Когато дойде пъстра пролет, трудно се удържам да не готвя всеки ден най-различни зелени неща – коприва, лапад, киселец, спанак. Непрекъснато режа салата от маруля, рукола, айсберг, все едно цяла зима съм се чувствала вързана и сега трябва да компенсирам глада по зеленото. Мъжът ми от друга страна, предпочита нещо с месо. Най-добре да са пържоли с гарнитура кюфтета. За 6 те ни години съвместен живот, бавно и постепенно, но сигурно и той започва да яде салати, постни ястия и даже супа от лапад. Овесените ядки пък, са храна, както той нарича – женска – твърде здравословна, за да е вкусна. Така че вчера се наложи да направя кюфтета… но с коприва и овесени ядки. Днес той се прибра с едно пликче коприва от пазара за още една доза 😉
Продукти за около 10 кюфтенца:
Около 3 чаени чаши сурова коприва
1 голямо яйце
5 с.л. финни овесени ядки
¼ чаена чаша настърган кашкавал
1 малка глава лук
сол и черен пипер на вкус
олио за пържене
кисело мялко и копър за сервиране
Приготовление
Копривата се измива добре. В тенджера се сипва вода и се слага малко сол. Когато водата заври се пуска копривата и се захлупва с похлупак. Вари се 5-10 минути. Водата се изцежда и когато копривата се охлади се изстисква с ръка. Копривата се нарязва на ситно
В купа се смесват яйцето, овесените ядки, кашкавала, солта, черния пипер, лукът нарязан на ситно и копривата.
В тиган се загрява около 1 пръст олио и с лъжица се загребва от копривената смес и се пуска в тигана. Кюфтенцата се пържат до златисто и от двете страни.
Изваждат се в чиния, застлана с кухненска хартия, за да попие излишната мазнина
Сервират се с кисело мляко и копър
Добър апетит!
Други публикации:
Дани,
неустоими снимки:)
Радвам се, че половинката ти се
прибира с коприва!
А предложението ти е много вкусно!
Усмихната седмица!
много обичам постни кюфтенца във всякакви вариации. запазвам си рецептата за като стигна до планината и набера коприва. мерси за интересната идея 🙂
Дани,
Допада ми твоята идея
за коприва към овесените кюфтенца.
Изглеждат чудесно!
Благодаря за споделеното в „Некулинарно“ –
много чаровен, лъчезарен е малкият мъж.
Бъди щастлива и усмихната нова седмица, Диана
Дани, Диана, littlethingslife, благодаря ви за милите коментари!
Хубава и усмихната седмица!
Интересна рецепта!
Макар ,че не съм кой знае какъв фен на копривата,други зеленийки похапвам с удоволствие!
В блога ми „Торти и …още нещо“ имам награда за теб!
Усмихнат ден! 🙂
Краси, благодаря за наградата! Блогът ти е много вкусен, а ти имаш златни ръце, правиш невероятно красиви торти и не само!
Поздрави!
Здрасти, ти ме обнадежди с тази рецепта. Моят мъж ненавижда всичко зелено, но щом при теб има резултат може и при мен да има. 😀 А на мен рецептата много ми харесва, със сигурност ще я пробвам! Поздрави 🙂
Стискам палци да изкушиш мъжа ти с нещо зелено. Аз продължавам с опитите, къде успешно, къде не чак толкова. Поздрави!
[…] все срещам гозби с нещо зелено. Така попаднах на тази рецепта и освен всичко останало се заканих, че ще я […]
не ми стана ясно овесените ядки киснат ли се предварително? така сухи ако се сложат няма ли да се начупи кюфтето?! или пък може би трябва да се смеси всичко и да постои докато дръпнат овесените ядки. Моля за пояснение