Бавно печена свинска плешка

На празниците цялото смейство се събира около трапезата, радостни че отново са заедно, споделяйки емоциите от изминалата година и кроящи планове за бъдещето. Време в което бабите и дядовците са погълнати изцяло от внуците, бързащи да им се нарадват и да открият късче от младостта си и себе си в  тях. Децата залисани в подаръците, шумотевицата и приповдигнатото настроение. Бащите и техните бащи насядали около масата на чашка ракия, табла и сладка приказка, обсъждащи политиката, живота и младото поколение. Жените залисани в кухнята бързащи да зарадват гостите си с вкусно ястие. За тези моменти винаги предпочитам бърза за подготовка и вкусна рецепета, която не изисква много усилия в кухнята, за да мога да си спестя умората  и в същото време да ми остане достатъчно време, за да  гледам цялата празнична суетня около мен и да се радвам на семейството си. Тази година избрах да приготвя бавно печена свинска плешка с мед и уиски, а за гарнитура картофки със салвия. Месото става крехко, и то няма как да е по друг начин след 3 часово печене на бавен огън, а коричката му хрупкава и аромтна. Картофите и салвията допълниетлно подчертават вкусът на  месото. С чаша хубаво червено вино и домашен уют къщата ухае на празник.

Продукти:

1 обезкостена свинска плешка около 1,5-2 кг

сол, черен, червен и бял пипер на вкус

7-8 с.л. зехтин

1 с.л уиски

1 ч.л. мед

За картофките :

5-6    илил повече големи картофа

1-2    листенца салвия

¼-1/2 чаена чаша бира или вода

Приготовление:

Плешката се измива и подсушава добре. Намазва се със зехтин от всички страни и се поръсва обилно със сол. Натърква се с червен пипер и се поръсва със черен и  бял пипер. В тава се сипват 5-6 с.л. зехтин, плешката се поставя в средата и се слага да се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна. След 5 минути се обръща от другата страна и след още 5, когато месото се е позапържило, фурната се намалява на 150 градуса. Уискито и медът се разбъркват и с тях се намазва месото от всякъде, връща се във фурната и се оставя да се пече 3-4 часа, като посредата на времето се обръща.

Картофите се нарязват на шайби с дебелина 3-4 мм. Месото се изважда от тавата и в сокът от печенето се слагат картофите, посоляват се и се слагат листенцата от салвия. Фурната се засилва на 230 градуса, налива се водата или бирата, разбъркват се добре и се връщат във фурната докато станат златисти, като се разбъркват от време на време. Месото се връща при картофите и се оставят във фурната за още 5 минути. Сервира се топло

Добър апетит и весели празници!

Други публикации:

Пържоли на скара

Кавърма

Свинско с лук

Преди 1 година:

Греяно вино

8 comments on “Бавно печена свинска плешка

  1. lilia казва:

    Веднага, сега

  2. Dani казва:

    Дани, весели празници с много усмивки
    и добро настроение!
    Прегръди за Сами и най-прекрасните подаръци!

  3. kathryn казва:

    Весели празници, Дани! Здраве и радост за теб и близките ти!

  4. Дани, честито Рождество Христово! Успя отново да ме върнеш към трите прекрасни празнични дни.

  5. Danyela казва:

    Приятели, благодаря ви!
    Честит празник и на вас! Нека вие и семействата ви бъдете здрави и щастливи!
    Весело посрещане на Нова година!

  6. Йорданка казва:

    От публикуването си тази кулинарна вкусотия ми е в мераците за изпробване. Днес най-сетне я реализирах. Получи се по-вкусно от колкото предполагах. Благодаря ти, Дани! Надявам се новата ти страст – фотографията да не ни остави на заден план нас големите фенове на теб и твоя блог.

    • Danyela казва:

      Йорданка, много ти благодаря, така се радвам, че ти е харесала рецептата! Фотографията наистина ме пали много сега, но главно, за да правя по-хубави снимки на ястията, които приговям за блога. Много си мила
      Поздрави и хубава седмица!

  7. Елена казва:

    Случайно попаднах на тази рецепта… Страхотна е! Отнема малко за приготвяне и въртене около печката, но резултата е невероятен! Определено отива при най- любимите ми!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s