Пукани люти чушлета

Когато дойде есен грижовните домакини слагат зимнина. Купуват се десетки килограми чушки и патладжани за лютеница, карфиол, моркови и камби за трушия, зеле за да се сложи за кисело и особено любимите ми корнишончета за кисели краставички. Това е нещо, което аз не правя – поради липса на време, поради липса на място и защото, честно казано не ми се занимава. Обичам като направя нещо да го опитам веднага, не мога де чакам до зимата. На времето съм направила с мама доста лютеница – първо мразех това време – печене и белене на тонове чушки в тясната кухня, пържене, бъркане…но пък колко беше вкусна. После изяждях доста още преди да се затвори в буркани. А зимата, когато трябваше да стана в 6 за учулище, разбира се с „Дела и документи” звучащи от радиото, ме крепеше  мисълта за препечена филийка, намазана с лютеница и сирене. Но така или иначе – зимнината не е за мен. Може да се престраша да сложа 2-3 зелки тази зима – много са вкусни на салата с червен пипер и зехтин или на сърми…спирам, защото така както съм я подкарала, ще взема още утре да отида до пазара и да затракам с буркани

Единственото изключение правят пуканите люти чушлета. Защото мъжът ми е луд по тях, особено с боб. А аз като добавка към препечена филия, намазана с масло. Предпочитам ги така, защото не обичам много лютото, а маслото омекотява остротата му. Леко сладкия вкус на маринатата допълнително подчертава вкусът и аромата им. Дълго време свекърва ми ни правеше по 1-2 бурканчета, но за жалост те свършваха за точно 1 ден. Много пъти съм я питала за рецептата, а тя ми казваше: ами изпичат се и се заливат с оцет, олио, сол, захар, слага се малко чесън, магданоз и копър – всичко опитваш на вкус и като ти хареса – значи е добре.

Продукти за 1 бурканче от 250 мл

300 грама чушки „рибка”

1 ч.л. сол

½ ч.л. захар

2 с.л олио

4 с.л. оцет

по няколко стръка нарязан копър и магданоз

2-3 скилидки чесън, нарязан на филийки

или всичко на вкус

Приготовление:

Чушките се опукват на котлона или във фурна на 250 градуса, на грил, в предварително застлана с фолио тава, за да не цапа. Нареждат се плътно в предварително стерилизиран буркан като между тях се реди чесъна, магданоза и копъра. Отделно се смесват останалите съставки и с тях се заливат чушките. Бурканът се затваря плътно и се оставя в хладилника. Ако успеете да ги опазите от мигновено изяждане, могат да изкарат цяла зима. Лично, това последното, не съм имала шанс да го проверя!

Добър апетит!

Други публикации:

Ароматни топчета от цедено мляко

Пастет от пилешки дробчета с Марсала

Салата от червено цвекло с чеснов сос

Преди 1 година:

Свинско с лук

About these ads

13 comments on “Пукани люти чушлета

  1. Dani казва:

    Дани, обожавам люти чушки :)
    А като гледам твоите, разбирам защо не се задържат дълго време!
    Поздрави и усмихнат ден!

    • Danyela казва:

      Дани, благодаря ти! Нашите вече свършиха – ще прява нова партида :-)
      Поздрави и хубава седмица!

  2. christellar казва:

    I am very interested in this procedure; do you have it in English?

    • Danyela казва:

      christellar, I will try to translate it for you.
      Products for 1 jar (250 ml)

      300 g chilies

      1 tsp salt

      ½ teaspoon sugar

      2 tablespoons vegetable oil

      4 tablespoons vinegar

      a few stalks of chopped dill and parsley

      2-3 cloves garlic, sliced

      or all of the taste

      Preparation:
      Preheat the oven to 250 C (480 F). Put a foil on the tin so you don’t have to clean it and arrange peppers on it. Roast peppers, shaking them frequently until golden brown. Alternatively (and that’s the original way) roast peppers directly on the well-heated stove
      Arrange peppers in the sterilized jar. Put sliced garlic, chopped parsley and dill between them. Mix remaining ingredients (vinegar, vegetable oil, sugar and salt) and pour them over peppers. Close jar tightly and leave in the fridge. If you can keep them from being eaten immediately, they can make all winter.
      Enjoy! :-)

  3. pepa казва:

    За опукването на котлон знам, но във фурна на позиция грил колко време трябва да ги оставим ?
    Обожавам така приготвените чушлетa !

    • Danyela казва:

      pepa, пека ги, като често ги раздрусвам и обръщам докато се опекат добре от всички страни. Честно казано не съм гледала часовника, може би около 30 минути да ми е отнело

  4. Йорданка казва:

    Видях чушлетата преди 2 седмици и веднага отидох в кухнята и ги осъществих. Много благодаря за добрата идея да се пекат във фурната! Имах около 200 гр чушчици, които все ме мързеше да ги пека на котлона… онзи ден изпекох цяло кило във фурната ;-) Станаха страшно апепитни и вкусни почти колко изглеждат на твоята снимка!

    • Danyela казва:

      Йорданка, много се радвам, че съм ви била полезна и сте останала доволна :-)
      Да ви е сладко!
      Поздрави!

  5. Таня Луфчева казва:

    Дани моля те, какво означава термина “ предварително стерилизаиран буркан“ за пуканите люти чушлета.

    • Danyela казва:

      Предварително се стерилизира във вряща вода за 10-15 минути буркана, в който ще се редят чушлетата, с цел дензифекция и по-дълго запазване на зимнината
      Поздрави!

  6. Таня Луфчева казва:

    Дани, благодяря сърдечно за бързия и точен отговор . Желая ти всичко най-хубаво!!!

  7. Николай казва:

    До колкото разбрах, пукане се казва на печенето на чушлетата. Само не разбрах колко трябва да се „пукат“ и ако на някои места се препукат трябва ли да ги люпя.

    • Danyela казва:

      Здравейте, Николай
      Чушките се пекат, докато се „опукат“ от всички страни и кожата им стане кафеникава. Ако се препукат, можете да ги обелите, но и да не го направите, не е фатално
      Поздрави!

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s