Първата седмица отново на работа отмина. Трудно нещо е да се приспособиш към натоварения работен ден след година и половита в къщи. Денят ми се струва безкраен – срещи, телефонни разговори, обсъждания с колеги, срещи с клиенти, крайни срокове, планиране на проекти…ужас. А мисълта ми скача през цялото време към детето, мъжа ми, къщата, кучето…липсва ми домашния уют и това цялото ми време и мисли да са предимно посветени на тях – моето семейство. На всичкото отгоре времето се стопли и вместо да се радвам, това повече ме подтиска – мисълта, че вместо да правя смислени и приятни неща в къщи си губя времето в работата. Сигурно размислите ми ще са доста странни за хората свикнали да градят кариера или за тези считащи, че домашните задължения са досадни. Но хората са различни и приоритетите им също. Вероятно ако можех да избирам щях за винаги да си остана домакиня, да имаме 4-5 деца, къща на село с огромен двор със зелена трева и градинка с цветя и поне 3 кучета. Какви идеалични мисли…може би някой ден и това ще стане…а до тогава ще ставам в 6 сутринта, за да заведа детето на ясла и да стигна до работа, ще пия кафето на крак, докато приготвям закуската, събирам разхвърляни играчки от пода и се гримирам докато хапвам нещо на бързо пред компютъра.
Като казах хапвам на бързо, цяла седмица си мечтая за закуска да имам нещо интензивно сладко и шоколадово, което да ме зареди с енергия за през деня. Мисля че няма по-идеално нещо за това от едно брауни с мека,сочна структура с вкус на млечен шоколад. А като добавим и дулсе де лече в него, скоростта на изяждане на въпросното брауни достига неподозирани рекорди. Ако някак си успеете да не го опустошите веднага с кана шварц кафе, да си знаете, че е най-вкусно когато престои 1-2 дни и ароматите му се слеят и балансират
Адаптирано от David Lebovitz
Продукти за квадратни тава 23 на 23 см или кръгла с диаметър 26 см
250 грама шоколад
4 яйца
4 с.л. какао
1 чаена чаша захар
1 1/3 чаена чаша брашно
150 гр масло
300 гр дулсе де лече (получено от 1 консерва подсладено кондензирано мляко) или 1 бурканче готово дулсе де лече
Приготовление:
Тавата се застила с метално фолио като се поставя лента застилаща дъното и две от стените и отгоре се кръстосва втора лента, която покрива дъното и другите две стени. Намазва се с масло
В купа се поставя начупения на парченца шоколад и маслото и се разтопяват на водна баня или в микровълновата на отрязаци от 20 секунди. Сместта се разбърква добре и се оставя да се охлади леко. Добавят се яйцата едно по едно и се разбъркват с тел, добавя се захарта, какаото и брашното и всичко се разбърква добре докато сместа стане еднородна
Изсипвате ½ от сместа в тавичката и отгоре с лъжица разпределяте около 1/3 от дулсе де лечето. Покривате с останалата брауни смес и отгоре слагате останалото дулсе де лече.
Ако ще приготвите дулсе де лече сами, може да следвате инструкциите от рецептата за Шоколадова торта с дулсе де лече.
Сладкиша се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна около 40-45 минути или докато сладкиша стегне, а в центъра е съвсем леко мек. Преди да го нарежете оставете браунито да изстине напълно
Страхотно е за похапване с чаша студено прясно мляко
Добър апетит!
Други публикации:
Прекрасни са брауните по тази рецепта, Дани!
Това беше първата ми „среща“ с дулсе де лече
и оттогава сме:“любов необяснима“
Прекрасен утреше ден!
Дани, дулсе де лечето е дяволско нещо :-). Опиташ ли го веднъж после няма отказване
Усмихната нова седмица!
О Дани 🙂
Размислите ти преди рецептата тооолкова са ми близки…
Сигурна съм, че след 2-3 седмици ще си мисля точно това :D, понеже ми предстои точно такъв преход.
Всъщност отдавна си го мисля, но напоследък повече 🙂
Страхотна рецепта, която мисля да пробвам преди да започна работа и да нямам време за готвене 😀
Приятно довършване на уикенда и хубава нова седмица!:)
Ema, пожелавам ти бърза аклиматизация на работното място, а до тогава наслаждавай се на времето в къщи 🙂
Усмихната нова седмица!
Мила, Дани, толкова добре те разбирам… На мен ми предстои връщане на работа през май, живот и здраве… а хич не ми се иска… Описала си точно моите чувства и мисли 🙂 А относно десерта – какво да кажа, обожавам брауни, никога не съм опитвала дулсе де лече… и в момента съм на строга диета… 😦 Но след Великден веднага ще го направя 🙂 А дулсе де лечето може ли да се замени с нещо друго или пък браунито да се направи без него? Питам, защото ми се струва, че няма да мога да се справя с това кондензирано мляко 🙂
Sunny, и на теб пожелавам бързо привикване към новата ситуация!
Дулсе де лече вече може да бъде купено и готово и да си спестиш варенето на консерва. В поста има снимка на бурканчето.
По принцип браунито ще стане добре и без дулсе де лечето, само увеличи леко количеството захар, примерно с 1/4 чаша. Можеш да добавиш ядки, ако искаш
Успешна седмица!
Мерси за съвета. Аз обаче никъде не съм виждала готово Дулсе де Лече.. но ще се огледам 😉
Имам доста рецепти за брауни, но точно тази я нямам. Изглежда многообещаващо и аз непременно ще я опитам.
