След поредната злоупотреба със сладко и жълтъци – тирамису + крем дипломат, както винаги се озовах с твърде много неупотребени белтъци. Така откирх поредното белтъчно изкушение – финансие – френски сладкиш, приготвен от белтъци, смлени бадеми и кафяво масло. Комбинацията от тези три продукта придава неустоим аромат и текстура на този перфектен за следобедно кафе сладкиш. Кафявото масло е много често използван продукт във френската кулинария и представлява загрявано на ниска температура масло, докато се раздели мазнината от млечното съдържание. Продължавайки да се загрява, млечната част започва да се препържва и придава на маслото прекрасен кафяв лешников цвят и неустоим аромат.
Има две версии за произхода на името на сладкиша, който буквално значи финансист. Едната е, че е бил много популярен в квартала в който се е намирала Парижката борса, а другата теория казва че името е дошло от специалните формички, в които се е пекъл сладкиша – малки, правоъгълни с форма на златно кюлче. Сладкишът се сервира с бита сметана или сладолед и сезонни плодове
Адаптирано от Cooking for seven
Продукти за кръгла тава с диамеър 26 см:
1 чаена чаша белтъци (8-10 белтъка, в зависимост от големината на яйцата)
125 гр масло – едно малко пакетче
1 чаена чаша бяло пшеничено брашно
2/3 + 1/3 чаена чаша захар
1 чаена чаша сурови бадеми
1 шепа филирани бадеми
щипка сол
½ шишенце ванилова есенция
Приготовление:
Целите бадеми са бланшират във вряла вода за 2-3 минути, след това се охлаждат и се обелват. Подсушават се. Заедно със 2/3 чаена чаша от захарта се смилат в кухненсикя блендер. Смесват се с пресятото брашно и добре се разбърква
Маслото се разтопява в сух тиган на слаб до умерен огън. Оставя се докато започнат да се образуват балончета и маслото започне да покафенява. Отстаранява се от котлона и се оставя да се охлади докато стане приятно топло на пипане, прибавя се ваниловата есенция
В суха, чиста купа се разбиват белтъците заедно със щипката сол докато сместа започне леко да се сгъстява и да се оформя пяна. Добавя се останалата захар и продължава да се бие докато се оформят меки връхчета.
Към белтъчната смес се добавя последователно на третини, като се редуват, брашното и маслото. Разбърква се леко със шпатула като се загребва от краищата и се обръща към средата на сместта. Когато брашното и маслото се поемат, сместа се изсипва в предварително застлана с хартия за печене тава. Стените и се намазват с масло. Повърхността се заглажда и се поръсва със шепата филирани бадеми.
Пече се около 50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Проверява се с клеча за зъби, като тя трябва да излезе суха, за да е опечен сладкишът.
Оставя се да се охлади напълно, преди да се освободи от формата
Сервира се с бита сметана, сладолед и плодове
Добър апетит!
Други публикации:
Дани, тези финансиета са чуден десерт. Ще го пробвам и във варианта, който предлагаш ти. Пожелавам ти приятни първи летни дни!
Дани,
лек и ефирен сладиш 🙂
Тези „финансисти“ си разбират от работата си!
А и останалите белтъци / аз днес правя питки с белтъци/
се използват!
Хубав уикенд!
Дани, littlethingslife, благодаря ви!
Дани, леле колко изкушаващо звучат тези питки…
Хубави почивни дни!
Явно и финансистите разбират от сладкиши, а не само от борси и пари. Изглежда много пухкав и дъхав, представям си аромата му.
Дани, прекрасен е! Хубава неделя 🙂
Дани, много ти благодаря!
Прекрасен неделен следобед!
Страхотен изглежда този сладкиш – толкова пухкав, мекичък и ароматен! 🙂
Хубава нова седмица, Дани!
Благодаря ти, Ирина! Прекрасна нова седмица и на теб!
Ooo.. това ми харесва! Навява ми и една допълнителна идея 😉
Чудесна идея за ползване на остатъчните белтъци! С изключително вкусен краен резултат! Благодаря, Даниела 🙂
Поздрави и :-)))
Охо, Дими! Очаквам с нетърпение вече твоята допълнителна идея!
Благодаря ти и приятни летни дни!
Здравейте,Даниела!От известно време чета Вашия кулинарен блог -чудесен е-много приятен за четене и с наистина сполучливи рецепти.Особено съм възхитена от финансието-освен ефектен външен вид,сладкиша е и невероятно вкусен!Още веднъж поздравления!
Даниела, много благодаря за добрите думи и за интереса към блога! Много се радвам, че резептата толкова много ви е допаднала!
Поздрави!
Направих го!Невроятен вкус.Много ми допада.Е,малко му е пове4ко захарта за моя вкус,но ве4е е преполувен.;))
Благодаря за вкусната и неустоима рецепта.
Весел уикенд!!!
Стела, много се радвам! Следващият път мисля да опитам да го направя с кафява захар, така ще понамаля сладоста.
Хубава и усмихната седмица!
невероятен десерт!!!нещо обаче не отговаря на историята си за форма,но все пак страхотен!!
Да, не е изпечен в традиционната форма, но това не променя вкусът му 🙂
Поздрави!
Много е приятен този десерт, вече няколко пъти го правя(аз го правя с кафява захар, малко по-малко от посоченото количество) и заедно с портокало-бадемовият сладкиш от твоите рецепти са влезли в моя златен фонд.
Благодря ти Дани, за вдъхновението и ентусиазма.
С откровение мога да кажа, че от всички български кулинарни блогове, които знам твоят най-много ми допада, просто обикновени вкуснички неща. Поздрави и много, много усмивки.
Avalon, много благодаря за милите думи! Наистина предпочитам простите и вкусни неща и много се радвам, че тук намираш неща, които ти харесват.
Сърдечни поздрави!