Плодовете несъмнено са най-полезни в суров вид. Завиждам благородно на тези, които могат да хапват плодове, туко що откъснати от собствената им градина, освежаващи и разхлаждащи в горещината на вън. Обичам ги и обработени – печени, варени – в някой десерт. Много любими това лято за мен станаха вишневата супа , добре охладена, за привечерните часове и печените праскови с кадамон за десерет след неделния обяд. Кардамона , е подправка с невероятно сладък аромат. В близкият изток го добавят към кафето или в чая. Не я употребявам често, заради твърде отчетливия и аромат, но в случая в комбинация с печените праскови е неустоим. Харесвам рецептата за прасковите, защото всички продукти се слагат на око и според вкусът, а аз много обичам да готвя така. А когато се налага да мерия и премервам, винаги съм предпочитала да го правя с чаши и лъжици, вместо с електронна везна. Макар и не дотам точно като подход, колкото измерването на точните грамове, е далеч по-удобно и достъпно, рядко домакините имат в кухните си електронни везни
Продукти за 3-4 порции
3-4 големи праскови, разповолени, с отстарнени костилки
шепа филирани бадеми
по 1 ч.л. захар за всяка половинка праскова, или на вукс
зрънцата от шушулка кардамон
по бучка колкото много малък лешник, за всяка половинка праскова
заквасена сметана или сладолед за сервиране
Приготовление:
В тава се нареждат половинките праскови с разполовената страна нагоре. В средата на всяка половинка се слага захарта, малсото, по 1-2 зрънца от кардамона и се поръсва с малко филирани бадеми, като часто от бадемите се запазват за гарниране при сервирането
Пекат се около 20-30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, или докато прасковите леко омекнат.
Поръсват се с още малко филирани бадеми и карамеловият сос отделил се при печенето, сервират се с топка сметанов сладолед или заквасена сметана
Добър апетит!
Други публикации:
Преди 1 година:
Дани, несъмнено е вкусно 🙂
Поздрави и хубав ден!
Хей.. благодаря за сладката, свежа и лятна идея, Даниела!
С удоволствие ще бъде съвсем скоро направена! Мхммм..!
Поздрави сърдечни и пожелание за здраве и усмивки 🙂
Чудесно и много вкусно предложение Дани.
Още днес мисля да се възползвам от рецептата ти и веднага отивам в градината да си откъсна праскови …:-)
Поздрави и хубав и усмихнат ден !
Eй Дани,
даде ми страхотна идея за хубав и лесен десерт…изглеждат много апетитно 🙂
С удоволствие ще пробвам,мммм че апетитно!!!!
Ммм изглежда толкова апетитно и лесно, че просто не може да му се устои!
Момичета, страхотни сте! Много ви благодаря за добрите думи и комплиментите!
[…] Печени праскови […]…
…