Овесени бисквити с шоколад, мед и боровинки

Тази година имах големи планове за подготовката на празниците, макар да знаех че времето няма да ми стигне, бях набелязала доста неща, които да приготвя и да раздам на приятели и роднини. Направих дълъг списък с продукти и тръгнахме към магазина. Когато видях количествата масло, шоколад и захар в количката леко се уплаших, но знаех че Жани, дъщерята на мъжа ми, ще е цяла ваканция у нас и и бях обещала да готвим заедно, така че плановете вече не ми се виждаха толкова амбициозни, знаех че ще имам ентусиазиран помощник. Помолих я да прегледа нещата, които съм решила да приготвим и да реши дали да сменим някоя рецепта и да ги подреди, така че всеки ден да правим по 1-2 неща. Започнахме с тирамису и яйчен ликьор, който насипахме в малки шишенца за подарък на прителки, продължихме с бисквитите с шоколад и орехи, а днес дойде ред на овесените бисквити с шоколад мед и боровинки. Хубавото на тази рецепта е, че отново е без захар, а основната и съставка са овесените ядки. Коминацията от горчив шоколад, боровинки, бадеми, мед и хрупкави овесени ядки е наистина трудно устоима  и с нея  поглезихме небцето си в очакване на новогодишните празници

Продукти за около 30 броя:

80 гр натурален шоколад

¾ чаена чаша сушени боровинки

2-3 сушени смокини

шепа белени бадеми

250 гр масло

2/3 чаена чаша мед

2 чаени чаши овесени ядки

1 чаена чаша брашно

½ ч.л. сода за хляб

1 с.л. какао

1 ампула ванилия

малка щипка сол

Приготовление:

Овесените ядки, брашното, какаото, содата за хляб и солта се разбъркват добре. Добавят се боровинките, смокините нарязани на дребно, шоколадът начупен на дребни парченца и бадемите нарязани на едро.

В друга купа се разтопява маслото. Добавя се медът и ванилията и се разбърква добре. Медно-маслената смес се добавя към сухите съставки и се разбърква добре. Сместа се прибира в хладилника за около половин час, за да стегне.

От тестото се оформят топчета с големина на малък орех. Подреждат се върху застлана с хартия за печене тава, като между тях се оставя доста място, поне 3-4 см, защото при печенето топчетата се разливат настрани. Пекат се около 10-15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Преди да се сервират се оставят да изстинат добре

Добър апетит и весели празници!

Други публикации:

Овесени блокчета със сушени плодове, ядки и сусамов тахан

Курабийки с кафе, шоколад и ядки

Постни мъфини с плодове

Преди 1 година:

Горещ шоколад

Advertisements

12 comments on “Овесени бисквити с шоколад, мед и боровинки

  1. Dani каза:

    Няма как да не е добър апетита при това вкусно предложение!
    Весели празници на семейството ти, Дани!
    Целувки!

  2. lilia каза:

    Ааа,мммммммм…….. вкусни са

  3. Danyela каза:

    Дани, lilia, благодаря ви! Весело посрещане на Нова година!

  4. littlethingslife каза:

    Честита Коледа, Дани! Много обич и щастие във семейството ти!

    Даа, по Коледа отива невъобразимо количество масло 🙂 – за съжаление, с килограми :(. Благодаря за хубавата рецепта! Записвам си я за близките ми, които не си падат по яйца. Весело посрещане на Новата година! 🙂

    • Danyela каза:

      Благодаря ти много! Весели празници и в твоето семейство, много здраве и късмет! Весело посрещане на Нова Година!

  5. тина каза:

    Здравей , мнаго вкусни изглеждат бисквитите .Имам дъщеря на 2 години и тъй като избягваме шоколада в менюто й , ако не сложа шоколад както е по рецептата , дали ще се получи нещо вкусно ?

    • Danyela каза:

      Здравей, Тина! Целувки за дъщеря ти, и аз имам малък Шушон почти на 2. Можеш да пропуснеш шоколада и какаото без проблем или пък да го замениш с някакви сушени плодове – стафиди, сушени череши, сушени смокини, фурми. Поздрави и весело посрещане на Нова Година!

  6. Lina каза:

    Привет 🙂 Престраших се и направих тези вкусни бисквити , благодаря че ги сподели с нас. Имам едно питане относно овесените ядки – какъв ще е ефекта ако предварително малко се накиснат? Много ми хареса крайният резултат и често ще си ги правя 🙂 Прекрасно посрещане на празника от мен!

    • Danyela каза:

      Lina, съжалявам че се забевих с отговора. Радвам се, че са ви харесали. Нямам представа какво ще стане, ако предварително се накиснат ядките, вероятно ще трябва малко повече брешно, за да компенсира течността в която ще се накиснат. Ако се решите да ги направите така, ще се радвам да споделите резултата
      Поздрави и Честита Нова Година!

      • Lina каза:

        Правих ги пак което за мен си е геройство, но не накиснах овесените ядки. Май на всички много си им харесват и по твоята оригинална рецепта 🙂 Благодаря за отговора. Поздрави най-сърдечни!

  7. alex каза:

    Здравейте,

    тези сладки доста апетитно изглеждат, обаче…консистенцията до която аз ги докарах (сладвайки рецептата) далеч не може да бъде моделирана на топче, да не говорим за нещо друго! Все пак, Честита Нова Година на всички, които са успели:)))

    • Danyela каза:

      Здравейте, alex!
      Честита Нова Година и на вас!
      Казвате, че консистенцията на тестото не е била такава, че да се оформят топчета. Вие охладихте ли добре сместта, както е посочено в рецептата, преди да опитате? Маслото се стяга от студа и тестото става много лесно за оформяне на топче по този начин.
      Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s