Сусамов сладолед с парченца шоколад

Колко са различни вкусовете на хората. Едни предпочитат сладко, други повече солено. Някои обожават сирене с диня, други шоколад в соса за месото. Някои харесват да експериментират, други твърдо не се разделят с мусаката и сармите. Някои са готови да бранят до последно вкусовите си предпочитания дори да не могат да обеснят рационално защо например обожават доматите когато са сготвени с грах и са готови да не докоснат чинията с картофена яхния, ако там видят дори намек за домаен сос. Вероятно нещата които харесваме или не са въпрос на навик, детски спомени или даже са генетично предопределени. Едно от малкото неща които и до ден днешен не хапвам, е мляко с ориз и канела. Бррр, само при мисълта за този десерт съм готова да не хапна нищо сладко цял ден. Намразен от стола в училище, в който изяждането на цялото меню беше абсолютно! задължителен и беше следено строго от огромна лелка с бяла престилка, която проверяваше чиниите преди да се върнат. Мразех срядата, защото тогава имаше сутляш за десерт, направо не исках да ставам сутрин да отивам на училище. Докато не открих, че Петър, момчето от последният чин, обича мляко с ориз и винаги правехме трампа – изяждах му супата, а той моето мляко с ориз. Беше страхотно откритие, защото прословутия десерт беше омразен на цялото училище, по едно време мислехме, че нарочно готвачката загаря млякото в него, за да ни прави напук🙂 Така Петър дълго време ме спасяваше, докато един ден не разбрах случайно от баба му, дошла да го вземе, че той ненавижда десерта, а той сконфузено ми призна че ме обича, изчервен до уши. Странно е какви жертви можем да направим за хората, които обичаме. Наскоро правих сладолед със сусамов тахан и мед. Много бърз и лесен, за мен и две приятелки се оказа невероятно вкусен с аромата си на сусам и мед и парченцата шоколад в него. Детето само се примъкваше за още малко, а мъж ми изяде огромна купа, а после с доста увъртане и след много настояване от моя страна си призна, че е най-ужсаното нещо което е ял, въпреки блаженната усмивка и много суперлативи които изрече докато го хапваше, просто защото не може да си представи сусамът в нещо сладко, въпреки че го обича много в солените му вариации като баба гануш или като сос за фалафели. Приятелките ми от своя страна казаха, че сусамовият аромат заедно с медът и шоколадът са напарвени един за друг, но пък не могат да си представят сусамов сос като допълнение на месо. А аз го намирам за чудесен и в сладкото и в соленото му приложение.

Продукти:

1 консерва неподсладено кондензирано мляко

3 с.л. сусамов тахан

3 с.л. мед

100 грама щоколад – използвах натурален

Приготовление:

Всички подукти се смесват и разбъркват добре, шоколадът се настъргва. Сместа се изсипва в пластмасов контейнер и се прибира в камерата за около 12 часа или докато стегне напълно. Не се налага да се бърка допълнетелно, преди сервиране се изважда за около 15 тина минути докато отпусне леко.

Добър апетит!

Други публикации:

Лесен бананов сладолед със шоколад

Прасковено сорбе с мента

Къпинов сладолед

Преди 1 година:

Тарт с ягоди, заквасена сметана и маскарпоне


16 comments on “Сусамов сладолед с парченца шоколад

  1. Magiosnika казва:

    Този сладолед определено ще го пробвам! Щом е със тахан – пробата е задължителна !🙂
    Благодаря за идеята !

    Поздрави и усмихната седмица !🙂

  2. Йоана казва:

    Предубедеността, често ни ограничава в опитите или дегустацията на по-нестандартни комбинации. И си мисля, че приготвено и сервирано по различен начин (може и без канела), млякото с ориз ще ти хареса и ще разсее спомените от стола.🙂
    Историята с момчето много ми хареса.
    Браво за хубавата рецепта! Сусамовия тахан, определено има потенциал да се включва в какво ли не. Комбинацията с шоколад е прекрасна.

