Мъфини с кафе

Мъжът ми обяви тези мъфини за най-хубавите мъфини, които някога съм правила. Той винаги така казва за всеки нов сладкиш който правя, става му любим и трябва тържествено да обещая, че ще го правя всеки ден 🙂 На мен ми харесаха, заради аромата на кафе и какао и заради влажната им сърцевина. Влюбих се в тях, още щом ги видях на една снимка във Foodgawker покрити с маслен крем с кафе. Рядко правя мъфини с покритие от крем, въпреки че почти всички рецепти го изискват. Наистина стават много красиви с шапчица от бита сметана или маскарпоне, но почти винаги успявам да изям крема с лъжица, още докато мъфините се пекат. Мъжът ми пък рядко ги изчаква даже да изстинат, преди да започне да ги опитва. Обикновено ги опитва докато свършат :-), а свършват преди да са достатъчно изстинали, за да шприцовам крема отгоре. Така че ги поръсих с малко филирани бадеми. Хрупкат много приятно докато похапвате мъфина с чаша кафе.

Адаптирано от Baking with Ramen

Продукти за 12 мъфина:

¾ чаена чаша захар

1 яйце, на стайна температура

125 гр. масло

½ чаена чаша силно кафе

2 ч.л. инстантно кафе

1 1/3 чаена чаша брашно

1/3 чаена чаша какао

1 ч.л. бакпулвер

½ ч.л. сода за хляб

1/3 чаена чаша кисело мляко, разбъркано с няколко лъжици вода на айрян, така че общото количество да стане ½ чаена чаша

1 прахче ванилия

1-2 шепи филирани бадеми

Приготовление:

Инстантното кафе се добавя към свареното кафе и се разбърква, докато се разтвори

В купа се разбъркват с миксер маслото и захарта, докато станат на пухкав крем. Добавя се яйцето и се бърка докато съставките се хомогенизират

В друга купа се разбърква кафето, айряна и ванилията

В голяма купа се пресява брашното, какаото и набухвателите

Брашното се добавя на 2 части към маслото като се редува с прибавяне на кафето с мляко и се разбърква до хомогенизиране

Сместа се разпределя между формичките за мъфини, предварително застлани с хартия за печене или с кошнички за мъфини. Отгоре мъфините се поръсват с филираните бадеми

Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути или докато клечка за зъби забита в центъра излезе суха

Добър апетит!

Други публикации:

Брауни с дулсе де лече

Мъфини със сушени кайсии

Шоколадова торта с кестенов крем

Преди 1 година:

Клафути с круши и смокини

Advertisements

31 comments on “Мъфини с кафе

  1. Dimitrana S. каза:

    Ех.. наистина! Изкушаващи снимки!
    Никак няма да е зле, ако едно мъфинче се търкулне към мен :-)))

    Поздрави, Дани!
    Усмихнат, доволен и уютен уикенд 🙂

  2. Albizia каза:

    Ох, тези и аз бих ги опитвала, докато свършат 🙂 . Сладкишите с аромат на кафе са най-голямата ми слабост, а тези изглеждат просто божествени!

    Весел уикенд и от мен!

  3. Ивейн каза:

    Разбираемо – толкова изкушаващо изглеждат и представяйки си аромата, и сърцевината…как да останат? 🙂
    Поздрави!

  4. Dani каза:

    Дани, и аз обичам мъфини, но не правя покритие, защото много бързо свършват!
    Тези са много ароматни!
    Поздрави и хубав уикенд!

  5. Силвия каза:

    ММмммм,че вкуснооооо!Постоянно изпробвам нови и нови мъфини,но не ми харесва,че трябва да си изрязвам аз хартиените кошнички,никъде не мога да си намеря!!!Къде ги продават,аз съм от Стара Загора,Дани помогни ми!!!Хи хихих,може да ми купиш ти,а аз да ти ги платя предварително!Пиши ми на siskus@data.bg да не би да забравя!

  6. littlethingslife каза:

    много вкусно изглеждат, а и като казваш най-хубавите мъфини, човек се изкушава да ги пробва :).
    Поздрави и хубави есенни дни, Дани!

  7. Danyela каза:

    Благодаря ви много за хубавите думи!
    Силвия, кошничките купувам от едно малко магазинче за салфетки на кварталното пазарче. Можеш да погледнеш в магазин Двата Щъркела http://2styrkela.com/magazini – виждам, че имат магазин и в Стара Загора
    Хубава седмица!

  8. gotvenetolesno каза:

    Мечтая си за тава за мъфини и когато се сдобия с такава това си мисля, че ще са първите, които ще опитам. До сега се мъчих без форма и всичко, което пробвах бе почти провал… Много вкусно изглеждат, благодаря за вкусната рецепта. Приятен ден !

    • maria каза:

      Можете да си поръчате и по интернет тавичка за мъфини, има най-различни. Аз съм си купила освен стандартни, и с формата на зайчета, яйца и сърчица, в зависимост от поводите. :)))

  9. kulinarnimisli каза:

    Страхотни са! Поздрави 🙂

  10. Ирина каза:

    Страхотни, шоколадови мъфини с аромат на кафе!
    И на мен ми се прииска да си взема един 🙂

  11. ernesta каза:

    о, и на мен са ми любимите вече. права си, даниелка, с глътка кафе са неустоими..

