусковадо

Приготовление:

Маслото се разтопява и се оставя леко да се охлади

В купа се разбиват яйцата със захарта докато побелеят и увеличат обема си

Ябълките се почистват и обелват и се нарязват на дребни парченца или се настъргват на едро ренде и се добавят към яйчената смес и леко се разбърква.

Киселото мляко се смесва със содата за хляб и се разбърква добре. Добавя се към яйчената смес. Добавя се брашното и канелата, разбърква се и се прибавя разтопеното масло. Сместа се разбърква добре и се сипва в предварително покрити с хартия за печене формички, като се пълнят до 2/3 ти от височината им.

Отгоре се посипват с кафява захар

Мъфините се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути, или докато клечка забита в центъра излезе суха

Добър апетит!

Други публикации:

Шоколадово-портокалова торта

Захаросани портокалови корички

Шоколадови мъфини

Реклама

17 comments on “Ябълкови мъфини

  1. Dani каза:

    Обичам всичко с ябълки,
    а мъфините ти са толкова
    примамливи с тази захар разтопена отгоре :))
    Целувки от мен за малките ръчички !!

  2. Diana каза:

    Ех, че хубави –
    ароматни, ябълкови и с неустоими снимки.
    Поздрав за теб и малкия помощник, Диана

  3. Dimitrana S. каза:

    Идеята да записваш и споделяш рецептите е чудесна, Даниела 😀

    И мъфинките 🙂 Допада ми и използването на готварска хартия вместо специалните хартиени формички!

    Усмихнат и вкусен ден 🙂

  4. Ирина каза:

    Много обичам плодови мъфини. Идеални са за закуска, а и стават толкова меки, ароматни и пухкави 🙂
    Развесели ме с историята за малкия палавник, май и той като мама ще харесва кулинарията, щом от сега си прибира рецептите 😀

    Усмивки от мен!

  5. Danyela каза:

    Дани, Диана, Дими, Ирина, благодаря ви!
    Хубава и усмихната вечер!

  6. ernesta каза:

    Даниела, много са вкусни, особено с кафе следобед. Шоколадовите ти също бяха чудесни, но тези са толкова ароматни заради канелата и захарта отгоре…дали не можем да ползаваме това тесто като универсално и да слагаме различни неща, например сладко от боровинки или дюли, без канелата, разбира се..

    • Danyela каза:

      Ерна, много се радвам, че са ти харесали. Аз също наскоро си мислех за същото – тестото от тези мъфини с малко боровинки…ммм. Направи си четем мислите. Със сигурност тестото може да се ползва, като се слагат различни плодове

  7. Вили каза:

    Така, подходих малко самонадеено и резултата не беше много добър. Не се надигнаха много, може би защото сложих повечко ябълки (3, понеж бяха по-малки). Но пък станаха много вкусни. Нещо съм се развихрила в кухнята за радост на мъжете ми. Хвърлила съм око на кекса с нутела…. :))

  8. apprentice каза:

    получиха ми се супер!!! препоръчвам ги

  9. Михаела Маринова каза:

    Здравейте,
    Бих искала да попитам колко е една чаена чаша?
    Благодаря!

    • Danyela каза:

      Здравейте, Михаела! Много съжалявам за закъснелия отговор! Една чаена чаша в рецептите ми е равна на 250мл

  10. Деси Христова каза:

    Поредната страхотна рецепта 🙂 Преди малко ги изпекохме с малката Шушула. Сложих 1ч.ч. брашно от спелта и 1ч.ч.оризово. Станаха страхотно пухкави и вкусни 🙂

  11. Миглена каза:

    Здравей, вместо пшенично брашно, може ли да се използва ябълково?

  12. Виктория каза:

    Здравейте!
    Току що пробвах мъфинчетата, получиха се страхотни! Разкошна рецепта, бързо и лесно се приготвят, препоръчвам ги горещо!
    Благодаря!

  13. Катя каза:

    Невероятни са. Благодаря за сполучливата рецепта.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s