Финансие

След поредната злоупотреба със сладко и жълтъци – тирамису + крем дипломат, както винаги се озовах с твърде много неупотребени белтъци. Така откирх поредното белтъчно изкушение – финансие – френски сладкиш, приготвен от белтъци, смлени бадеми и кафяво масло. Комбинацията от тези три продукта придава неустоим аромат и текстура на този перфектен за следобедно кафе сладкиш. Кафявото масло е много често използван продукт във френската кулинария и представлява загрявано на ниска температура масло, докато се раздели мазнината от млечното съдържание. Продължавайки да се загрява, млечната част започва да се препържва и придава на маслото прекрасен кафяв лешников цвят и неустоим аромат.

Има две версии за произхода на името на сладкиша, който буквално значи финансист. Едната е, че е бил много популярен в квартала в който се е намирала Парижката борса, а другата теория казва че името е дошло от специалните формички, в които се е пекъл сладкиша – малки, правоъгълни с форма на златно кюлче. Сладкишът се сервира с бита сметана или сладолед и сезонни плодове

Адаптирано от  Cooking for seven

Продукти за кръгла тава с диамеър 26 см:

1 чаена чаша белтъци (8-10 белтъка, в зависимост от големината на яйцата)

125 гр масло – едно малко пакетче

1 чаена чаша бяло пшеничено брашно

2/3 + 1/3 чаена чаша захар

1 чаена чаша сурови бадеми

1 шепа филирани бадеми

щипка сол

½ шишенце ванилова есенция

Приготовление:

Целите бадеми са бланшират във вряла вода за 2-3 минути, след това се охлаждат и се обелват. Подсушават се. Заедно със 2/3 чаена чаша от захарта се смилат в кухненсикя блендер. Смесват се с пресятото брашно и добре се разбърква

Маслото се разтопява в сух тиган на слаб до умерен огън. Оставя се докато започнат да се образуват балончета и маслото започне да покафенява. Отстаранява се от котлона и се оставя да се охлади докато стане приятно топло на пипане, прибавя се ваниловата есенция

В суха, чиста купа се разбиват белтъците заедно със щипката сол докато сместа започне леко да се сгъстява и да се оформя пяна. Добавя се останалата захар и продължава да се бие докато се оформят меки връхчета.

Към белтъчната смес се добавя последователно на третини, като се редуват, брашното и маслото. Разбърква се леко със шпатула като се загребва от краищата и се обръща към средата на сместта.  Когато брашното и маслото се поемат, сместа се изсипва в предварително застлана с хартия за печене тава. Стените и се намазват с масло. Повърхността се заглажда и се поръсва със шепата филирани бадеми.

Пече се около 50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Проверява се с клеча за зъби, като тя трябва да излезе суха, за да е опечен сладкишът.

Оставя се да се охлади напълно, преди да се освободи от формата

Сервира се с бита сметана, сладолед и плодове

Добър апетит!

Други публикации:

Ангелски кекс

Ореховки без брашно

Черешова торта с маскарпоне и крема сирене

Advertisements

17 comments on “Финансие

  1. littlethingslife каза:

    Дани, тези финансиета са чуден десерт. Ще го пробвам и във варианта, който предлагаш ти. Пожелавам ти приятни първи летни дни!

  2. Dani каза:

    Дани,
    лек и ефирен сладиш 🙂
    Тези „финансисти“ си разбират от работата си!
    А и останалите белтъци / аз днес правя питки с белтъци/
    се използват!
    Хубав уикенд!

  3. Danyela каза:

    Дани, littlethingslife, благодаря ви!
    Дани, леле колко изкушаващо звучат тези питки…
    Хубави почивни дни!

  4. Dani каза:

    Явно и финансистите разбират от сладкиши, а не само от борси и пари. Изглежда много пухкав и дъхав, представям си аромата му.
    Дани, прекрасен е! Хубава неделя 🙂

  5. Ирина каза:

    Страхотен изглежда този сладкиш – толкова пухкав, мекичък и ароматен! 🙂

    Хубава нова седмица, Дани!

  6. Dimitrana S. каза:

    Ooo.. това ми харесва! Навява ми и една допълнителна идея 😉

    Чудесна идея за ползване на остатъчните белтъци! С изключително вкусен краен резултат! Благодаря, Даниела 🙂

    Поздрави и :-)))

    • Danyela каза:

      Охо, Дими! Очаквам с нетърпение вече твоята допълнителна идея!
      Благодаря ти и приятни летни дни!

  7. Даниела каза:

    Здравейте,Даниела!От известно време чета Вашия кулинарен блог -чудесен е-много приятен за четене и с наистина сполучливи рецепти.Особено съм възхитена от финансието-освен ефектен външен вид,сладкиша е и невероятно вкусен!Още веднъж поздравления!

    • Danyela каза:

      Даниела, много благодаря за добрите думи и за интереса към блога! Много се радвам, че резептата толкова много ви е допаднала!
      Поздрави!

  8. Стела каза:

    Направих го!Невроятен вкус.Много ми допада.Е,малко му е пове4ко захарта за моя вкус,но ве4е е преполувен.;))
    Благодаря за вкусната и неустоима рецепта.
    Весел уикенд!!!

    • Danyela каза:

      Стела, много се радвам! Следващият път мисля да опитам да го направя с кафява захар, така ще понамаля сладоста.
      Хубава и усмихната седмица!

  9. chef Anton каза:

    невероятен десерт!!!нещо обаче не отговаря на историята си за форма,но все пак страхотен!!

    • Danyela каза:

      Да, не е изпечен в традиционната форма, но това не променя вкусът му 🙂
      Поздрави!

  10. Avalon каза:

    Много е приятен този десерт, вече няколко пъти го правя(аз го правя с кафява захар, малко по-малко от посоченото количество) и заедно с портокало-бадемовият сладкиш от твоите рецепти са влезли в моя златен фонд.
    Благодря ти Дани, за вдъхновението и ентусиазма.
    С откровение мога да кажа, че от всички български кулинарни блогове, които знам твоят най-много ми допада, просто обикновени вкуснички неща. Поздрави и много, много усмивки.

    • Danyela каза:

      Avalon, много благодаря за милите думи! Наистина предпочитам простите и вкусни неща и много се радвам, че тук намираш неща, които ти харесват.
      Сърдечни поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s