Козунак

Ароматът на топъл, туко що изпечен козунак е изпълнил цялата къща. Обожавам този момент, когато уморена от месенето съм се отдала на почивка, а козунака се зачервява във фурната. Предвкусвам сладостта му, хрупкавата захар по коричката, конците на които ще се дели и удоволствието което носи в неделя сутрин заедно с чаша горещо кафе с мляко, докато слънцето си проправя път в стаята и предвещава топъл ден

Когато бях малко момиче, мама ме пращаше при баба, за да и помагам с месенето на козунака и да се уча. Помня как баба затопляше добре, затваряше прозорците и вратите, за да не става течение, за да бухне по-добре тестото, как всичко замирисваше на лимонова кора, а аз пресявах брашното и чупех и почиставх орехите за плънката на рулото. Козунаците и ставаха винаги божествени.

Продукти за 2 козунака:

6 яйца

1 чаена чаша топло прясно мляко

1 чаена чаша захар

1 кг брашно

200 грама масло

14 грама суха мая – 2 пакетчета от 7 грама

1 ч.л. лимонова кора

За глазурата:

1 яйце

1-2 с.л захар – ползвах кафява

Приготовление:

В дълбока купа се смесват маята, щипка захар, 2 с.л. от брашното и ¼ чаена чаша от топлото мляко. Съставките се разбъркват добре и се оставят на топло за 5-10 минути, за да шупне маята и по повърхноста и да се образуват балончета.

Маслото се разтопява

Към сместта се добавя останалото мляко, захарта, лимоновата кора, яйцата на стайна температура. Разбръква се добре и постепенно се прибавя брашното като се омесва добре. Когато тестото се сгъсти се изважда на намазнен с малко масло плот.

Тестото започва да се меси, като краищата се събират към центъра и в средата се слага по1-2 с.л. от маслото. Плотът се намаслява, когато започне да лепне. Меси се докато тестото поеме 2/3 от разтопеното масло.

Прибира се в чиста, намазана с масло купа, покрива се със свежо фолио и се оставя на топло, но не върху директна топлина, докато увеличи обема си двойно.

Тестото се изважда на намаслен плот и се меси отново, по същата технология, докато и останалото масло се поеме.

От тестото се оформят 2 топки

Всяка от тях се разделя на 3 фитила, от които се изплита плитка.

Козунаците се поставят в намаслена тава и се оставят да втасат докато увеличат двойно обема си.

Фурната се загрява на 200 градуса.

Козунаците се намазват с разбито яйце и се поръсват със захар.

Пекат се 1 по един, като първоначално се пекат 10 минути на 200 градуса, след това темепатурата се намалява на 180 и се допичат още 40-45 минути, или докато клечка забита в центъра излезе суха

Добър апетит и весел празник!

Други публикации:

Кроасани

Кекс с Нутела

Брауни с дулсе де лече

Advertisements

10 comments on “Козунак

  1. Dani каза:

    Христос воскресе, Дани!
    Благословен празник!

    А уханието се усети и у дома 🙂
    Прекрасни козунаци!
    Предполагам, че яйцето на Сами е борец!!

  2. Диди Б каза:

    Честито Възкресение Христово,Даниела!
    Спомена за козунаците,които правеха бабите ни е нещо много специално!А момента на отмора,когато се запичат е незаменимо сладък!
    Хубави почивни дни!
    Поздрави!

  3. mini каза:

    Дани, светъл празник и във вашия дом, отново неустоимо изглеждаща рецепта ни предложи
    поздрави и целувки за малчо

  4. Danyela каза:

    Благодаря ви!
    Хубав и светъл празника да е във вашите домове, приятели!
    Дани, позна!
    mini, целувки за двете ти прекрасни принцеси!

  5. Dimitrana S. каза:

    Честито Воскресение Христово!

    Светли празници, Даниела! И ароматни, свежи, сладки и уютни като козунак дни 🙂

  6. Diana каза:

    Честито Възкресение Христово,
    Дани!
    Много нежен и апетитен козунак,
    а спомените мили и топли.
    С пожелание за здраве и благополучие,
    мир и любов в сърцата!

    Светли Великденски празници!

  7. Tony каза:

    Честито Воскресение Христово!
    Здраве, мир и любов!

    Слънчева и усмихната седмица, Дани 🙂

  8. Ирина каза:

    Невероятен козунак – с прекрасна захарна коричка и мека, пухкава среда! Умората си заслужава, нали? 🙂

    Честит празник, макар и малко късно – желая на теб и семейството ти много здраве, късмет, сплотеност и усмихнати дни!

    Сърдечни поздрави 🙂

  9. Luluto каза:

    Много вкусно изглежда този козунак!
    Това е един от любимите ми празници, точно заради суетнята покрай козунаците и яйцата!
    Светла седмица!

  10. Danyela каза:

    Дими, Ирина, Тони, Диана, Luluto светли празници и на вас!
    Luluto, блогът ти е страхотен, снимките много впечатляващи!
    Хубава и усмихната седмица!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s