Торта с маскарпоне и Нутела

Чудя се защо правя планове? Грижливо обмислям всеки детайл, првя в главата си списък с нещата, които трябва да свърша, за да се получат нещата както искам, планирам, разпределям задачи, организирам времето си. В глават ми всеки детайл за предстоящото събитие, всяко нещо което искам или се надявам да се случи е обмислено и разиграно хиляди пъти. И накрая винаги нещо не зависещо от мен и не в силите ми да го контролирам се случва и цялата организация отива по дяволите. Тогава трябва да се импровизира на момента, незабавно. Така че спирам да правя планове, ще оставям нещата да се случват от самосебе си, защото така или иначе накрая става така. Не знам как ще се науча и ще се надмогна да не планирам всяка стъпка, да не е в ръцете ми и под контрол всяка секунда. Но вероятно, предполагам, това да оставя нещата на самотек си има свое очарование и твърде вероятно ще ми хареса дотолкова, че никога вече няма да планирам нищо. Сега ви пожелавам на всички Честита Нова Година, бъдете живи и здрави, усмихнати и щастливи. Нека само хубави и желани неща ви донесе 2011 година! Наистина имах планове да ви честитя новата година с друга публикация, с друго ястие, но така се случи че първата ми публикация за 2011 е по повод рождения ден на моят вече 2 годишен и страааашно голям, ей толкоооооова голям, малък и сладък син. Тортата е бърза импровизация правена в две последователни вечери и не отнема много време за подготовка или за украса. За сметка на това е съчетание от няколко любими съставки – Нутела, маскарпоне, кафе и бита сметана съчетани с какавои блатове с дъх на масло и хрупкава украса от печени лешници. Макар, че съставките оставят с впечатлението, че тортата ще е тежка, в същност тя не е, и без проблем от нея могат да бъдат изядени няколко парчета накуп. Тортата беше прекрасен повод да изпробвам новия си шприц с метални накрайници, подарък от любимият ми за празниците. Наистина, с правилните инструменти, украсата на тортата може да се превърне в голямо удоволствие, стига да успея да овардя сметановите розички от пъргавите ръчички на Шуш, за който всичко млечно е неустоимо прекрасно и вкусно и въпреки голямото ми старание, няколко от цветенцата имат следи от малки пръстчета.

Продукти за торта с диаметър 26 см:

За блата:

5 яйца, разделени на белтъци и жълтъци

1 чаена чаша захар

1 чаена чаша брашно

5 с.л. разтопено масло

3 с.л. какао

За крема, пълнежа и напояване на блатовете:

500 гр (1 опаковка) Маскарпоне

200 мл млечна неподсладена сметана за разбиване

4 с.л. захар

4-5 с.л. Нутела

½ чаена чаша силно кафе

За украсата:

200 мл млечна неподсладена сметана за разбиване

1 с.л. захар

около 100 грама сурови лешници

Приготовление:

На блата:

Белтъците, заедно с лъжица от захарта се разбиват на твърд сняг. Жълтъците се разбиват с миксер, заено с останалата захар до побеляване. Брашното се пресява с какаото и се прибавя лъжица по лъжица към жълтъчната смес и се разбърква до хомогенизиране с шпатула. Добавя се маслото и се разбърква. На два пъти към жълтъчната смес се добавят белтъците и полека се разбъркват.

Сместа се изсипва във форма за торта, застлана с хартия за печене и се пече в предварително загрята на 180  градуса фурна около 40 минути. Проверява се с клечка за зъби, която трябва да излезе суха. Блатът се оставя да изстине, освобождава се от формата и се разрязва на три части.

На крема:

Маскарпонето заедно с 3 с.л. захар се разбива с миксер на пухкав крем. Добре охладената сметана се разбива заедно с 1 с.л захар на твърда пяна. Сметаната се прибавя към маскарпонето и се разбърква с шпатула.

Сглобяване на тортата:

Първата част от блата се полива равномерно с 1/3 от кафето и отгоре се намазва с 1/3 от крема. Поставя се вторият блат, напръскав се с 1/3 та от кафето и се намазва с предварително леко загрятата в микровълнова или на водна баня (за да се размаже по-лесно) Нутела. Отгоре се разпределя 1/3 от крема и се покрива с последния блат, който се напръска в останалото кафе и се намазва с останалия крем, който се разпределя и отстрани на тортата.

