Дюлеви бонбони

Обичате ли дюли? До скоро не ми беше хрумвало, че този така вкусен (за мен) плод в същност е доста непопулярен и не така любим на доста голяма част от хората. Първо беше сблъсъкът с реакцията на мъжа ми, който ме видя да се прибирам щастлива от пазар с 3 огромни дюли. Радвайки се и показвайки му придобивката и бърборейки бързо изброявайки нещата, които бих могла да направя от тях, той попари ентусиазма ми с думите….”ааа, ама ти си ги била купила тези дюли, аз мислех, че някой ти ги е подарил. Как може хората да го продават това, и да си мислят, че някой ще го купи, то за нищо не става…”. Познавайки отявленото му презрение към всичко по-кисело от банан, почти не му обърнах внимание на тази забележка. Последва коментар от свекърва ми, „уххх ,че кисело нещо са това дюлите” и от няколко колеги, на които занесох да опитат готовите бонбони, но които ги заобикаляха от далеч, защото „то дюлата не е плод, ама и за зеленчук не става, абе за нищо…” и даже не пожелаха да ги пробват, въпреки уверенията ми, че бонбоните не са кисели. Лично аз предпочитам този плод на сладко или компот. Не съм се престрашавала още да сготвя една отдавна набелязана рецепта за телешко с дюли, но и нейният ред ще дойде.

Дюлите, които взех реших да направя на бонбони. Или по-скоро на захаросани плодови блокчета. С интерес разбрах, че в испаноговорящите страни се продава такъв продукт наречен Dulce de Membrillo. Казах си, че нищо което се нарича Dulce, не може да е лошо и не вкусно, изхождайки от това, че съм с абсолютна абстиненция към Дулсе де лечето. Наистина, макар, че не приличат на традиционни бонбони, такива каквито сме свикнали да виждаме по магазините, са изключително вкусни, със силен плодов аромат на дюла, съвсем лека кисела жилка, хрускаща захар по повърхността им и лично аз ги намирам за много приятни с глътка черно кафе, което допълнително подчертава вкусът им.

Продукти за около 30 бонбона:

3 гореми дюли – общо около 1 кг

1 шушулка ванилия

½ кг. захар

захар за овалване

Приготовление:

Дюлите се измиват добре и се нарязват на едри парчета. Слагат се в дълбока тенджера заедно със семенцата от шушулката ванилия и се заливат с вода, така че тя да ги покрие. Варят се докато дюлите омекнат. Свалят се от котлона, водата се изсипва и отделя (дюлевият сок е много вкусен), дюлите се изцеждат много добре. Ципата и семките им се отстраняват, а плодът се пасира. След това се минава през цедка. Пюрето се поставя на котлона заедно със захарта и се вари на бавен огън, като се бърка, докато сладкото започне да се отделя от стените на съда.

Тава се застила с хартия за печене и сместа се изсипва, като повърхността и се заглажда с намокрена шпатула или лъжица. От тук на татък може да оставите на сухо място тавата да престои около седмица или да сушите във фурната на 50 градуса за 4-5 часа или докато стане като желе. Аз избрах метода със сушенето във фурната. След като сместта изстине се нарязва на кубчета с влажен нож. Всяко кубче се овалва в кристална захар. Ако бонбоните все още са леко влажни, могат да се оставят да престоят на стайна температура няколко часа, за да изсъхнат.

Добър апетит!

Други публикации:

Карамелови бонбони с лешници

Захаросани портокалови корички

Масапан

Преди 1 година:

Банофи пай

27 comments on “Дюлеви бонбони

  1. Dani каза:

    Дани,
    и аз ги заобикалям тези плодове…истината е, че са стипчиви и трябва както казваш ти да се опитват след обработка. Но бонбоните ти изглеждат прекрасно. Приличат на дъвчащи и такива желирани. Опиши какъв им е вкусът, точно както си ги представям ли?

    • Danyela каза:

      Да, Дани, меки са – като желирани, съвсем точно си ги представяш
      Поздрави!

  2. Albizia каза:

    Аз дюлите с удоволствие ги хапвам и пресни. Май единствената форма, в която не ги ям, е изгнили 🙂 . Така че тези бонбони ми звучат като много, много добра идея. Тези, които отказват да ги опитат, просто не знаят какво изпускат.

  3. Dani каза:

    Дани, аз съм от любителите на дюлите-миналата есен готвих с тях, ризото, а вчера, основно ястие.
    Бонбоните ти изглеждат много вкусни, а детския ми спомен е сладкото на баба ми със стъргани дюли 🙂
    А и пектинът в дюлите е полезен!
    Взех си един с кафето 🙂
    ПОздрави и хубава нова седмица!

    • Danyela каза:

      Дани, знам аз, че ти си любителка на по-нетрадиционните, но ужасно вкусни съчетания на продукти, сигурна съм че ризотото ти с дюли е неустоимо.
      Поздрави!

  4. Ema каза:

    Здравей Дани :),
    Много ми допада как готвиш с толкова разнообразни продукти, включително и такива, за които често се смята, че са прекалено обикновени, за да им се обърне внимание. Като дюлите например. Учудена съм от отношението към горките дюли, за което пишеш :).
    Аз лично имам стархотни спомени от детството за дюли, посипани със захар и изпечени в печката на дърва от бабите ми. А когато дюлите са добре узрели, те са много приятни за хапване и сурови – много ароматни са и дори сочни!
    Хубава седмица 🙂

    • Danyela каза:

      Ема, стана ми много уютно като си представих бумтящата с дърва печка и аромата на дюли. Благодаря ти за милите думи!
      Хубава седмица!

