Мъжът ми казва, че съм болна на тема тиквички. Щом им дойде сезонът и почвам да ги включвам във всяко ястие което ми хрумне. На салата , пълнени , печени , в супи , в сосове за спагети…Веднъж даже и в хляб с билки се опитах да ги вмъкна. Казва, че следващата степен на пристрастеността ми към тях , ще е да ги направя на сладолед 🙂 . За сега се въздържам от такива помисли, защото пък ако вземе, че излезе нещо от сладоледа, ще съм принудена от любовта си към тях да си го правя често и редовно, а вероятно това ще е трудоемко. Мъжът ми от своя страна ги заобикаля отдалеч, изчопля ги от яденето и изяжда останалото. В началото на съвместния ни живот, се опитах 1-2 пъти да го излъжа, че това което вижда в чинията в същност са краставици, но бързо бях заловена. Но както и друг път съм казвала, ако нещо е с формата и името на кюфтета, той много го уважава :-). Така че разбира се, правя редовно кюфтета от тиквички, а накрая, когато свършат, с доволна физиономия казва – „Е, доволна ли си сега, успя и с това нещо (тиквичките, твърде презряни са, за да ги споменава по име) да ме накараш да преям”
Продукти:
3 средно големи тиквички – около 500-600 грама
3 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
3 с.л. брашно
¼ до ½ (в зависимост от това, колко са мокри тиквичките) чаена чаша финни овесени ядки, или равно количество пшеничено брашно
1 връзка копър, нарязана на ситно
сол, черен пипер на вкус
опционално:
3-4 с.л. сусам
½ чаена чаша сирене, намачкано на дребно
3-4 супени лъжици кашкавал, настърган на ситно
олио за пържене
Приготовление:
Тиквичките се настъргват на едро или се смилат в блендер. С ръка се изцежда сокът им добре. Лукът се нарязва на ситно и се прибавя към тиквичките. Добавят се солта, черният пипер, овесените ядки, брашното, сусама, сиренето, кашкавалът, копърът нарязан на ситно и жълтъците и всичко се размесва добре.
Белтъците се разбиват на твърд сняг, добавят се към останалата смес и се разбъркват.
В тиган се загрява около 1 пръст олио и с помоща на лъжица се загребва от сместта и се пуска в тигана. Когато кюфтетата се зачервят се обръщат от другата страна. Изваждат се върху чиния застлана с кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.
Сервират се с сос от кисело мляко, чесън и копър
Добър апетит!
Други публикации:
Дани,
и аз искам да преям с това „нещо“ :))
В момента съм преяла с череши и ми е тежичко!
Хубава вечер и успешен утрешен ден!
Дани,
и аз като теб обичам тиквичките под всякаква форма, дори веднъж бях направила „пица“ от тиквички. Ако някой ден остане време, пак ще я спретна.
Прекрасни са кюфтенцата и аз ги обичам с мляко и копър.
Слънчева сряда 🙂
Ха, моята рецепта за кюфтета от тиквички (аз им викам шницели) е почти същата. Никога обаче не съм се сещала да слагам овесени ядки. По какъв начин се отразяват на вкуса? Може би самите кюфтенца стават по-гъсти? 🙂
Дани, Дани и Ирина, благодаря ви!
Ирина, овесените ядки не съм усетила да променят вкусът кой знае колко. Да, сместта става малко по-плътна. Слагам ги основно, за да успея да ги вкарам в менюто на мъжа ми, който ако не са замаскирани, няма как да ги хапне 🙂
Аз съм стигнала до там да се заглеждам по кексове с тиквички :). Много вкусни изглеждат тези кюфтенца. Поздрави и приятни дни 🙂
А моят мъж ги прояде, едва когато сложих кимион за пръв път. Сега вече знае, но то еше чудене…
Дани, следващия път ще изпробвам предложението ти и ще добавя овесени ядки вътре. Много апетитно изглеждат.
Поздрави и хубава вечер 🙂
littlethingslife, Пепи, благодаря ви!
littlethingslife, и аз напоследък заглеждам рецепти за кексове с тиквички 😉
Пепи, хаха не съм се сещала за кимион, обаче е много хитро 😉
Поздрави и хубава вечер!
Здравейте, като прочетох рецептата започна да ми се отделя стомашен сок, и реших да я направя.Но уви нищо не се получи.Може би някъде сбърках.Стриктно спазвах рецептата.не губя кураж следващия път като си купя тиквички ще пробвам пак.На снимката изглеждат превъзходно.Желая ти много успехи.