Украса:

Лешниците се изпичат за около 5-10 минути, след това се претриват със суха кърпа за да паднат обелките. Лешниците се смилат или счукват и с тях се покрива страничния борд на тортата.

Останалата течна сметана, добре охладена, заедно с 1 с.л. захар се разбива на пяна и се шприцова плътно на розички по горния и долен ръб на тортата

Добър апетит!

––––-

English version:

For the cake 26 cm in diameter

5 eggs, separated into whites and yolks

1 cup sugar

1 cup flour

5 tablespoons melted butter

3 tbs. unsweetened cacao

 

For the cream:

500 grams mascarpone

200 ml heavy whipping cream

4 tbs. sugar

4-5 tbs. Nutella

½ cup strong coffee

For decoration

200 ml heavy whipping cream

1 tbsp sugar

About 100 gr hazelnuts

Preparation:

Preheat the oven to 180 C. Butter a 26 cm springform pan and line the bottom with a round of parchment paper.

In large, clean bowl beat together egg whites with 1 tbsp sugar until it forms stiff, glossy peaks

Beat together egg yolks and remaining sugar until pale.

Sift together flour and cacao powder. Gradually add flour to the egg yolks mixture and stir to mix well. Add butter and stir again.

Fold in the egg whites mixture

Pour into the prepared pan and bake for approximately 40 minutes, until golden

Remove from the oven and allow to cool on a wire rack completely. With long knife split the cake horizontally in 3 parts.

Beat mascarpone together with 3 tbs. sugar. Beat cold whipping cream together with 1 tbs. sugar. Combine mascarpone and whipped cream folding it together with spatula

Place one layer of cake on a cake plate and sprinkle it with 1/3 of the coffee. Pour 1/3 of the mascarpone cream over cake and top it with layer of cake. Sprinkle it with 1/3 of the coffee and spread Nutella over it. Pour 1/3 of the mascarpone cream and top it with the last part of the cake. Sprinkle it with 1/3 of the coffee and pour the last 1/3 of mascarpone over it and over the edges of the cake. Ground hazelnuts and put them over edges of the cake. Beat cold whipping cream together with 1 tbs. sugar put it in pastry bag and decorate edges of the cake

Други публикации:

Шоколадова торта с дулсе де лече

Торта Жаба

Черешова торта с маскарпоне и крема сирене

Преди 1 година:

Детска торта без захар

Реклама

44 comments on “Торта с маскарпоне и Нутела

  1. lilia каза:

    Май съм я сътворила

  2. Milena каза:

    Честита Нова Година и на теб, Даниела!
    Здраве и много щастие във вашия дом. И разбира се, винаги да е топло, ароматно и вкусно 🙂
    Честит рожден ден на малкия мъж. Да е здрав и много да ви радва! Спокойно и щастливо детство му желая.
    А тортата изглежда много, ама много сладка 🙂
    Успешна седмица!

  3. Dani каза:

    Дани, Честита Нова година!
    Да е здрава, усмихната и изпълнена
    със сбъднати мечти!
    А малкия Сами да расте много
    щастливо и да ви радва!
    Тортата е прекрасна и нямаше да е толкова хубава
    без намесата на малките пръстчета!
    Хубава Нова седмица!

    И аз съм „подредена“като теб и трудно се получава по друг начин 🙂

  4. Sunny каза:

    Честита Нова Година, Дани! Много здраве на теб и семейството ти! Честит Рожден Ден на Сами! Да е заобиколен с много любов!
    Това е поредната ти страхотна рецепта, която се появява в точния момент 🙂 Моят съпруг има р.д. на 13.01 и се чудех с какво да го изненадам, да не е отново любимото му и до болка познато тирамису. Мисля, че тази тортичка ще свърши чудесна работа 🙂 Благодаря ти отново и до нови срещи!

  5. littlethingslife каза:

    За много години, Дани! Здрава, щастлива, с много обич и безброй прекрасни мигове с любимите хора да е Новата година!