  5. Вили каза:

    Чудесно изглеждат тези дюлеви бонбонки, но дали не биха се получили с кафява захар.

    • Danyela каза:

      Вили, най-вероятно биха станали добре и с кафява захар, но трябва да увеличиш количеството, защото кафявата захар не е толкова сладка

  6. Lety каза:

    Ммммм, аз много обичам дюли, ям ги от пресни, през компот, та чак до готвени. Баба (лека и пръст) готвеше страхотно с дюли, ама пусто като не помня рецептите…
    Твоите бонбони изглеждат много апетитно и съм сигурна, че ще ми допаднат.
    Сърдечен поздрав!

    P.S. Сега тази работа с дюлевите рецепти ме загложди и ще видя дали някой от родата няма да си спомни как се приготвяха от баба.

    • Danyela каза:

      Lety, дано някой още ги помни. Ще очаквам с нетърпение да ги откриеш и реализираш във вкусния си блог
      Поздрави!

  7. ernesta каза:

    Дюлите ме омагьосват, държа си ги за красота, рисувам ги, пиша за тях..но също и сладко от дюли, компота – заради аромата, който разнася..и една любима рецепта: пълнени чушки, пълнена дюля, пълнен домат и малко сармички с лозови листа, не постни, разбира се, стара арменска рецепта:)))

    • Danyela каза:

      Ерна, как ме заинтригува сега с тази стара арменска рецепта…а какви подправки слагаш на дюлите, ако не е семейна тайна, разбира се?

      • ernesta каза:

        всичко, което слагаш на пълнени чушки с месо: телешка кайма, ориз, ч.пипер, лук, магданоз, малко доматен сок, малко зехтин…дюлята се разрязва на две половинки, които се издълбават и после се пълнят, както останалите зеленчуци. добре е да ги напръскаш с лимон, да не почернеят, но ти си знаеш. така ароматите от чушките, дюлята, домата и лозовите листа се смесват и става мн вкусно и екзотично. на дъното на тенджерата се постилат също лозови листа. абе, експериментирай, знам, че ще ти се получи

  8. Ptirinha каза:

    Бонбоните изглеждат превъзходно!

    В хладилник ли ги съхраняваш после, или може да са в студена стая(предполагам второто, вземайки предвид и единия от методите за изсушаване), ама да питам :)))

    *на мен са ми много ароматни дюлите.., макар че признавам повече съм обичала досега да ги мириша, отколкото да ги ям.., но пък става много хубавко сладко от тях.., стига да не трябваше да се стържат..грррххххх хих…/според бабината рецепта/

    • Danyela каза:

      Съхранявам ги в стаята, след като изсъхтат до необходимата степен могат да се приберат в метална кутия с плътно затварящ се капак и да се оставят в някой шкаф. И аз обожавам аромата на дюлите 🙂

  9. катя каза:

    Харесвам дюли, а рецептата е чудесна! Поздрави!

  10. Danyela каза:

    Ерна, много благодаря за споделената тайна. Ще опитам рецептата ти непремено 🙂

  11. littlethingslife каза:

    Дани, явно, от време на време, си харесваме подобни неща. Бях набелязала подобна рецепта, но за ябълки, но не съм стигнала до там да я направя. Записвам си и твоята в случай, че се окажа с дюли по някое време. Миналата година получих дюли даром и макар че ги направих на фурна с локум и орехи, хората им се мръщеха и общо взето си ги изядох сама. Благодаря ти за тази рецепта. Поздрави!

    • Danyela каза:

      Хехе, как сега запали въображението ми да си представям бонбони от ябълки. Ще трябва и с ябълки тогава и малко канела може би да пробвам. Благодаря за идеята!
      Поздрави!

      • littlethingslife каза:

        Дани, много добра идея е това за канелата. Предполагам, че с твоята рецепта ще се получат много добре. Оставям ти за всеки случай рецептата, която съм набелязала. Поздрави и хубави дни! :)http://www.lottieanddoof.com/2008/10/apple-jellies/#more-383

  12. Danyela каза:

    Благодаря ти! Да, рецептата много прилича на тази за дюлите и много ме изкуши 🙂
    Поздрави!

  13. vesela каза:

    Привет! Сега, освен установената ми прилика с теб, виждам, че има таква между съпружетата ни. И моят не е по киселото и по експериментите.
    Аз обичам дюля!
    Толкова е ароматна…и красива.
    Ще направя тези бонбонки, стига да се намери кой да ми продаде 🙂

    • Danyela каза:

      vesela, много ме усмихна вашия коментар 🙂 Ако не се намери кой да ви продаде дюли, ще ви подаря няколко 🙂 За не толкова „експериментален“ вариянт с дюли, много ми допадна линъкт за бонбони от ябълки, който Мира даде няколко коментара нагоре. Надявам се моят мъж поне тях да оцени, ако намеря време да ги направя
      Поздрави и приятно готвене!

  14. vesela каза:

    Уау, ужасно неучтиво от моя страна да говоря на „ти“, без да поискам разрешение…но почувствах някаква близост може би, за това…
    Е, остава сега да се извиня и да поискам такова…?
    Аз от своя страна не държа на учтивата форма, нека бъда Весела или Веси – по желание.
    Ще погледна и ябълковите бонбонки.
    Хубав ден!

    • Danyela каза:

      Здравей, Весела. Разбира се, че можеш да ми пишеш на ти, аз също минава в тази форма, няма нужда от извинение.
      Хубав уикенд от мен!

Вашият отговор на Danyela Отказ