Бретонски сладкиш

Тези дни се наслаждавам на 3 много приятни блога. Първият Кокошарник е топло и уютно женско местенце, в което Катя ме омая с аромата на домашни ястия. Другите два са Там в гората, там далече… , и Marias Nayure Toy’s В тях вълшебниците  Силвия и Мария сътворяват чудни неща с ръцете си. Силвия – прекрасни картички, а Мария невероятни кукли. Магически местенца, в които мога да помечтая и да се върна в детството.  Момичета, благодаря ви за прекрасното време, което ми подарихте във вашите уютни кътчета.

Миналата седмица бях на гости на моя близка приятелка, която съвсем скоро, тези дни, очаква второто си детенце. За нея направих един бретонки сладкиш с брашно от елда. Макар и неособено популярна у нас, елдата е доста употребявана в Русия и Франция. В Русия освен в соленият и вариант – каша, брашно от елда се добавя при приготвянето на блини. Този път реших да опитам традиционнен френски сладкиш. И като истински френски сладкиш, той се прави с много масло и жълтъци, а отгоре се намазва с яйчена баня,  която прави коричката хрупкава и блестяща. Ароматите на ванилия и ром бяха изпълнили малката ми кухня  и едва дочаках сладкиша да се изпече и изстине, за да го опитам. Брашното от елда придава на сладкиша много лек и приятен допълнителен вкус, но ако нямате такова брашно,  можете да замените с равно количество обикновенно бяло брашно

Рецептата е адаптирана от 101 cookbooks , а там е използвана рецепта от книгата на Дейвид Лебовиц The Sweet Life in Paris

Продукти за тава с диаметър 26 см:

1 чаена чаша брашно от елда

1 чаена чаша бяло пшеничено брашно

1 чаена чаша захар

250 гр масло, на стайна температура

4 жълтъка

1 яйце

щипка сол

¼ ч.л. канела – аз не сложих

прахче ванилия

1 ампула есенция ром

За яйчената баня:
1 жълтък

1 с.л. прясно мляко

Приготовление:

Размекнатото масло се разбива с миксер до пухкав крем. Добавя се захарта и продължава де се бие с миксера докато сместа стане гладка. Един по един се добавят жълтъците и цялото яйце. Яйцата е добре да са на стайна температура, за да се разбият добре в маслото. Добавя се ванилията и есенцията от ром. Сместа се разбърква на висока скорост с миксер докато стане еднородна и много пухкава.

Брашното, солта и канелата се пресяват в купа и се добавят към яйчено-маслената смес. Разбърква се докато сместа стане еднородна.

Тава се застила с хартия за печене, стените и се намазват с масло. Сместа се изсипва вътре и се заглажда добре отгоре. Жълтъкът и млякото се разбиват и с тях се намазва сладкиша. С помощта на вилица се правят диагонални следи върху повърхността на сладкиша.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути. Преди да се нареже, сладкишът се оставя да изстине напълно

Добър апетит!

Други публикации:

Детски безглутенови бисквити без захар

Лейках (меден сладкиш)

Галет със сини сливи

Advertisements

8 comments on “Бретонски сладкиш

  1. Dani каза:

    Дани, щях да се учудя, ако не беше с толкова масло 🙂
    Много „френско“ предложение и предполагам, че е вкусно!
    Не съм опитвала елда, а ми е любопитно.
    Дано намеря брашно, че в руския ни магазин не виждам!
    Хубава неделя!

    • Danyela каза:

      Хехе, да когато правя сладкиш или има много масло или много шоколад, или и двете 🙂
      Дани, брашно от елда за сега съм виждала само в сайта на Здравница, за жалост тук в София не съм намирала на друго място. Дано имаш късмет
      Хубава и усмихната седмица!

  2. Силвия каза:

    ммммм,колко ще е вкусно.Благодаря за миличките думи.На буболечето и редувам попарката с попарка от просо или от елда,а сега мога да направя и друго от елда-твоя сладкиш!!!!Усмихнат ден!

    • Danyela каза:

      Силвия, и аз така ги редувам на мойто бубулече 😉 Заради неговото хранене открих елдата, а сега така ме изкушава!
      Поздрави и спорна седмица!

  3. Diana каза:

    Дани,
    впечатляваш ме отново с интересна рецепта.
    Снимките, както винаги са неустоимо изкушаващи.
    Поздрав и много усмивки, Диана

    • Danyela каза:

      Диана, ценя високо комплиментите от кулинар и естет като теб! Благодаря ти за одобрението!

  4. Milena каза:

    Привет,Даниела:)

    Изглежда семпло,но пък как хубаво си го описала,а и с тези аромати – ванилия и ром,мекия вкус от масло,предполагам,че е страхотен сладкиш.Ще се пробва.

    П.П.Правила съм италианския шоколадов сладкиш по твоята рецепта,получи се много хубав.

    Приятна седмица!

    • Danyela каза:

      Милена, благодаря ти за добрите думи за сладкиша и много се радвам, че италианския сладкиш така ти е допаднал!
      Блогът ти е разкошен! Страхотни картички правиш!
      Поздрави и усмихната седмица!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s