    Сега за плановете :). Нали казват, че хората като си правели планове, Господ се смеел, та тази година имах чувството, че чувам смеха му да кънти в ушите ми. В такива невероятни ситуации се озовавах. Така че ти пожелавам да откриеш удоволствието в непланирането и липсата на представи как да бъдат точно нещата!:) Мисля си също, че за хора, които цял живот са били обучавани в организираност (която определено има своето място в нашия живот), това е нелека задача, усвояването, на която се простира в повече от една година. Така че лично за себе си съм си дала повече от 1 година време да усвоя този урок, но не е лесен за усвояване, признавам си. А пък то нали всичко ни се случва, за да се поучим от него, така че нека да е здрава и изпълнена с любов, а пък няколко урока по неорганизираност са бял кахър на фона на всичко останало. Поздрави!:)

    • littlethingslife каза:

      Така се отплеснах на екзистенциални теми, че забравих да коментирам колко ми харесва тортата ти :). Поздрави!

  6. Lety каза:

    Да е жив и здрав малкия голям рожденик 🙂 Да расте щастлив и да се радва на хубавите си детски години!
    Чудесна торта, като съдя по рецептата и съставките ще е много вкусна! Браво на малкия декоратор,допринесъл е за украсата – така тортата е станала по-чаровна 🙂 И аз имам две годишна дъщеричка и знам колко са любопитни и нетърпеливи да пипнат и да видят нещо, което ги привлича 🙂
    Дани, искам да ти пожелая Новата 2011 година да ти донесе здраве, още повече любов, сбъднати желания, много приятни емоции и поводи за много усмивки!
    Сърдечен поздрав!

  7. sabinaberova каза:

    За много години , Дани ! Нека Новата година ти донесе много здраве , късмет и поводи за радости и усмивки !
    Честит Рожден Ден на сладкия Сами .
    Нека расте здрав и щастлив !
    Тортата е страхотна .
    Сърдечни поздрави и прегръдки . 🙂

  8. Ema каза:

    Честита Нова Година, Дани! 🙂
    Желая ти да бъдеш много здрава и щастлива през нея!
    Честит Рожден Ден на Сами 🙂
    Нека расте много здрав и щастлив!
    Тортата изглежда страхотно и вкусно – убедена съм, че е така, всяка твоя торта, която съм пробвала винаги е била супер 🙂
    За планирането, си мноого права… Нищо ново няма да кажа, но мисля, че е добре когато се случват хубави неща в крайна сметка – с планиране или без 🙂

  9. Stephanie каза:

    can this recipe be translated to english?

  10. Lyubomir Radev каза:

    И живота понякога е вкусен и хубав като твоята торта.Пожелавам ти го.

  11. gotvenetolesno каза:

    Честита нова година и честит втори рожден ден на твоето голяаааамо момче :)Нека бъде жив и здрав и много да радва теб и любимия ти 🙂 Колкото до плануването – в това няма нищо лошо, но е доста трудно ;)За това се остави на течението и то ще те отведе там, където трябва да отидеш 🙂 Колкото до тортата – любимо мое съчетание от вкусове и не се съмнявам, че е станала страхотна, а малките пъстчета само допринасят:) Поздрави 🙂

  12. Тони каза:

    Да ви е жив и здрав рожденникът, Дани!
    Да расте умен, усмихнат и много щастлив!
    Целувки за малкият мъж 🙂

    Да ви е честита и Новата Година!
    Да е здрава, щедра и красива! Късмет и много успехи ви желая!

    За плановете – аз отдавна съм се отказала да ги правя 🙂 Е, понякога се изкушавам, но знам, че все нещо няма да е така, както искам 🙂 А ти си се справила чудесно – тортата изглежда толкова апетитна! Щом е с маскарпоне и Нутела, няма начин да не е и вкусна!
    Поздрави с пожелание за хубава седмица 🙂

  13. Дани, честита Нова година и от мен! Продължавай все така. Много ме радва всеки твой пост.
    Да ти е живо и здраво малкото-голямо синче! Много да те слушка и радва!
    Започнах да преглъщам, когато видях тортата. Ще я пробвам тези дни.