Петя, много съжалявам за разочарованието. Кюфтетата от тиквички са доста трудно за приготвяне ястие. Доста пъти съм се разочаровала от резултата, докато им хвана номера. По принцип харесвам варианта с битите на сняг белтъци, защото кюфтетата по-добре запазват формата си и стават по-пухкави. Какво се случи с твоите – разпаднаха ли се? Може би тиквичките са били твърде водни и е било нужно да добавиш още малко брашно или овесени ядки или пък мазнината ти не е била достатъчно загрята. Като за начало можеш да пропуснеш сиренето и кашкавала в тестото, защото те създават предпоставки за залепване за тигана и приготвянето става малко по-трудно
Радвам се, че не се отчайваш и ще опиташ пак
Поздрави и успех!
Здравей, благодаря за препоръките.сега правя първите стъпки в готвенето и много от нещата които пробвам не ми стават.но продължавам.блоговете, които разглеждам ми харесват защото всичко е описано стъпка по стъпка.Желая ти много усмихната седмица.
С толкова голямо желание като твоето, със сигурност нещата съвсем скоро ще ти се получават прекрасни, без изключение!
Успех и усмихната и слънчева седмица!
Кюфтенцата са страхотни. Благодаря за рецептата. Получиха се от първия път, само че си позволих да ги пържа в съвсем малко олио.
[…] fritters were cooked, served and eaten long ago, they weren’t forgotten. I found the recipe here and fell in love instantly. I am pretty sure that translating it with Google can cause kitchen […]
Albizia, на свой ред благодаря, че си ги пробвала. Много се радвам, че са ви харесали. Ти си ги направила далеч по-здравословни, пържейки ги в малко олио.
Поздрави!
Пробвала съм, има си тънкости, но пък са толкова вкусни като се получат. Не ги правя по-често, защото никак не обичам да стържа с ренде, но пак ще опитам – само защото твоите изглеждат така апетитно:)
Дора, дано ви е харесала рецептата!
Поздрави!
може кекс с тиквички също
Поздравления за страхотната рецепта. На мен ми се получиха като на картинката, като признавам, че пропорциите ми бяха малко на око, но без да слагам сирене и кашкавал. Това е първата рецепта за такива кюфтета, от които не ми се разпадат! Мерси, ще ви похваля нетно!
За любителите на тоя род рецепти:Моята е много подобна и много любима на всички ,които е опитат.Не слагам сирене и кашкавал.И слагам 1 ч.л. куркума,малко по-малко млян кимион и магданоз.Пробваите!
Милена, радвам се, че ви е допаднала
анна, благодаря че сподели рецептата си
Снощи направих кюфтета от тиквички (едни от любимите ми) със сусам по горната рецепта. Станаха невероятно вкусни. Вече ще ги правя само по твоята рецепта.
🙂 Радвам се, че са ви харесали!
Превъзходни са. У дома обичаме постни ястия. Мъжът ми каза, не знам какво ям, но е много вкусно.
Много ми допадна рецептата. Правила съм кюфтета от тиквички и много ни харесват, но напоследък избягваме пърженото вкъщи. Има ли възможност да се направят на фурна и дали ще се отрази (негативно) на вкуса?
Стефи, много се радвам, че са ви харесали!
Месина, според мен няма да има проблем да ги опечеш във фурната. Със сигурност вкусът ще е различен от кюфтета приготвени с пържене, но смятам че ще са много вкусни и печени
Поздрави!
Привет!
Кюфтетата стават уникални. Правих ги няколко пъти, резултатът всеки път беше превъзходен. Страхотна рецепта.
Theodora, благодаря ви!
Даниела, това продукти за колко души са? Дано ми се получат, мисля утре да ги правя за едно парти само че ще добавя върху всяко кюфте по лъжица дип с фета, рикота, чесън, кисело мляко, риган…
Гери, дано са ви харесали! Продуктите стигат, бих казала за 2-3 човека, ако са повечко изгладнели:)
Поздрави!
Станаха супер и съм много доволна първо защото за първи път в живота си правя кюфтета от тиквички и второ защото успях да им допринеса оригиналност със соса с фета, рикота и т.н. и с по една черна маслинка отгоре. Благодаря за рецептата!
Поздрави
Много, много се радвам, че сте останали доволни!
благодаря за чудесната рецепта!
И на мен ми се разкашкаха. Сложих всичко, както е по рецепта. Само, че тиквичките ги пюрирах на блендера и май стана прекалено водно …. ;/ След това ги прецедих през тензух, но явно не е достатъчно. Олиото беше горещо, не е от това …
Сега съм сложила сместта в едни форми за мъфини и ги запичам във фурната. Ще пиша какво се е получило после 😉
Вики
Само да кажа, че във фурната станаха страхотни 🙂
После им направих сос от к. мляко с надробено сирене и чесън.
Ометохме ги за отрицателно време 🙂
Вики, радвам се че във фурната са се получили.
Сърдечни поздрави!
Току що ги приготвих и успях да ги опитам. Страхотни, невероятни кюфтенца се получиха.Усещаше се нещо подобно на ядка . А бе супер са не съм яла досега такива и затова искрено благодаря за страхотната рецепта!