Кюфтета от тиквички

Мъжът ми казва, че съм болна на тема тиквички. Щом им дойде сезонът и почвам да ги включвам във всяко ястие което ми хрумне. На салата , пълнени , печени , в супи , в сосове за спагети…Веднъж даже и в хляб с билки се опитах да ги вмъкна. Казва, че следващата степен на пристрастеността ми към тях , ще е да ги направя на сладолед 🙂 . За сега се въздържам от такива помисли, защото пък ако вземе, че излезе нещо от сладоледа, ще съм принудена от любовта си към тях да си го правя често и редовно, а вероятно това ще е трудоемко. Мъжът ми от своя страна ги заобикаля отдалеч, изчопля ги от яденето и изяжда останалото. В началото на съвместния ни живот, се опитах 1-2 пъти да го излъжа, че това което вижда в чинията в същност са краставици, но бързо бях заловена. Но както и друг път съм казвала, ако нещо е с формата  и името на кюфтета, той много го уважава :-). Така че разбира се, правя редовно кюфтета от тиквички, а накрая, когато свършат, с доволна физиономия казва – „Е, доволна ли си сега, успя и с това нещо (тиквичките, твърде презряни са, за да ги споменава по име) да ме накараш да преям”

Продукти:

3 средно големи тиквички – около 500-600 грама

3 яйца, разделени на белтъци и жълтъци

1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно

3 с.л. брашно

¼ до ½  (в зависимост от това, колко са мокри тиквичките) чаена чаша финни овесени ядки, или равно количество пшеничено брашно

1 връзка копър, нарязана на ситно

сол, черен пипер на вкус

опционално:

3-4 с.л. сусам

½ чаена чаша сирене, намачкано на дребно

3-4 супени лъжици кашкавал, настърган на ситно

олио за пържене

Приготовление:

Тиквичките се настъргват на едро или се смилат в блендер. С ръка се изцежда сокът им добре. Лукът се нарязва на ситно и се прибавя към тиквичките. Добавят се солта, черният пипер, овесените ядки, брашното, сусама, сиренето, кашкавалът, копърът нарязан на ситно и жълтъците и всичко се размесва добре.

Белтъците се разбиват на твърд сняг,  добавят се към останалата смес и се разбъркват.

В тиган се загрява около 1 пръст олио и с помоща на лъжица се загребва от сместта и се пуска в тигана. Когато кюфтетата се зачервят се обръщат от другата страна. Изваждат се върху чиния застлана с кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.

Сервират се с сос от кисело мляко, чесън и копър

Добър апетит!

Други публикации:

Тиквички по провансалски

Крем супа от грах и тиквички

Задушени тиквички с царевица

Реклама

36 comments on “Кюфтета от тиквички

  1. Dani каза:

    Дани,
    и аз искам да преям с това „нещо“ :))
    В момента съм преяла с череши и ми е тежичко!
    Хубава вечер и успешен утрешен ден!

  2. Dani каза:

    Дани,
    и аз като теб обичам тиквичките под всякаква форма, дори веднъж бях направила „пица“ от тиквички. Ако някой ден остане време, пак ще я спретна.
    Прекрасни са кюфтенцата и аз ги обичам с мляко и копър.
    Слънчева сряда 🙂

  3. Ирина каза:

    Ха, моята рецепта за кюфтета от тиквички (аз им викам шницели) е почти същата. Никога обаче не съм се сещала да слагам овесени ядки. По какъв начин се отразяват на вкуса? Може би самите кюфтенца стават по-гъсти? 🙂

  4. Danyela каза:

    Дани, Дани и Ирина, благодаря ви!
    Ирина, овесените ядки не съм усетила да променят вкусът кой знае колко. Да, сместта става малко по-плътна. Слагам ги основно, за да успея да ги вкарам в менюто на мъжа ми, който ако не са замаскирани, няма как да ги хапне 🙂

  5. littlethingslife каза:

    Аз съм стигнала до там да се заглеждам по кексове с тиквички :). Много вкусни изглеждат тези кюфтенца. Поздрави и приятни дни 🙂

  6. Пепа каза:

    А моят мъж ги прояде, едва когато сложих кимион за пръв път. Сега вече знае, но то еше чудене…
    Дани, следващия път ще изпробвам предложението ти и ще добавя овесени ядки вътре. Много апетитно изглеждат.
    Поздрави и хубава вечер 🙂

  7. Danyela каза:

    littlethingslife, Пепи, благодаря ви!
    littlethingslife, и аз напоследък заглеждам рецепти за кексове с тиквички 😉
    Пепи, хаха не съм се сещала за кимион, обаче е много хитро 😉
    Поздрави и хубава вечер!

  8. петя каза:

    Здравейте, като прочетох рецептата започна да ми се отделя стомашен сок, и реших да я направя.Но уви нищо не се получи.Може би някъде сбърках.Стриктно спазвах рецептата.не губя кураж следващия път като си купя тиквички ще пробвам пак.На снимката изглеждат превъзходно.Желая ти много успехи.