  14. Danyela каза:

    Приятели, много ви благодаря за милите пожелания и честитки за нова година и за моят малък Шуш, за одобрителните коментари за тортата. Радвам се много, че в моето виртуално кътче мога да ви посрещам и да споделяме мисли за храната и емоциите около нея, ще се радвам да сме заедно и през 2011!
    Благодаря ви!

  15. Ирина каза:

    Да ти е живо и здраво порастналото момче, Дани!
    Нека расте щастлив, усмихнат и нека има прекрасно детство, заобиколен от обич, усмивки, приятели, игри!

    Тортата, която си приготвила изглежда просто неустоимо!

    • Danyela каза:

      Ирина, благодаря ти! Много си мила, както винаги! Пожелавам ти здраве и успехи през новата година!

  16. Ani Hristova- каза:

    Дани, честито порастнало момче! Да ви радва мнооооого и да ви ядосва по мъничко.
    Използвам повода най-накрая да се престраша да пиша в блога ти, който бързо стана виртуалната ми готварска книга. Поздравления за точността на рецептите – рядкост в днешно време.

    Тортата наистина изглежда страхотно и скоро време ще бъде изпробвана!

    • Danyela каза:

      Ани, благодаря ти за пожеланията. Радвам се, че си се престрашила да пишеш, винаги много се радвам, когато читател остави коментар. Приятно готвене и усмихната седмица!

  17. […] Чудя се защо правя планове? Грижливо обмислям всеки детайл, првя в главата си списък с нещата, които трябва да свърша, за да се получат […] Прочетете повече -> WordPress.com Top Posts […]

  18. Dreamy каза:

    izglejda strashno vkusno, sigurno nqkoi den 6te se probvam da q napravq! 🙂
    ps: izvinqvai za latinicata 🙂

  19. kulinarnimisli каза:

    ООООО тортата ти е разкошна, а розичките със следи от пръстчета са най – вкусни! Честита нова година, здраве и късмет и все вкусни аромати! А иначе за плановете и аз правя, обаче с малкият бебешок е абсолютно невъзможно. За това поствам и рядко, защото ми отнема тройно повече време. Обаче не съм се отказала от плановете. Имам чивството, че ако не ги правя ще умра! 🙂
    Поздрави
    Маги

  20. Kathairo каза:

    Аз обожавам торти с nutella, това е толкова красива, една вкусна!

    звестен награда ви очаква в моя блог. Елате и го вземе!

  21. Dani Dineva каза:

    Дани, честита нова година! Нека бъде изпълнена с много емоции и нови предивзикателства. Тортата изглежда невероятно вкусна и много лека. Както винаги, правиш страхотни неща.

  22. Danyela каза:

    Дани, Маги, Kathairo, благодаря ви много!
    Kathairo, страхотна наградата, поласкана съм!

  23. Прекрасна торта, толкова красиво изглежда, съжалявам, че нямам енергия и достатъчно мотивация да се опитам дори да направя бледо копие. За това пък мога да й се наслаждавам!
    Лек ден от мен!

  24. Йорданка каза:

    Привет, Дани! Запланувала съм тази торта за РД, който ми предстои в неделя. Правенето на торта в домашни условия страшно много ме отегчава, но тази ми се струва, че си заслужава. Имам питане – сметаната за разбиване е сладкарска, нали? Формата ми за торта е с диаметър 26 см, ок е, нали?
    Хубав ден ти желая!

    • Danyela каза:

      Здравей отново! И аз планувам торта за РД в неделя, ще тортоправим заедно май 🙂 Ако правенето на торти те отечгчава, можеш да си купиш готови блатове, така ще спестиш най-досадната част и ще оставиш за себе си удоволствието от украсата. Да, тортата ми е точно 26 см в диаметър, а използвах неподсладена сметана за разбиване на Президент (Whipping cream пише на опаковката) за това я подсладих допълнително. Ако ще използваш подсладена сметана, пропусни добавянето на захар при разбиването и. Приятно тортоправене и приятен празник в неделя!

  25. Hanna каза:

    Здравей Дани, наскоро приготвих тази торта и толкова ме очарова, че реших да я споделя и през моя блог. Надявам се, че нямаш нищо против, ползвала съм една от снимките ти с линк към рецептата тук. Поздрави и вълнуващи кухненски подвизи от мен!

