Кюфтенца от коприва с овесени ядки

Когато дойде пъстра пролет, трудно се удържам да не готвя всеки ден най-различни зелени неща – коприва, лапад, киселец, спанак. Непрекъснато режа салата от маруля, рукола, айсберг, все едно цяла зима съм се чувствала вързана и сега трябва да компенсирам глада по зеленото. Мъжът ми от друга страна, предпочита нещо с месо. Най-добре да са пържоли с гарнитура кюфтета. За 6 те ни години съвместен живот, бавно и постепенно, но сигурно и той започва да яде салати, постни ястия и даже супа от лапад. Овесените ядки пък, са храна, както той нарича – женска – твърде здравословна, за да е вкусна. Така че вчера се наложи да направя кюфтета… но с коприва и овесени ядки. Днес той се прибра с едно пликче коприва от пазара за още една доза 😉

Продукти за около 10 кюфтенца:

Около 3 чаени чаши сурова коприва

1 голямо яйце

5 с.л. финни овесени ядки

¼ чаена чаша настърган кашкавал

1 малка глава лук

сол и черен пипер на вкус

олио за пържене

кисело мялко и копър за сервиране

Приготовление

Копривата се измива добре. В тенджера се сипва вода и се слага малко сол. Когато водата заври се пуска копривата и се захлупва с похлупак. Вари се 5-10 минути. Водата се изцежда и когато копривата се охлади се изстисква с ръка. Копривата се нарязва на ситно

В купа се смесват яйцето, овесените ядки, кашкавала, солта, черния пипер, лукът нарязан на ситно и копривата.

В тиган се загрява около 1 пръст олио и с лъжица се загребва от копривената смес и се пуска в тигана. Кюфтенцата се пържат до златисто и от двете страни.

Изваждат се в чиния, застлана с кухненска хартия, за да попие излишната мазнина

Сервират се с кисело мляко и копър

Добър апетит!

Други публикации:

Яйца с коприва

Киш със спанак и сирена

Тиквички по провансалски

Реклама

10 comments on “Кюфтенца от коприва с овесени ядки

  1. Dani каза:

    Дани,
    неустоими снимки:)
    Радвам се, че половинката ти се
    прибира с коприва!
    А предложението ти е много вкусно!
    Усмихната седмица!

  2. littlethingslife каза:

    много обичам постни кюфтенца във всякакви вариации. запазвам си рецептата за като стигна до планината и набера коприва. мерси за интересната идея 🙂

  3. Diana каза:

    Дани,
    Допада ми твоята идея
    за коприва към овесените кюфтенца.
    Изглеждат чудесно!

    Благодаря за споделеното в „Некулинарно“ –
    много чаровен, лъчезарен е малкият мъж.
    Бъди щастлива и усмихната нова седмица, Диана

  4. Danyela каза:

    Дани, Диана, littlethingslife, благодаря ви за милите коментари!
    Хубава и усмихната седмица!

  5. Краси каза:

    Интересна рецепта!
    Макар ,че не съм кой знае какъв фен на копривата,други зеленийки похапвам с удоволствие!
    В блога ми „Торти и …още нещо“ имам награда за теб!
    Усмихнат ден! 🙂

    • Danyela каза:

      Краси, благодаря за наградата! Блогът ти е много вкусен, а ти имаш златни ръце, правиш невероятно красиви торти и не само!
      Поздрави!

  6. kulinarnimisli каза:

    Здрасти, ти ме обнадежди с тази рецепта. Моят мъж ненавижда всичко зелено, но щом при теб има резултат може и при мен да има. 😀 А на мен рецептата много ми харесва, със сигурност ще я пробвам! Поздрави 🙂

    • Danyela каза:

      Стискам палци да изкушиш мъжа ти с нещо зелено. Аз продължавам с опитите, къде успешно, къде не чак толкова. Поздрави!

  7. […] все срещам гозби с нещо зелено. Така попаднах на тази рецепта и освен всичко останало се заканих, че ще я […]

  8. Галя Гецова каза:

    не ми стана ясно овесените ядки киснат ли се предварително? така сухи ако се сложат няма ли да се начупи кюфтето?! или пък може би трябва да се смеси всичко и да постои докато дръпнат овесените ядки. Моля за пояснение

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s