Апостол Апостолов, надявам се да ви хареса, когато приготвите рецептата
Дани,
много изкушващо предложение и както винаги –
страхотни снимки!
Лека и успешна нова седмица, Диана
Диана, благодаря ти! Хубава и усмихната седмица и на теб!
Страхотни фотографии, и вероятно – рецепта. Имах късмета да опитам дулЧе де лече, включително и сладолед с такова, в Буенос Айрес.
Поздрави. 🙂
Biliana, благодаря за поправката. И на мен отдавна ми се ще да опитам такъв сладолед, запланувала съм да опитам да направя като се постопли още малко времето.
Това пак е по моята част. 🙂
Доста съм слушала за Дулче де лече и май е време да го пробвам.
А за връщането на работа какво да ти кажа. За мен е уж далече, сега понякога ми се иска да се върна и да се разнообразя малко, но през повечето време ми харесва да съм у дома и да правя каквото си искам. Стискам палци бързо да свикнеш на работа. Ако не, отваряш едно семейно ресторантче и съчетаваш работа, готвене и стоене вкъщи. 🙂
Краси, благодаря ти! За ресторантчето – това ми е отдавнашна мечта, както и магазинче за цветя :-). Мъжът ми ми е обещал, че ако някой ден можем да си го позволим като инвестиция, ще си отворим наше си ресторантче с 4-5 маси 🙂
Хубава и усмихната седмица!
Sunny, от Фантастико съм купувала дулче де лечето
ХУбаво, но в Пловдив нямаме такъв магазин 🙂 Но съм сигурна, че в Пикадили ще има. А това за ресторантчето е страхотна идея. Ако се случи някой ден, непременно да кажеш адреса, ще дойда! Аз пък си мечтая за бутик за торти 🙂 (като в предаването по ФИЕСТА).
Ох, Sunny, несъобразих, че в Пловдив няма Фантастико. Пожелавам ти мечтата ти да се сбъдне и да имаш най-прекрасният и успешен бутик за торти!
Ох, изглежда неустоимо! 🙂
Само си мисля, не е ли прекалено сладко? Разбира се, всичко е въпрос на вкус, но изхождам от това, че дулсе де лечето е като цяло мнооого сладко, а в комбинация с шоколад и една чаша захар.. 🙂
Успешни работни дни и усмивки от мен!
Ирина, благодаря. Сладичко е, но с горчиво кафе е прекрасно. Разбира се, захарта може да се намали, ако човек предпочита, особено ако се сложи млечен шоколад, а не натурален с над 70% какаово съдържание
Хубава и усмихната седмица!
Честити първи работни дни! Наистина хората имаме различни приоритети, а някои от нас имат различни приоритети и желания дори в един живот :). Пожелавам ти бързо приспособяване към новия ритъм, така че да има физическо и психическо време за семейството и готвенето.
Много обичам браунита и ги правя с ябълки, но за дулче де лече (или както там е правилно да се каже) чета в доста рецепти, така че може би и за това е назрял момента. Приятни и спокойни празници 🙂
littlethingslife, благодаря ти. Хм, с ябълки не съм опитавала, звучи интересно като комбинация, и това ще трябва да се пробва!
Хубава судмица!
Ох,много шоколад…и много карамел.Все любими неща!
А идилията,която описваш,ми е мечта от …100 години.
Но децата вече поотраснаха,та може би е време да се замисля за къщата на село,с огромната селска кухня, в ретро стил…обожавам италианските селски къщи.
Ех,мечти!
Непременно ще се възползвам от рецептата!
Усмихната седмица ! :-))
Краси
Краси, да ви е вкусно!
Пожелавам ти най-прекрасната италианска селска къща с огромна кухня и огнище, на някое спокойно местенце.
Усмихната седмица!
Звучи невероятно вкусно! Аз обаче имам един малко тъпичък въпрос. Не съм правила никога брауни и се зачудих каква трябва да е тавичката. Ако използвам такава за торта с незалепващо покритие (онези, които се откопчават) трябва ли пак да застилам с фолио?
Хубав уикенд! 😉
Съвсем обикновена тавичка върши работа. В случая, въпреки незалепващите стени на вашата тавичка, пак бих сложила фолио, защото става доста лепкаво и е много по-лесно фолиото да се обели, буквално, от браунито.
Хубав уикенд и приятно готвене 🙂
А пък аз не мога да намеря къде се продава дулче де лече 😦 пробвах да правя, но не по метода с варенето на консервата, а в микровълновата, но малко прекалих и се получи неочакван резултат, накапах го като бонбони върху хартия за печене, просто защото стана по гъсто отколкото се очакваше и то се втвърди и станаха невероятни дъвчащи бонбони като карамел лакта.
Пожелавам ви страхотно вълшебно лято! Много ме усмихват вашите рецепти и отношението ви към семейния уют.
Калина, много ви благодаря за милите думи! Първият път когато правих дулсе де лече и аз изпуснах момента и направих моето на бонбони с лешници, има я рецептата в блога. Наистина стават много вкусни бонбони. Дулсе де лече мисля че видях във Фантастико наскоро, дано намерите готово.
Сърдечни поздрави!
Намерих рецептата точно навреме за да изненадам половинката за Свети Валентин. Дали може да се използва бял шоколад или смесен? Как мислиш?
Здравей, съжалявам за закъснелия отговор. Но няма проблем да се ползва бял или смесен шоколад, но ти най-вероятно вече си опитала
Сърдечни поздрави!