Тези мъфини ги направих преди няколко дни и много исках да ги публикувам още същия ден. Приготвих си кафе, взех си едно кексче, пуснах си музика, детето спеше и се приготвих да пиша. Оказа се, че листчето със записките на рецептата беше мистериозно изчезнало, а аз имам лошия навик да забравям рецептите, почти в момента на приготвянето им. За това докато готвя, винаги имам лист и химикал набилзо, за да записвам. Помнех само в основи линии какво съм сложила, но не и пропорциите. Е, казах си, нищо, ще си ги хапнем тези кексчета и някой друг път отново ще приготвя и тогава ще внимавам повече. Това беше и една от многото причине да започна този блог – да има записани някъде рецептите, които приготвям
Днес, подреждайки стаята на синът ми, в едно от чекмадетата на комода измъкнах листа с рецептата. За това как е попаднал там, имам подозрения, и те са за едни палави малки ръчички, които неизвестно как, защото чекмаджето е доста високо, са успели да го скрият там, докато са изследвали дали всички вещи скрити от очите на мама, после се появяват отново 🙂
Продукти за 8 големи мъфина
2 средно големи ябълки
2 яйца
2 чаена чаша брашно
100 гр масло
1 чаена чаша кисело мляко
2/3 чаена чаша захар
½ ч.л. канела
1 ч.л. сода за хляб
За топинта:
3 с.л. кафява захар Мусковадо
Приготовление:
Маслото се разтопява и се оставя леко да се охлади
В купа се разбиват яйцата със захарта докато побелеят и увеличат обема си
Ябълките се почистват и обелват и се нарязват на дребни парченца или се настъргват на едро ренде и се добавят към яйчената смес и леко се разбърква.
Киселото мляко се смесва със содата за хляб и се разбърква добре. Добавя се към яйчената смес. Добавя се брашното и канелата, разбърква се и се прибавя разтопеното масло. Сместа се разбърква добре и се сипва в предварително покрити с хартия за печене формички, като се пълнят до 2/3 ти от височината им.
Отгоре се посипват с кафява захар
Мъфините се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути, или докато клечка забита в центъра излезе суха
Добър апетит!
Други публикации:
Обичам всичко с ябълки,
а мъфините ти са толкова
примамливи с тази захар разтопена отгоре :))
Целувки от мен за малките ръчички !!
Ех, че хубави –
ароматни, ябълкови и с неустоими снимки.
Поздрав за теб и малкия помощник, Диана
Идеята да записваш и споделяш рецептите е чудесна, Даниела 😀
И мъфинките 🙂 Допада ми и използването на готварска хартия вместо специалните хартиени формички!
Усмихнат и вкусен ден 🙂
Много обичам плодови мъфини. Идеални са за закуска, а и стават толкова меки, ароматни и пухкави 🙂
Развесели ме с историята за малкия палавник, май и той като мама ще харесва кулинарията, щом от сега си прибира рецептите 😀
Усмивки от мен!
Дани, Диана, Дими, Ирина, благодаря ви!
Хубава и усмихната вечер!
Даниела, много са вкусни, особено с кафе следобед. Шоколадовите ти също бяха чудесни, но тези са толкова ароматни заради канелата и захарта отгоре…дали не можем да ползаваме това тесто като универсално и да слагаме различни неща, например сладко от боровинки или дюли, без канелата, разбира се..
Ерна, много се радвам, че са ти харесали. Аз също наскоро си мислех за същото – тестото от тези мъфини с малко боровинки…ммм. Направи си четем мислите. Със сигурност тестото може да се ползва, като се слагат различни плодове
Така, подходих малко самонадеено и резултата не беше много добър. Не се надигнаха много, може би защото сложих повечко ябълки (3, понеж бяха по-малки). Но пък станаха много вкусни. Нещо съм се развихрила в кухнята за радост на мъжете ми. Хвърлила съм око на кекса с нутела…. :))
🙂
получиха ми се супер!!! препоръчвам ги
Много се радвам!
Поздрави!
Здравейте,
Бих искала да попитам колко е една чаена чаша?
Благодаря!
Здравейте, Михаела! Много съжалявам за закъснелия отговор! Една чаена чаша в рецептите ми е равна на 250мл
Поредната страхотна рецепта 🙂 Преди малко ги изпекохме с малката Шушула. Сложих 1ч.ч. брашно от спелта и 1ч.ч.оризово. Станаха страхотно пухкави и вкусни 🙂
Здравей, вместо пшенично брашно, може ли да се използва ябълково?
Здравейте!
Току що пробвах мъфинчетата, получиха се страхотни! Разкошна рецепта, бързо и лесно се приготвят, препоръчвам ги горещо!
Благодаря!
Невероятни са. Благодаря за сполучливата рецепта.