  3. Lety казва:

    Много интересна рецепта! А аз обичам експериментите в кухнята🙂
    Любопитна съм за вкуса, подозирам обаче, че моят съпруг може да реагира като твоя :)), което не пречи да опитам, само да се постопли още малко навън.
    Много хубаво разказваш, Дани!
    Пожелавам ти една чудесна седмица!

  4. Blick казва:

    Колко милилитра трябва да е кондензираното мляко?

    Обожавам мляко с ориз и канела… Едно от малкото сладки неща които ядях едно време (сега хапвам значително повече). Явно това което са ви сервирали в училище е било нещо ужасно… Петър е бил герой! =}

  5. Traiana казва:

    Чудесна идея, аз също обичам сусам в сладък и солен вариант!

  6. boryanailieva казва:

    Дани, много ме развесели с историята🙂 Аз като малка също не обичах доста неща поради една или друга причина. Сега като си ги приготвям сама са ми доста вкусни… Подсъзнанието си играе с нас🙂 А иначе сладоледа изглежда много вкусно, също и доста лесен за направа🙂
    Поздрави и хубава седмица !

  7. Ирина казва:

    Комбинацията от сусамов тахан и шоколад е необичайна, но много приятна. Сладоледът изглежда много изкушаващо🙂
    Само се чудя, дали 3 лъжици мед са достатъчни за подслаждане, след като кондензираното мляко е неподсладено? А дали ще стане с подсладено, след като се махне медът изцяло?

  8. Kathairo казва:

    Този сладолед трябва да е така вкусно. Каква комбинация!

  9. […] Блогът е https://vkuhniata.wordpress.com, а рецептата: https://vkuhniata.wordpress.com/2011/05/09/tahini-ice-cream-2/ […]

  10. Dani казва:

    Дани, много точно си описала различните вкусове🙂
    А съпругът ти е много дипломатичен!!!
    Прекрасно предложение и както имам от всичко, ще се направи!
    Поздрави и усмихната седмица!

  11. Аелис казва:

    Сигурна съм, че не съм опитвала подобен сладолед – това е достатъчно, за да ме накара да си го направя – не може пък да има вид сладолед, който да не съм дегустирала:))).

  12. Danyela казва:

    Благодаря ви за добрите думи! Много сте мили!
    Аелис, и аз съм така със сладоледите трябва да се опитат всички видове:)
    Blick, ползвах Dutch lady, не помня точните милилитри, мисля около 390 е консервата, но така или иначе от тази марка неподсладеното е само една разфасовка, като мина през магазина ще обърна внимание и ще пиша
    Ирина, на мой вкус 3 те лъжици мед бях напълно достатъчни, но винаги може да се опита сместа преди да се замрази и да се направи на вкус. Аз не бих заменила неподсладеното с подсладено мляко твърде сладко ми е, но както и всичко друго е въпрос на вкус🙂
    За млякото с ориз доста време ще мине преди да се престраша да го опитам, но кой знае може да ми допадне🙂
    Хубава и усмихната седмица!

  13. Dani Dineva казва:

    Много хубава рецепта Дани! Бях в Истанбул и тахановия вкус ми стана любим. Определено ще го направя. Поздрави за теб.

  14. Ema казва:

    Привет Дани🙂
    Преди време си харесах тази рецепта и ето, че тия дни направих почти същият сладолед (използвах обаче изостанала заквасена сметана). Сигурно вкуса на твоят оригинал и моята импровизация е различен, но аз съм доволна от резултата🙂. Идеята за комбинацията е страхотна🙂
    Поздрави и хубав уикенд!

    • Danyela казва:

      Ема, много се радвам, че комбинацията от вкусове ви е допаднала.
      Сърдечни поздрави!

  15. Светлана казва:

    Невероятно! Точно за сладолед със сусамов тахан си мислех, когато написах в търсачката „десерт със сусамов тахан“, без да знам дали такъв изобщо съществува. Очаквах да ми излязат обичайните сладки с тахан, но не и точно сладоледа, какъвто си го представях🙂
    Още днес ще се пробва.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s