Постни мъфини с плодове

Отдавна мисля да направя постни мъфини. Исках да са богати на вкус и аромат с много плодове и ако е възможно да са без захар. Комбинирах банан, моркови и стафиди защото са естествено сладки и добавих само лъжица-две мед . Сложих типово брашно и овесен ядки, настъргах малко портокалова кора за празнична нотка, а в сока му накиснах стафидите. До сега не ми се беше случвало да правя десерт с толкова странна комбинация от продукти, в същност основната съставка на мъфините са настърганите моркови, но в крайния вкус на готово опеченият сладкиш те не се нтрапват – домнира баново-портокаловият вкус. Сърцевината им е мека и сочна, много плодова, а отвън коричката е хрупквата от овесените ядки. Синът ми моментално се влюби в тях, поради отсъствието на  захар и почти изцяло плодовото им съдържание му бяха разрешение без ограничения, а той не пропусна да ги сподели с няколко негови приятелчета по игри. Тези мъфини биха били прекрасно допълнение към трапезата на Бъдни вечер, много лесни и бързи са за приготвяне и най-вече от тях  можете да похапнете и повечко без угризения.

По идея от  Anja’s food 4 thought

Продукти за около 10 мъфина:

2 зрели средно големи банана

2 големи настъргани моркова (1 чаена чаша)

кората и сокът на 1 портокал

50 гр стафиди

3 с.л. олио

2 ч.л. бакпулвер

¾ чаена чаша брашно

¼-1/2 чаена чаша овесени ядки

шипка сол

2 с.л. мед

1 прахче ванилия

Приготовление:

Стафидите се накисват в сока на портокала и се оставят да престоят 10-15 минути. През това време се смесват брашното, овесените ядки, ванилията и бакпулверът

В отделна купа се размачкват бананите с вилица докато станат на пюре. Добавят се настърганите моркови, медът, настърганата кора на половината портокал, олиото и стафидите заедно със портокаловия сок в който са киснали. Всичко се разбърква добре с лъжица и се прибавя към сухите съставки. Отново се разбърква докато се получи еднородна смес.

Формите за мъфини се застилат с хартия за печене и сместта се разпределя между тях. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35-40 минути или докато мъфините са зачервят добре. Оставят се да изстинат напълно преди да се сервират.

Добър апетит!

Други публикации:

Бананов кекс с овесени ядки

Постни чушки с два вида плънка

Овесени блокчета със сушени плодове, ядки и сусамов тахан

Преди  1 година:

Диетичен коледен сладкиш

Advertisements

13 comments on “Постни мъфини с плодове

  1. Дани, направо ме изумяваш! От къде ги намираш една от друга по-хубави рецепти?

  2. littlethingslife каза:

    Дани, супер рецепта! У дома имаме хора, които не консумират яйца, а тези мъфини освен, че са зеленчуково-плодови ми звучат така празнично със стафидите и портокаловата коричка. Благодаря ти за рецетата и весели празници на теб и цялото ви семейство!

  3. Ema каза:

    Ммм, страхотна комбинация и идея 🙂
    А стъргалката е страхотна 😀 – удобна ли е?
    Весели празници и приготовления и от мен 🙂

  4. Danyela каза:

    Ема, Джаджите, Мира, много ви благодаря!
    Ема, стъргалката е страшно удобна, сега само си търся рецепти с корички, за да я използвам 🙂
    Весели и уютни працници!

  5. Диди Б каза:

    Дани,много хубава рецепта,записвам си я и ще я направя скоро.Малките обожават прясно изпечени вкуснотии, а тези мъфини наистина както пишеш са и по-здравословни!

    Поздрави и весели празници!

  6. Доника каза:

    Тъкмо вчера се чудех какво да правя с 2 банана, че и портокали имам…Ще се изпробва рецептата. Стъргалката много ми хареса – ще потърся да си купя и аз.
    Единствено съжалявам, че моите деца не ядат мъфините…
    Весели празници и спорна подготовка за Големия ден другия месец 🙂

  7. Lety каза:

    Честито Рождество Христово!
    Щастие и благоденствие за всички в дома!
    Много любов, здраве и сбъднати желания!
    Светли празници!

  8. Danyela каза:

    Диди, весели празници и на вас!
    Дони, благодаря ти! Стъргалката наистина е страхотна. Дано твоите малчовци харесат тези мъфини, целувки за тях!
    Весели празници!
    Лети, благодаря ти! Много любов и здраве да имам в твоя дом! Весели празници!

  9. Албена каза:

    Не ми се получиха 😦

    След като вече 4 поредна седмица правим тиквения кейк и ти прати прати тази рецепта решихме да разнообразим. Но останаха много клисави в средата. А нашите формички са даже с дупка в средата!

    Къде грешим? Всико направихме като в рецептата ти.

    Обикновено всичко което правим от твоя сайт ( любим ни е и ти благодарим) се получава страхотно!

    • Danyela каза:

      Албена, съжалявам за разочарованието ти. По принцип тези мъфини не стават пухкави, като другите мъфини, заради високото плодово съдържание, по-скоро имат мека сърцевина като плодово пюре. Ако са станали твърде клисави възможно е морковите да са били по-сочни или бананите по-големи и да са искали малко повече брашно или овесени ядки. Рецептата наистина не е от най-лесните за изпълнение, заради относителността на големината и сочността на плодовете в нея.
      Поздрави и весело посрещани на Нова година!

  10. ЛиР каза:

    И при мен се получиха „по-мокри“ от желаното. 😦 Иначе коричката има очарователен вкус. 🙂 Вероятно трябва да се направят няколко проби до получаване на по-добър резултат.

  11. Петя каза:

    При мен станаха наистина невероятно вкусни и сладки, при все че сложих малко по-малко мед. Консистенцията по никакъв начин не ме притесни. Кта овидях, че са ми малко мокрички, попекох ги още. Олизахме си пръстите.
    Това са ми първите мъфини. Единственият ми проблем беше с формичките. Нямах. Осигорих си само хартиени такива и после беленето на хартията разваляше кефа.
    Браво за рецептата! Ще я реализирам и в бъдеще, ще я модифицирам и т.н. ще я усвоя. Благодаря!

    • Danyela каза:

      Петя, много се радвам, че за първите мъфини които правите сте избарли рецепта от моя блог и че са ви харесали. Приятно готвене!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s