Печени праскови

Плодовете несъмнено са най-полезни в суров вид. Завиждам благородно на тези, които могат да хапват плодове, туко що откъснати от собствената им градина, освежаващи и разхлаждащи в горещината на вън. Обичам ги и обработени – печени, варени – в някой десерт. Много любими това лято за мен станаха вишневата супа , добре охладена, за привечерните часове и печените праскови с кадамон за десерет след неделния обяд. Кардамона , е подправка с невероятно сладък аромат. В близкият изток го добавят към кафето или в чая. Не я употребявам често, заради твърде отчетливия и аромат, но в случая в  комбинация с печените праскови е неустоим. Харесвам рецептата за прасковите, защото всички продукти се слагат на око и според вкусът, а аз много обичам да готвя така. А когато се налага да мерия и премервам, винаги съм предпочитала да го правя с чаши и лъжици, вместо с електронна везна. Макар и не дотам точно като подход, колкото измерването на точните грамове, е далеч по-удобно и достъпно, рядко домакините имат в кухните си електронни везни

Продукти за 3-4 порции

3-4 големи праскови, разповолени, с отстарнени костилки

шепа филирани бадеми

по 1 ч.л. захар за всяка половинка праскова, или на вукс

зрънцата от шушулка кардамон

по бучка колкото много малък лешник, за всяка половинка праскова

заквасена сметана или сладолед за сервиране

Приготовление:

В тава се нареждат половинките праскови с разполовената страна нагоре. В средата на всяка половинка се слага захарта, малсото, по 1-2 зрънца от кардамона и се поръсва с малко филирани бадеми, като часто от бадемите се запазват за гарниране при сервирането

Пекат се около 20-30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, или докато прасковите леко омекнат.

Поръсват се  с още малко филирани бадеми и карамеловият сос отделил се при печенето, сервират се с топка сметанов сладолед или заквасена сметана

Добър апетит!

Други публикации:

Прасковено сорбе с мента

Праскови с маскарпоне

Чийзкейк със сини сливи

Преди 1 година:

Лесен бананов сладолед със шоколад

Advertisements

8 comments on “Печени праскови

  1. Dani каза:

    Дани, несъмнено е вкусно 🙂
    Поздрави и хубав ден!

  2. Dimitrana S. каза:

    Хей.. благодаря за сладката, свежа и лятна идея, Даниела!

    С удоволствие ще бъде съвсем скоро направена! Мхммм..!

    Поздрави сърдечни и пожелание за здраве и усмивки 🙂

  3. sabinaberova каза:

    Чудесно и много вкусно предложение Дани.
    Още днес мисля да се възползвам от рецептата ти и веднага отивам в градината да си откъсна праскови …:-)
    Поздрави и хубав и усмихнат ден !

  4. Dani каза:

    Eй Дани,
    даде ми страхотна идея за хубав и лесен десерт…изглеждат много апетитно 🙂

  5. Силви каза:

    С удоволствие ще пробвам,мммм че апетитно!!!!

  6. lulu каза:

    Ммм изглежда толкова апетитно и лесно, че просто не може да му се устои!

  7. Danyela каза:

    Момичета, страхотни сте! Много ви благодаря за добрите думи и комплиментите!

  8. […] Печени праскови […]…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s