    • Danyela каза:

      Hanna, много се радвам, че тортата ви е харесала. Разбира се нямам нищо против, че си споделила рецептата, напротив много ми е приятно.
      Поздрави!

  26. Нели каза:

    Здравей пак и благодарности за прекрасния сайт, който ми стана любим. Ще правя тази торта за рождения си ден на 15-ти. Имам малко въпроси – най-важното за колко човека горе-долу е (ще имам да черпя около 20)?
    И си харесах като идея от друга твоя торта идеята за Дулсе де лече, мога ли да го съчетя с Нутелата и маскарпонето, вместо аромат на кафе? Благодаря предварително.

  27. Нели каза:

    Здравей пак и благодарности за прекрасния сайт, който ми стана любим. Ще правя тази торта за рождения си ден на 15-ти. Имам малко въпроси – най-важното за колко човека горе-долу е (ще имам да черпя около 20)?
    И си харесах от друга твоя торта идеята за Дулсе де лече, мога ли да го съчетя с Нутелата и маскарпонето, вместо аромат на кафе? Благодаря предварително.

  28. Danyela каза:

    Здравей, Нели и благодаря, за добрите думи.
    Не бих заменила кафето с дулсе де лечето, защото е доста сладко и с доста доминиращ аромат и вкус и заедно с нутелата е възможно леко да си пречат. Освен това кафето има за цел да напои блатовете, докато дулседелечето е доста по-гъсто и по-трудно ще попие. Ако искаш да сложиш дулсе де лече, може да опиташ с 1-2 лъжици в маскарпоне крема и да порпуснеш захарта, която се добавя в него.
    Весел празник!

  29. Нели каза:

    Благодаря ти за отговора. Може да сложа вместо Нутела дулсе-то. А относно големината?

    • Danyela каза:

      Пропуснала съм въпросът за големината:-) Ако я правиш в 26 см форма за торта ще успееш да нарежеш на 16 нормални парчета, ако ще я разделяш на 20 пак ще стане, но ще са доста тънки – ще трябва да я разделиш на 4 и после всяка четвъртина на още 5 парчета.

  30. Svetla каза:

    Дани, тортата е страшно вкусна! Направих я сега през почивните дни. Блатът обаче не се надигна много, стана тънък и едва го разрязахме на три. Дали не може да се добави бакпулвер в брашното?

    • Danyela каза:

      Здравей Светла, радвам се тортата ви е харесала. Да, може да се добави бакпулвер, но не би трябвало да е необходим, белтъците би трябвало да вдигнат достатъчно блата. Не е трябвало да се мъчите да го разделяте на 3 части и с 2 блата тортата е щяла да стане.
      Сърдечни поздрави!

  31. Blagovesta каза:

    Мила Даниела, имам въпрос за тази чудна торта 🙂 Така се пристрастих към рецептата ти за шоколадовата торта с кестени, че я правих няколко пъти, но те вече изчезнаха от пазара, а веднъж опитала домашно приготвено кестеново пюре ми е трудно отново да посегна към пюретата в бурканчета от супермаркета. Но – за тази торта сега 🙂 Възможно ли е чашата горещо кафе да бъде заменена с чаша горещо какао? Предварително благодаря за отговора 🙂

    • Danyela каза:

      Здравейте, Благовеста!
      Да, няма проблем да замените кафето с какао.
      Аз също много харесвам кестени, въпреки, че беленето им не е най-приятното занимание на света 🙂
      Сърдечни поздрави!

  32. sunny каза:

    Здравейте, ползвам вашата рецепта за блатовете, кремът мисля да направя по дру начин, тъй като нямам всички продукти, необходими за кремът по вашата рецепта.
    Но имам въпрос относно продуктите за блата – липсва бакпулвер или грешката е вярна? Т.е. да няма нужда от бакпулвер за този тип блатове?
    Благодаря!

  33. Danyela каза:

    Здравейте, Съни
    Да, рецептата е без бакпулвер. Това са пандишпанови блатове, те бухват от добре разбитите белтъци и нямат нужда от допълнително бакпулвер
    Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s