Шоколадов сладкиш без брашно

Винаги съм си прадставяла перфектния шоколадов сладкиш като нещо средно между течен шоколад и крем, с крехка коричка, наситен шоколадов вкус, неустоимо прекрасен. Когато го открих в  на блога на David Lebovitz,  реших, че това ще е десерта, който ще приготвя за този празник на влюбените. Хареса ми това, че времето за подготовка е малко, продуктите не много на брой и технологията лесна. Залисана около други ангажименти, работа, чистене, разходка със стари, отдавна не виждани приятели се стеих, че съм планирала да правя сладкиш доста късно, точно когато започнах да приготвям вечерята. Бързо разбърках съставките и го оставих да се пече докато вечеряме. Така за късен десерт имахме парченце много шоколадово изкушение, докато гушнати гледахме романтичен, стар, любовен филм

Продукти за тава с диаметър22-26 см

330 грама млечен или натурален шоколад според вкусът (използвах 250 гр. млечен и 80 грама натурален с 80% какаово съдържание)

200 гр. масло

1 чаена чаша захар

6 яйца

малко какао за поръсване на тавата

Приготовление:

Шоколадът се начупва на парченца и заедно с нарязаното на кубчета масло се поставя на водна баня или в микровълновата на отрязъци от 30 секунди като се разбърква често докато се разстопи. Шоколадът и маслото се оставят леко да се охладят и през това време захарта и яйцата се разбъркват около минута на ниска степен на миксера. Шоколадът се изсипва при яйцата и с шпатула се разбърква докато сместа стане еднородна.

Форма за торта със свалящи се стени се поръсва с малко какао, като излишното се изтупва. Тъй като сладкишът ще се пече на водна баня, стените и дъното на формата за торта се покриват отвън с 1-2 пластта фолио за печене за да се избегне влизането на вода в сладкиша. Сместа се изсипва във формата за торта, а тя се поставя в по-голям съд с вода, който стига до средата и. Отгоре се поставя свободно парче фолио за печене Пече се в предварително загратя на 175 градуса фурна около 1 час и 15 минути. Сладкишът е готов, когато съвсем леко натинете средата му с пръст и той леко пружинира при натиск. Преди сервиране се оставя да се охлади напълно. Вкусен е поднесен с бита сметана и ягоди

Добър апетит!

Други публикации:

Брауни с дулсе де лече

Двойно шоколадови мъфини с круши

Бърз какаов сладкиш

Преди 1 година:

Трицветен десерт за Свети Валентин

Advertisements

15 comments on “Шоколадов сладкиш без брашно

  1. Dani каза:

    Дани, сладък като любовта 🙂
    И колко е лесно нали -трябват ти само
    малко, но най-любимите съставки!
    ПОздрави и усмихнат ден!

  2. littlethingslife каза:

    Честит празник, Дани! Голямо изкушение е този сладкиш – точно като за празника. Поздрави и хубав ден!

  3. elena каза:

    отидох за яйца и шоколад, започвам :*)
    много любов ти желая!

  4. Kathairo каза:

    Този прекрасен рецепта. Аз съм го запишете в моя Google Reader. Вкусни!

  5. Lety каза:

    Изглежда много примамливо, Дани!
    За този сладкиш не трябва специален празник, защото струва ми се, че би могъл да превърне всеки един ден в специален 🙂
    Поздрав!

  6. Ирина каза:

    И аз обичам тези шоколадови сладкиши без брашно – като топящ се в устата шоколадов трюфел са.. неустоими!

    Чудесни снимки, явно бързо свикваш с новия апарат 🙂

  7. Danyela каза:

    Дами, много ви благодаря за добрите думи и коментарите. Елена, надявам се ви е харесал 🙂

  8. Импровизатор-ка каза:

    Този сладкиш ме направи известна. Страхотен е. Първият път, когато го направих, нямах хартия за печене и ползвах алуминиево форио и то взе, че залепна и вкъщи бяхме като златотърсачи- всеки с една вилица и си човърка нещо по фолиото. 🙂
    Обаче стана много вкусен.
    Следващият път сипах половината от сместа, сложих нарязани колелца портокал и ги залях с другата половина. Получи се много добър резултат. Портокала много свежо разбива шоколадовия вкус. :):)

    • Danyela каза:

      Импровизатор-ка, много весела история 🙂 А портокал и шоколад ми е любима комбинация, точно заради свежестта на вкусът. Много се радвам, че си останала доволна!
      Хубава и усмихната вечер!

  9. muki_w каза:

    А дали има опасност да остане с по течна консистенция и може ли да се сложи чаена лъжичка брашно за всеки случай или разваля текстурата? Може ли вместо с хартия да се облицова с алуминиево фолио и фолиото отгоре до края на печенето ли седи и плътно и трябва да прилепне?

  10. muki_w каза:

    Пече се вече час,добре изолирано от водата и е абсолютно течно! Усилвам фурната на 200 и махан фолиото отгоре!

  11. muki_w каза:

    Пълен провал :)))) някак се беше просмукала вода,как ли не го пекох в края на краищата го изсипах в една тава и в безобразен вид сервирах обилно гарнирано със сладолед,наподобява суфле.

  12. Danyela каза:

    muki_w, съжалявам, че не се е получило, както сте очаквали и че се е просмукала вода. Не е нужно да се добавя прашно в тази рецепта, яйцата трябва да свършат работа по стягане на консистенцията. Да, наистина крайният резултат прилича малко на крем-суфле с вкус на течен шоколад

    • mmiitteettoo каза:

      Мисля, че яйцата трябва да се бият малко повече, тъй като те заместват брашното в случая!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s