С нежелание ще си призная, че много обичам KFC. Да, да, знам че не е полезно, че е бърза храна, но е вкусноооо, и да – знам че после ще ме боли стомахът от лютото. Но какво пък – не пия, не пуша, мога да си позволя чревоугодничество поне. Като пазарувам храна за вкъщи от месото най-често в кошницата ми влиза пилешкото. Старая се да купувам месо от свободно отглеждани пилета с надеждата надписа на опаковката наистина да е верен, надявам се пилетата да не са хранени с много антибиотици. Успокоявам се, че наистина като сготвя месото, вкусът му е по-различен от това на традиционният бройлер. И тъй като пиле готвя често, тъся разнообразие на рецептите по които го приготвям, за да не ни омръзва. От традиционното пиле с ориз, през пилешка супа, много любимото в нашия дом пиле с домати или пък със сметана. Сега докато пиша поста се сещам и за една позабравена рецепта от детството ми, която майка ми приготвяше божествено – пиле върху сол – струва ми се, че съсвсем скоро ще опека и аз такова.
Днешната рецепта е за пилешки филета или бутчета овкусени със соев сос и горчица, топнати в яйце а след това щедро поръсени със смлени фъстъци. Цялата тази красота запържена за кратко в зехтин , а след това печени до златисто с бира във фурната заедно с пресни картофки с мента.
Продукти за 4 порции:
2 броя пилешки гърди, без кожата или 4 бутчета, без кожата
1 с.л. соев сос
1 ч.л. горчица
1 яйце
½ чаена чаша фъстъци
3-4 с.л. зехтин
½ чаена чаша бира
сол и черен пипер на вкус
за картофките
1 кг. пресни картофи
1-2 стръка прясна мента
Приготовление:
Пилешките гърди се разрязват по средата, измиват се, подсушават се и ако са много дебели се слага в плик и се начукват съвсем леко със широката част на ножа.
В купа се смесват соевият сос, горчицата, яйцето и черния пипер и се разбъркват добре с тел или вилица. Пилишките пържолки или бутчета се топват в сместа и се оставят за 15-20 минути да постоят вътре, докато приготвяте картофките.
Картофите се измиват и ако е нужно леко се изтъркват с груба гъба. Нарязват се на парченца и се поръсват със сол, черен пипер и нарязаната на ситно мента. Поставят се в тава.
Фъстъците се смилат или счукват на ситно и се поставят в найлоново пликче. Парчетата пиле се изваждат от яйчената смес, поставят се едно по едно в пликчето с фъстъците и се разклащат добре, така че ядките да полепнат от всички страни.
В тиган се загрява зехтина и на средно силен котлон се запържват парчетата пиле – по 2-3 минути от страна. Пилето заедно със зехтина се прхвърля в тавата с картофките, налива се бирата и се пекат до зачервяване в предварително загрята на 220 градуса фурна
Добър апетит!
Други публикации:
Преди една година:
Дани, да си призная и аз си „падам“ по KFC 🙂
Предложението ми харесва много, предусещам как
хрупа, докато похапвам…
А и тази мента, на която съм фен:)
Прохладно лято!
Интересно предложение Дани .
Пиленцето с тази хрупкава коричка изглежда много апетитно , а и тези картофки с мента ..мммм ….ще пробвам и аз . 🙂
Поздрави и хубав ден . 🙂
Дани, много ми хареса това предложение. Обожавам пиле с ядки. Винаги става толкова вкусно! 🙂 Поздрави и лека седмица.
Дани, поздравления за избора на рецепта 🙂
И аз обичам KFC… кой не обича 😉
Благодаря ви, приятели за добрите думи!
Събина, блогът ти е страхотен, личи си че го списваш с много любов! Успехи!
Хубави и по-прохладни дни!