Почивните дни бяха кратки. Искам поне още една седмица пълна само с недели и много сладкиши. Може и горещ шоколад. Море, изгреви и залези, които да видя от прозореца, докато още мързеливо се протягам в леглото, ароматът на туко що изпечените домашни сладки на хазяйката, разнасящ се из квартирата, присмехът на чайките, мисълта за чаша горещо кафе, донесено от любимия, звукът на отекващите по калдърмът ни обувки и празните, само наши Созополски улички.
Вечерта да сме сами в един от малкото работещи ресторанти в града, с ромнатична музика, чаша австралийско вино и майсторството на главния готвач. Лежерно шофиране по обратния път към София, с любима музика и прескачащи се думи, които не сме успели да изговорим през изминалия почивен уикенд. Така тази година тортоправеното по случай рождения ми ден ми се размина, или просто отложи, защото вместо в къщи го посрещнах на брега на студеното зимно море. И тъй като все пак без торта не може, а торта с крем и пренасянето и на над 300 км не са изживяване, което исках да си причиня, направих бърз и лек сладкиш от шоколад, бадеми и бити белтъци. Това е една от онези много любими рецепти, в които успешно могат да бъдат употребени големи количества останали неползвани от лакомите за жълтъци кремове и сосове и за вярване или не, като се има в предвид колко обичам масло, без грам от него.
Адаптирано от Unfussy fare
Продукти за тава с размер 20-26 см
1 чаена чаша белтъци – около 8 белтъка
¾ чаена чаша захар
около 150 грама сурови бадеми
200 грама шоколад (използвах натурален с 70% какаово съдържание)
Приготовление:
Бадемите са бланшират, подсушават се добре и се обелват. Шоколадът се натрошава на едри парчета и заедно с бадемите и ½ чаена чаша захар се смилат в кухненския блендер
Белтъците, заедно с останалата захар се разбиват на твърда пяна. Съвсем леко към белтъците се прибавят с разбъркване смлените ядки и шоколадът. Дъното на форма за торта със свалящи се стени се покрива с хартия за печене и сместта се изсипва, като лекичко се заглажда отгоре с шпатула. Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35-40 минути или докато клечка за зъби забита в центъра излезе суха. Сладкишът се охлажда напълно преди да се извади от формата. За по-лесно изваждане се обикаля с остър нож по стената на формата. Преди сервиране може да се поръси с пудра захар.
Добър апетит!
Други публикации:
Преди 1 година:
Дани, обожавам такива шоколадови, тънки сладкиши!
Твоят изглежда прекрасно с добавените бадеми и идеята за останали белтъци!
А морето може да е и студено, и неприветливо 🙂
Поздрави и много пролетно настроение!
Дани, благодаря ти! За щастие морето беше приветливо за нас, хванахме едни от първите слъчеви дни за тази година. Но предполагам, че дори студено и бурно е много красиво
Честит Рожден Ден, Дани 🙂
Макар, че е със закъснение. Бъди здрава и много щастлива! Много обичам да чета в блога ти, понякога дори не е заради рецептите, а просто, за да се заредя положително. А рецептите, изпробвала съм доста и обикновено се получават страхотни. Желая ти всичко най-хубаво занапред! Целувки 🙂
P. S. А сладкиша изглежда чуден 🙂
Ема, благодаря за честитките и за хубавите думи!
Целувки!
Дани,
сладкишът изглежда много лесен. Имам едни замразени белтъци (нали с белтъци се прави) във фризера. Дали ще се получат с него?
Поздрави и хубав вторник
Дани,
обожавам такива сладкиши. Дали ще се получат със замразени белтъци? Че имам в излишък във фризера?
Дани, много е лесен и бърз. Мисля, че няма да има проблеми да го напарвиш със замразени белтъци, само трябва хубаво да се размразят преди да ги употребиш
О, изглежда превъзходно!
Честит рожден ден! Бъди здрава и много щастлива! 🙂
Милена, благодаря ти!
Знаех си, че си моята зодия 🙂 Рибки нали?
Здравей, Златина! Да, риби съм. 🙂
Даниелка, Честит рожден ден! Много те прегръщам. Лято вечно в сърцето, море и смокини…И моето е там 🙂
Ерна, прегръдки и от мен! Благодаря ти много. Лятото е близо, скоро ще отидем отново при сърцата си 🙂
Yum!!
Mary xx
Delightful Bitefuls
Mary, thank you!
This looks gorgeous. Really.
Thank you!
С голямо закъснение, но от сърце ти пожелавам – Честит Рожден Ден! Нека винаги се радваш на много здраве, много любов и много хубави, нежни мигове, като тези в Созопол!
Извън сезона морето е не по-малко прекрасно и много, много романтично, но аз като морско чедо съм пристрастна 🙂
Отдавна не бях идвал в твоята кухня и съм много приятно изненадан от поредната приказна рецепта!
Лети, Чудати Джаджи, блажодаря ви!
Чудесен сладкиш!
А за избора къде да празнуваш рождения си ден те поздравявам – обожавам морето…, макар и зимно.
Весела, благодаря ти! 🙂
Макар и със закъснение, честит рожден ден, Дани! Бъди здрава и много обичана! Много хубава идея за торта си споделила. Ще я изпробвам при следващото нашествие на белтъци у дома :). Поздрави и хубава седмица!
PS. Много хубаво описание на Созопол си ни направила. Преди години със сестра ми се озовахме там през май. Макар температурата да беше ок, валеше нон стоп и в един момент се озовахме на онзи ти полуостров в сандвича на неспиращия дъжд и водните изпарения. Като риби във вода бяхме, пусти градски деца от вътрешността на страната :). Хубаво е, че морето ви е дарило със слънчев ден за празника. Поздрави 🙂