Тарт Татен

Дали скоро съм писала колко обичам малсло? Май го правя непрекъснато 🙂  Преди време гледах един филм за една готвачка и една кулинарна блогърка – Джули и Джулия , който ми препоръча скъпата Ерна . Гледайки го се почувствах не сама в любовта си към маслото. По времето когато излезе филма, мисля че не остана кулинарен блогър, който да не приготви ястие по рецепта ва Джулия Чайлд – жената научила американските домакини да готвят френска кухня. Аз също планувах и все още имам намерение да приготвя някоя нейна рецепта, ще видим кога, ще видим коя…книгата и Mastering the art of French Cooking е доста обемна, с много рецепти и все не мога да си избера. Някой ден просто ще отворя на посоки и ще приготвя това, което е написано на страницата. В същност филмът не ме впечатли кой знае колко, с едно огромно изключение – невероятната Мерил Стрийп. Тези дни докато търсих рецепта за тарт Татен, попаднах на един епизод от телевизионото предаване, което е водила Джулия Чайлд. Дадох си сметка колко добре изиграна е ролята от Мерил Стрийп – понякога чувството е че са една и съща жена. В този епизод от предаването Джулия Чайлд приготвя точно тарт Татен. Заплени ме непосредственоста и естественоста на тази жена, някакъв особен неподправен чар, който излъчва, мъжките и обноски, насечените и движения. Епизода е около 20 минути, така че ако имате време и го изгледате, не само ще разберете тънкости за приготвянето на Татен, но и ще се потопите в атмосферата, която тази жена излъчва.

Харесвам Тарт Татен, много есенен десерт е – ябълките са в изобилие, сравнително лесен за приготвяне, особено ако замените домашно приготвеното маслено тесто с готово. Обичам карамелът върху ябълките и разбира се вкусът на многото масло, което се използва. За да стане Татенът сполучлив е много важно да се избере подходящ сорт ябълки. Обикновено го правя със Златна Превъзходна,

Златна превъзходна

защото много добре запазват цялостта и формата си след кулинарната обработка, не пускат много сок при печенето. Подходяш сорт също е и Грени Смит или Фуджи. Както и много други вкусни неща, този сладкиш се ражда случайно. Две сестри – Татен – съдържателки на хотел и ресторант, приготвяли обичаният ябълков пай за десерт. Но в бързината, имали много клиенти и вечерята закъснявала, забравили да поставят тестото отдолу в тавата. В опит да поправят стореното, бързо сложили кората отгоре и така пъхнали да пекат, в последствие при сервирането го обърнали, а той станал любим на гостите. Така се родил прочутия обърнат ябълков тарт Татен.

Продукти за тава или тиган с диаметър 26 см:

За масленото тесто:

1 пакетче масло от 125 гр, много студено

1 чаена чаша брашно

½ чаена чаша ледена вода

щипка сол

1 с.л. захар

За плънката:

3-4 големи ябълки

½ чаена чаша захар

1 пакетче масло от 125 гр

Приготовление:

На тестото:

Студеното масло се реже на парченца, добавя се пресятото брашно, солта и захарта и с изстудени ръце всичко се прави на трохи, като се внимава това да стане максимално бързо. Добавя се водата и тестото се събира на топка. Леко се поръсва с брашно, за да не лепне и се прибира в найлоново пликче в хладилника, за да стегне и глутена да се свърже.

На тарта:

Междувременно ябълките се обелват, почистват и нарязват на осминки.

В тиган с дебело дъно или в тава, на  котлона се разстопява маслото, като се обливат и стените на съда, за да се извади тарта по-лесно в последствие. Добавя се захарта и се разбърква до разтопяване. Ябълките се подреждат красиво и много близо една до друга и на средно силен котлон се оставят да се карамелизират до златисто кафяво около 20 тина минути. Тестото се разточва на кръг с диаметър малко по-голям от диаметъра на тигана или тавата. Тестото се навива на точилката и се пренася върху ябълките, като краищата му се подпъхват на вътре.

Тарта се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20-30 минути или докато кората се зачерви. Изважда се и се оставя да се охлади леко. Тавата се захлупва със широка чиния и много внимателно и бързо, с ръкавици, за да не се изгорите, ако случайно горещия карамел потече, се обръща. Ако ябълките се разместят се връщат на мястото им. Сервира се топъл със сметанов сладолед или заквасена сметана.

Добър апетит!