  12. veneta каза:

    Наистина изглеждат страхотно! Аз отскоро имам тава за мъфини и все още експериментирам в търсене на най-вкусната рецепта. Само искам да те попитам дали намазняваш хартиените формички или изсипваш тестото директно? Благодаря за рецептата, ще се опитат:)Хубав ден!

  13. Danyela каза:

    Благодаря ви за топлите думи!
    Ерна, кога успя да ги приготвиш! Страхотна си!
    veneta, ако ползвам хартиени формички или хартия за печене не намазнявам формичките. Понякога хартиените формички не покриват изцяло стените – тогава лекичко намазнявам непокритата част. Успех в намирането на най-вкусните мъфини
    gotvenetolesno, без формички наситина е много трудно. Аз преди да сдобия тавичката печах в шоли за крем карамел, неудобството им е че трябва да ги наредиш в по-голяма тава, защото поставени само върху решетката се обърщат и разливат неприятно
    Хубава вечер!

  14. paper0planes каза:

    ехаа. изглеждат толкова вкусни че почти ме заболя стомаха от желание да ги опитам. шоколадово изкушение в комбинация с кафе и слънчева сутрин и денят няма как да започне по-прекрасно. благодаря :):)

    а btw дали става с чашки за крем карамел примерно защото не знам дали ще ми се намерят точните формички?

    • Danyela каза:

      Здравей, paper0planes!
      Пожелавам ти денят ти да е слънчев и усмихнат!
      Мъфините стават страхотни и във формички за крем карамел. Ако нямаш специални хартиени чашки за мъфини, които да поставиш в чашките за крам карамел, можеш да си сгънеш от обикновена хартия за печене или да намазниш формичките добре
      Приятно готвене!

  15. paper0planes каза:

    Благодаря много! все така вкусен и позитивен блог :]

  16. pepa каза:

    От няколко дни мъфините ти ме изкушават, но искам да направя половин доза, тъй като сме само двама. Би ли ми казала колко милилитра е чаената ти чаша, която използваш като мярка ? Или ако имаш съставките в грамове, още по-добре.

    • Danyela каза:

      Рepa, съжалявам, че се забавих с отговора. Чаената ми чаша е 250 мл. Съставките ги нямам в грамове, обикновено готвя на око или измервам с чаши, когато е за рецепта за блога.
      Поздрави!

  17. Стела каза:

    И аз ги направих.Неустоими са!!!
    Опитай те ги!!!
    Хубав ден!:))

  18. maria каза:

    Още днес ще ги пробвам, страхотно изглеждат и така е описан ароматът, че… И ние често похапваме мъфини, защото са от лесните и бързи за приготвяне сладкиши.

    Относно глазурата, ако все пак решите да слагате – препоръка за домакини с по-малко време или начинаещи -глазурата на Д-р Йоткер става много лесно, разтваря се с две супени лъжици вода. Има три аромата, лимон, карамел и шоколад. Мисля да сложа на тези мъфини карамелова.

  19. антоанета каза:

    Може ли да се направят тези мъфини без какаото?

  20. антоанета каза:

    Благодаря ти, направих ги с какаото, точно по рецептата, в момента се пекат! Може ли да споделиш какъв е този крем с който могат да се шприцоват отгоре!

    • Danyela каза:

      Антоанета, кремът може да е от всичко което харесвате – например маскарпоне или крема сирене или комбинация от двете с прибавена малко захар и например инстантно кафе разтворено в съсвсем малко вода (1 ч.л.). Разбърквате добре с миксер и шприцовате върху мъфините. Може кремът да е само от бита сладкарска сметана. В оригиналната рецепта е смес от бито масло със пудра захар и инстантно кафе, но лично на мен тази комбинация ми е твърде тежка. Какъвто и крем да изберете е важно преди да шприцовате мъфините да са охладени напълно, за да не се разтече кремът от топлото. Ако ще използвате маскарпоне, крема сирене или сладкарска сметана е важно преди да ги разбиете да са охладени добре.
      Поздрави и добър апетит!

  21. антоанета каза:

    Много благодаря, след два-три дни ще ги направя пак за коледа и ще ги шприцовам, че вчерашните вече ги няма! :)))))

    • Danyela каза:

      Анетоанета, така се радвам, че са ви допаднали и бързо са свършили
      Весели празници!

  22. barboran4e каза:

    Най-накрая и аз ги изпекох… Нямах тъмно какао и сложих Нескуйк (Мила Дани, знам,че си противник на Нестле, но се надявам, че ще ми простиш това малко прегрешение към рецептата ти). Е…много са вкусни, но следващият път ще ги направя с тъмно какао…ще им отива повече:)

    • Danyela каза:

      Ей, Гери, как се радвам, че те „виждам“! Разбира се, че няма да се сърдя, ти пък, важното е че са ви харесали! Целувки на сладкото, малко, чаровно Петенце!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s