Торта за моя любим

Мъжът ми днес има рожден ден. Дълго се чудих с какво да го изненадам и зарадвам. Обикновено за празник се подарява нещо дълго чакано и много желано. Най-голямата мечта на мъжа ми е един ден да има Индиан , да го кара бавно и вятърът да вее дългата му коса и ресните на индианското му яке. Индианът, може би най-легендарния мотор в света, за него е символът на свободния дух и на рокендрола. И тъй като едва ли някога бих могла да си позволя да му купя такъв,  реших да го изненадам като вместо това му направя торта с логото на Индиан. Тортоправенето ми отне почти два дни, още повече че фондановите торти са голямо предизвикателство за мен. И макар, че в момента гърбът ме боли и ръцете ми имат мускулна треска от месенето на покритието, целият труд си заслужаваше блесналия като на малко дете поглед на мъжа ми при вида и. И тъй като тортата трябваше да е изненада, орагнизацията по прикриването на подготовката и може да конкурира акция  на всяка добре уважаваща се тайна служба.

Фонданът е по рецепта на Дими,  по която правих и фондана за Тортата Жаба . Прави се лесно и винаги е много приятен за работа. За блатовете ползвах рецептата от Тортата с Нутела и маскарпоне, но в двойна доза, а кремът е от маскарпоне, заквасена сметана и дулсе де лече, който придава невероятен карамелов вкус.

Честит Рожден Ден, любов моя!

Продукти за торта с диаметър 26 см:

За блатовете:

10 яйца, разделени на белтъци и жълтъци

2 чаени чаши захар

2 чаени чаши брашно

10 с.л. разтопено масло

6 с.л. какао

За напояване на блатовете и крема за пълнежа:

½ чаена чаша силно неподсладено кафе

1 кг маскарпоне

3-4 с.л. дулсе де лече

400 грама заквасена сметана

1 с.л. захар

За фондана:

1 пакетче желатин

60 мл вода
120 мл глюкозен сироп

1ч.л глицерин
½ ч.л лимонена киселина
1 кг пресята пудра захар + допълнително за разточване и колкото тестото поеме

За масления крем под фондана:

250 гр масло
1 ванилия
2 ч.ч пресята пудра захар
2 с л. прясно мляко

Приготовление:

На блатовете:

Белтъците, заедно с 2 лъжици от захарта се разбиват на твърд сняг. Жълтъците се разбиват с миксер, заено с останалата захар до побеляване. Брашното се пресява с какаото и се прибавя лъжица по лъжица към жълтъчната смес и се разбърква до хомогенизиране с шпатула. Добавя се маслото и се разбърква. На два пъти към жълтъчната смес се добавят белтъците и полека се разбъркват.

Сместа се разделя на 2 части и всеки се изсипва във форма за торта с диаменър 26 см, застлана с хартия за печене и се пече в предварително загрята на 180  градуса фурна около 40 минути. Пекат се поотделно. Проверяват се с клечка за зъби, която трябва да излезе суха. Блатовете се оставят да изстинат, освобождават се от формите и всеки се разрязва на три части, така че да се получат общо 6 блата.

На крема за пълнежа:

Маскарпонето се смесва с дулсе де лечето и се разбива с миксер до получаването на еднородна смес. Заквасената сметана се разбива с лъжицата захар с миксер и се прибавя към останалия крем, като се разбърква добре със шпатула.

Блатовете се редят един по един като се напръскват съвсем леко с кафе и се слага по 1/5 от крема между тях. Най-горният блат не се пръска с кафе и не се маже отгоре с крем. Тортата се прибира за около 30 минути в хладилника

На масления крем:

В купа се разбива с миксер маслото, ванилията и постепенно се добавя захарта, докато стане пухкав крем. Добавя се прясното мляко и се бърка до получаването на гладка смес.

С крема се намазва тортата отгоре и отстрани равномерно, използвайки гладък нож, потопен в гореща вода и след това подсушен. Целта на този крем е да не прозира през фондана шоколадовия блат, да загладите всички неравнини и за по-стабилна основа на покритието

Тортата се прибира в хладилник, за да стегне добре

На фондана:

Желатинът и водата се смесват и желатинът се оставя да набъбне, след това се затопля леко на водна баня или в микровълновата докато леко се втечни, но без да завира. Към него се добавят глюкозния сироп, глицеринът и лимонената киселина. 2/3 ти от пудрата захар се изсипва върху работния плот, прави се краденче в него се изсипва глюкозно-желатиновата смес.Замесва се тесто, което се омесва с останалата пудра захар, колкото поеме, за да се получи гладка, еластична и почти нелепнеща маса. Фонданът се завива със свежо фолио добре, за да не съхне и се оставя да престои на стайна температура за една нощ. Преди да се започне да се украсява тортата се раделя на части и всяка се оцветява в нужния цвят със сладкарски бои като се размесва добре, за да стане равномерен цветът. От черния фондан се разточва платно с което се покрива цялата торта, притиска се леко към нея, за да излезе въздухът и излишното се изрязва, като изрезките се запазват за оформянето на лицето на индианеца. От жълто оцветения фондан се оформя кръг, който се поставя в центъра на тортата, а от горе се изрязват елементи от червения фондан, така че да се оформи външният контур на лицето на индианеца. То черния фондан се оформят фитили,  с които се прави лицето на вожда, а от жълтия фондан се оформят фитили за буквите. От червеният фондан се прави дълъг фитил, който се поставя по долния ръб на тортата.