Други публикации:

Кроасани

Тарт с круши, бадемов крем и карамелов топинг

Галет със сини сливи

Преди 1 година:

Чийзкейк със сини сливи

Advertisements

12 comments on “Тарт Татен

  1. Eoc каза:

    Страхотен сладкиш, Дани… през екрана можеш да усетиш вкуса му 😉

    За Мерил Стрийп съм напълно съгласна с теб 🙂 Уникална актриса. Преди филма Джули и Джулия бях чувала за Джулия Чайлд, но не съм се интересувала подробно. Играта на Стрийп ме накара да изгледам няколко клипа в YouTube как Джулия приготвя някои ястия. Наистина до такава степен е пресъздала маниерите й и особения й говор, че можеш да си помислиш, че са една и съща жена 🙂

    Усмихнат неделен ден ти пожелавам 🙂

  2. lilia каза:

    Френската кухня е характерна и много вкусна-особено сосовете.Не е с много масло…Както всеки кулинар си има тайна , така и тя не сподели докрай готварските си умения.Даде само най-общи указания.Така си запазва правото на изненади и интерпретации.

  3. Не е зле да проверите нивото на вашия холестерол! Любовта към маслото е доста опасна. Ето ви рецептата на ябълковата пита, която ми дадоха в „Максим“. Това е най- търсеният десерт в този прочут парижки ресторант.

    ЯБЪЛКОВА ПИТА “ТАТЕН” (СПЕЦИАЛИТЕТ НА “МАКСИМ”)

    Измазваме една тавичка с диаметър 24 см. със 100 гр. масло. Поръсваме дъното със 125 гр. захар. Нарязваме един кг. обелени ябълки на тънки филийки и ги нареждаме на дъното на тавата.

    Поставяме тавата във фурната и печем най- напред 15 мин. при 120 градуса. След това увеличаваме температурата и печем още 15 мин. при 180- 200 градуса.

    Изваждаме тавичката и върху ябълките разстиламе тесто, изготвено по следния начин:
    Към 250 гр. брашно прибавяме 120 гр. нарязано на бучки масло. Разбъркваме сместа, след което в средата правим кладенче. Там поставяме щипка сол и наливаме 100- 125 гр. вода. Омесваме, изготвяме топка, която оставяме за час в хладилника.

    Може да се използва и готово бутер тесто. Изпичаме питата за 15 мин. След това обръщаме тавичката в подходящо плато, така че ябълките да се озоват отгоре. Сервираме със сладка сметана.

  4. Миглена каза:

    Здравейте, Дани! Това е един от сладкишите, които са в моя топ 10 на най-любимите сладкиши, при все че не съм от заклетите любители на сладките неща!Вашият изглежда повече от апетитно и ми напомня, че скоро не съм го приготвяла. Имам въпрос – какъв е диаметъра на формата Ви за печене при тази доза за тестото? Защото когато аз го приготвям все не уцелвам и тестото ми идва или малко в повече или по-малко от колкото бих искала, аз също добавям и едно яйце в него. А за Джулия Чайлд-няма две мнения, много магнетична и интересна персона! Поздрави!

  5. littlethingslife каза:

    Да, Джулия Чайлд е била явно доста интересен човек и аз много се забавлявах с изпълнението на Мерил Стрийп и също като коментиралите по-горе изгледах доста клипове и интервюта с нея след това. Както беше казал някой, човек който не познава Чайлд от преди филма, трябва да види някое видео с нея, за да разбере, че Стрийп не е била на повече от масло и захар във филма:).
    Тарт татен е много хубав десерт наистина, който много обичам да похапвам, но поради някаква причина не съм правила до сега. Насъбрала съм няколко рецепти. Ще довабя и тази към тях. Благодаря за напомнянето и хубавата презентация!

  6. gotvenetolesno каза:

    Не съм гледала филма, за който говориш, но пък снимките на сладкиша ти говорят достатъчно. Страхотна, както винаги :)Звучи ми доста лесно за приготвяне и може да запретна ръкави тези дни и да пробвам 🙂 Хубава есен 🙂

  7. Danyela каза:

    Благодаря ви за коментарите!
    Миглена, тарта го пекох в тава с диаметър 26 см, така че кората я точих с размер 28 см, за да мога да подпъхна краищата. Остана съвсем малко тесто от изрезките. Аз също понякога слагам яйце в масленото тесто-работи се по-лесно с него после.
    Хубава седмица!

  8. Силвия каза:

    МММММмммммм,вкуснооооо,задължително ще го пробваме!!!!

  9. kulinarnimisli каза:

    Тарт Татен сигурно е единственият сладкиш с ябълки, който ми харесва! Невероятен е! А иначе Мерил Стрийп имитира супер яко Джулия Чайлд. На мен самата Джулия не ми харесва, намирам я за интересна и т. н., но не е моят стил. Предпочитам да си представям Мерил! 😉
    Поздравления за хубавите снимки и чудесната рецепта! 🙂

  10. Danyela каза:

    Силви, Меги, благодаря ви!

  11. Daniela Dineva каза:

    Дани,
    благодаря за споделените впечатления и интересен пост, който си написала. Този десерт не съм го пробвала, но винаги има време 🙂

  12. […] взех от Даниела, която винаги предлага страхотни неща и аз доста […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s