    • Danyela каза:

      Петя, много съжалявам за разочарованието. Кюфтетата от тиквички са доста трудно за приготвяне ястие. Доста пъти съм се разочаровала от резултата, докато им хвана номера. По принцип харесвам варианта с битите на сняг белтъци, защото кюфтетата по-добре запазват формата си и стават по-пухкави. Какво се случи с твоите – разпаднаха ли се? Може би тиквичките са били твърде водни и е било нужно да добавиш още малко брашно или овесени ядки или пък мазнината ти не е била достатъчно загрята. Като за начало можеш да пропуснеш сиренето и кашкавала в тестото, защото те създават предпоставки за залепване за тигана и приготвянето става малко по-трудно
      Радвам се, че не се отчайваш и ще опиташ пак
      Поздрави и успех!

  9. петя каза:

    Здравей, благодаря за препоръките.сега правя първите стъпки в готвенето и много от нещата които пробвам не ми стават.но продължавам.блоговете, които разглеждам ми харесват защото всичко е описано стъпка по стъпка.Желая ти много усмихната седмица.

    • Danyela каза:

      С толкова голямо желание като твоето, със сигурност нещата съвсем скоро ще ти се получават прекрасни, без изключение!
      Успех и усмихната и слънчева седмица!

  10. Albizia каза:

    Кюфтенцата са страхотни. Благодаря за рецептата. Получиха се от първия път, само че си позволих да ги пържа в съвсем малко олио.

  11. […] fritters were cooked, served and eaten long ago, they weren’t forgotten. I found the recipe here and fell in love instantly. I am pretty sure that translating it with Google can cause kitchen […]

  12. Danyela каза:

    Albizia, на свой ред благодаря, че си ги пробвала. Много се радвам, че са ви харесали. Ти си ги направила далеч по-здравословни, пържейки ги в малко олио.
    Поздрави!

  13. Dora каза:

    Пробвала съм, има си тънкости, но пък са толкова вкусни като се получат. Не ги правя по-често, защото никак не обичам да стържа с ренде, но пак ще опитам – само защото твоите изглеждат така апетитно:)

  14. Мария каза:

    може кекс с тиквички също

  15. Милена каза:

    Поздравления за страхотната рецепта. На мен ми се получиха като на картинката, като признавам, че пропорциите ми бяха малко на око, но без да слагам сирене и кашкавал. Това е първата рецепта за такива кюфтета, от които не ми се разпадат! Мерси, ще ви похваля нетно!

  16. анна каза:

    За любителите на тоя род рецепти:Моята е много подобна и много любима на всички ,които е опитат.Не слагам сирене и кашкавал.И слагам 1 ч.л. куркума,малко по-малко млян кимион и магданоз.Пробваите!

  17. Danyela каза:

    Милена, радвам се, че ви е допаднала
    анна, благодаря че сподели рецептата си

  18. Кака Тиква каза:

    Снощи направих кюфтета от тиквички (едни от любимите ми) със сусам по горната рецепта. Станаха невероятно вкусни. Вече ще ги правя само по твоята рецепта.

  19. stefi каза:

    Превъзходни са. У дома обичаме постни ястия. Мъжът ми каза, не знам какво ям, но е много вкусно.

  20. Mesina каза:

    Много ми допадна рецептата. Правила съм кюфтета от тиквички и много ни харесват, но напоследък избягваме пърженото вкъщи. Има ли възможност да се направят на фурна и дали ще се отрази (негативно) на вкуса?

  21. Danyela каза:

    Стефи, много се радвам, че са ви харесали!
    Месина, според мен няма да има проблем да ги опечеш във фурната. Със сигурност вкусът ще е различен от кюфтета приготвени с пържене, но смятам че ще са много вкусни и печени
    Поздрави!

  22. Theodora каза:

    Привет!
    Кюфтетата стават уникални. Правих ги няколко пъти, резултатът всеки път беше превъзходен. Страхотна рецепта.

  23. Gery каза:

    Даниела, това продукти за колко души са? Дано ми се получат, мисля утре да ги правя за едно парти само че ще добавя върху всяко кюфте по лъжица дип с фета, рикота, чесън, кисело мляко, риган…

    • Danyela каза:

      Гери, дано са ви харесали! Продуктите стигат, бих казала за 2-3 човека, ако са повечко изгладнели:)
      Поздрави!

  24. Gery каза:

    Станаха супер и съм много доволна първо защото за първи път в живота си правя кюфтета от тиквички и второ защото успях да им допринеса оригиналност със соса с фета, рикота и т.н. и с по една черна маслинка отгоре. Благодаря за рецептата!

    Поздрави

  25. Vessy каза:

    благодаря за чудесната рецепта!

  26. Viki from Sofia каза:

    И на мен ми се разкашкаха. Сложих всичко, както е по рецепта. Само, че тиквичките ги пюрирах на блендера и май стана прекалено водно …. ;/ След това ги прецедих през тензух, но явно не е достатъчно. Олиото беше горещо, не е от това …

    Сега съм сложила сместта в едни форми за мъфини и ги запичам във фурната. Ще пиша какво се е получило после 😉

    Вики

    • Viki from Sofia каза:

      Само да кажа, че във фурната станаха страхотни 🙂
      После им направих сос от к. мляко с надробено сирене и чесън.
      Ометохме ги за отрицателно време 🙂

  27. Danyela каза:

    Вики, радвам се че във фурната са се получили.
    Сърдечни поздрави!

  28. пешка каза:

    Току що ги приготвих и успях да ги опитам. Страхотни, невероятни кюфтенца се получиха.Усещаше се нещо подобно на ядка . А бе супер са не съм яла досега такива и затова искрено благодаря за страхотната рецепта!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s