Добър апетит!

Други публикации:

Пана кота с ром и домашно черешово сладко

Чийзкейк

Черешова торта с маскарпоне и крема сирене

Преди 1 година:

Торта за моята любов

Advertisements

21 comments on “Торта за моя любим

  1. lilia каза:

    Сега по-бавно…ОК

  2. Тони каза:

    Да ти е жив и здрав рожденникът, Дани!
    Много късмет и успехи му желая!

    Тортата е станала много хубава! Заслужава си мускулната треска и играта на тайни служби 🙂

    Сърдечни поздрави с пожелание за спорна, здрава и много усмихната седмица 🙂

  3. Lety каза:

    Дани,
    Честит Рожден Ден на съпруга ти! Да е жив и здрав, пожелавам му някой ден да осъществи мечтата си!
    Видях мотора, за който говориш (от картинката над блогрола), невероятно красив е!
    А тортата е станала чудесна! Може да прозвучи смешно, но песента, тортата и визията на мотора са някак в съзвучие и настроението, което предават е страхотно.
    Поздрав и хубава нова седмица с много настроение!

  4. Dani каза:

    Дани, да ти е жив и здрав !
    И да е все така със свободолюбив дух и
    влюбен в моторите!
    Тортата ти е прекрасна, а и таен агент
    не се става лесно!
    Прегръдки и много топлина в семейството
    дълги години!

  5. gotvenetolesno каза:

    Да е жив и здрав любимият ти! Да се радвате дълго и щастливо на обичта и съвместния си живот! Тортата изглежда много добре и звучи много вкусна 🙂 Поздрави и хубави дни!
    Боряна

  6. kulinarnimisli каза:

    Дани, честит рожден ден на съпругат ти! Жив и здрав да е, да те слуша много! Тортата му е прекрасна, аз дори бих се отказала от мотора за сметка на тортата!
    Лека и вкусна седмица! 🙂
    Поздрави
    Маги

  7. ernesta каза:

    Ех, как ме трогна с това тортоправене!Страхотна история, Даниелка. Много рок в душите и вятър в косите и за двама ви! Чудесни сте

  8. Milena каза:

    Да ти е жив и здрав рожденикът! Дано се сбъдне желанието му! Прекрасна торта и невероятен жест!

    Поздрави, Милена 🙂

  9. Dani Dineva каза:

    Дани,
    честит празник на половинката ти! Нека бъде много здрав и да се радва на любовта ти, с която го възнаграждаваш. Тортата е много хубава, изпъната и интересна. Прекрасна е! Сигурна съм, че ще го изненадаш много приятно.

  10. Dimitrana S. каза:

    Дани,

    заслужавало си е всяко усилие!
    Страхотна е станала тортата! Поздравления 🙂

    И най-сърдечни пожелания за здраве и радост за теб и близките ти!

    пп. ..и вятър в косите 😀

  11. Ema каза:

    Страхотна си, Дани, браво, браво 🙂
    Желая ти много щастие, на теб и твоя любим и цялото семейство!
    Тортата изглежда прекрасно 🙂

  12. Честит ти рожденик, Дани! Да ти е жив и здрав.
    Наистина си е заслужавал всеки един момент при направата на тортата!
    Предполагам, че много се е зарадвал на изненадата.

  13. Eoc каза:

    Дани, тортата е страхотна, поздравления! Честит празник и на любимия ти мъжЧ

  14. Ирина каза:

    Да ти е жива и здрава половинката, Дани! Двамата ти любими мъже са родени в един месец, това със сигурност не е случайно 🙂

    Тортата е много хубава, справила си се повече от перфектно!

  15. Danyela каза:

    Приятели, много ви благодаря от мое име и от името на мъжа ми за хубавите пожелания!

  16. littlethingslife каза:

    Дани, с доста закъснение, но честит рожден ден на половинката ти! Пожелавам му един ден да получи желания мотор, а на теб поздравления за тортата! Трябва да си призная, че веднага превъртях рецептата най-накрая за да видя как точно си направила украсата. И аз няколко пъти успешно (според мен, де 🙂 се възползвам от рецептата на Дими за фондана, но все още ме притесняват по-сложните украси. Благодаря ти за обяснението на тази. Много труд и старание си вложила и резултатът е прекрасен! Поздрави и хубави февруарски дни! 🙂

    • Danyela каза:

      Мира, много ти благодаря за честитките и комплиментите. Фонданът е истинско предизвикателство за мен, трябва още доста да тренирам. Поздрави и хубава седмица!

  17. SZA каза:

    Дани, тортата изглежда страхотно, сигурна съм и че е била много вкусна, освен голяма изненада. Заплюла съм я за рождения ден на малкия, който е след 2 дни, вече направих фондана, но той май се оказва най-лесната част. Да видим аз как ще се справя 🙂

    Поздрави

    • Danyela каза:

      Силве, да ти е живо и здраво момчето! Тортата, сигурна съм, е била зашеметяваща!

      • SZA каза:

        Дани, мерси! А рецептата за тази торта е страхотна, много много вкусна беше, благодаря. Но е толкова голяма, че я ядохме много дълго време, а и не се отразява добре на талията ми 🙂 Иначе моята торта стана горе-долу добре на вид като за първи път, ето ако ти е интересно да я видиш: http://szaharieva.snimka.bg/cooking/kulinarni.571092.22412906.

  18. Danyela каза:

    Силве, много красива е станала тортата. Радвам се, че ви е харесала.
    Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s