Понякога се ядосвам адски много на себе си. Около 2 часа прекарах тази неделя да търся рецептата за мъфините, които бях пекла и снимала за блога миналата седмица и които не публикувах веднага, защото загубих лисчето на което си драсках с омазани със шоколад пръсти докато бърках сместта. Обърнах цялата къща и нищо. Помнех само, че се чудех какво точно ми се яде и че ми се искаше да има почти всички неща които обичам – шоколад, череши, меласа, масло, но пропъждах тази мисъл и си казавх, че не днес няма да правя НИЩО сладко. Помнех, че детето цял ден ме убеждаваше, колко много му се яде „кек” (кекс – нова дума научена наскоро и за това безжалостно повтаряна от него), не пропускаше да мине час без да извади от шкафа формата за мъфини и да ми я донесе и накрая изгубило търпение за този кек, ми донесе миксера в едната ръка, а в другата пакета с брашно и едно яйце, което се размаза пред краката ми на пода, който туко що бях изчистила. А малчо ме гледаше с победоносна усмивка и бръмчеше с уста като миксер. Казах си – ясно – ще се прави кек. Той си донесе детското столче качи се на него и започнахме да бъркаме какво ни дойде на ум. Голямо приключение за туко що изчистената ми къща, но си заслужанаше омазанат муцуна и ръчички на Шуш, бъркащ в брашното. Меласата е една от любимите ми съставки за сладкиши и с доста учудване виждам, че нямам рецепта в блога с нея, а така обожавам аромата и тръпчиво сладкия и вкус. Прибавих сушени череши и натурален шоколад, кафява захар за още повече аромат и тестото беше разсипано по формичките. Хартиените чашки за мъфините бяха прилежно избрани и поставени в дупките от малчо, а мъфините украсени допълнително отгоре с още сушени череши, които бяха поставени на принципа 2 в устата една върху кексчетата
Продукти за 12 мъфина:
2 ¼ чаени чаши брашно
125 грама – малко пакетче – меко масло
2 яйца на стайна температура
4 с.л. какао
1 чаена чаша прясно мляко
3 с.л. меласа
½ чаена чаша кафява захар
1-2 шепи сушени череши
50-100 грама натурален шоколад
2 ч.л. бакпулвер
Приготовление:
Маслото и захарта се разбиват добре с миксер.Прибавят се яйцата и малко след това меласата. Добавя се прясното мляко
В купа се пресяват брашното, какаото и бакпулвера, добавят се сушените череши и шоколада начупен на парченца, като се заделят малко от черешите и шоколада за украса. Брашнената смес постепенно се прибавя към останалите съставки, като се разбърква със шпатула. Сместа се разпределя във форми за мъфини предварително постлани с хартиени чашки и отгоре се украсяват с предварително заделените парченца шоколад и сушени череши
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна 30-40 минути или докато клечка за зъби забита в центъра излезе суха
Добър апетит!
Други публикации:
Преди 1 година:
Страхотен разаказ, изпълнен с много настроение и последван от много изкушаваща рецептата. Аз съм на вълна приготвяне на десерти със сушени червени боровинки и определено ще опитам да направя мъфините. Само имам питане – от къде мога да намеря меласа и мога ли да я заменя с мед, например? Лека нощ от мен 🙂
Страхотни „кек“-чета, Дани 🙂
Виждам, че все пак си намерила рецептата ;).
Поздрави и целувки на Шуш 🙂
Дани, на такъв чаровен помощник не може да се устои 🙂
А аз трудно устоявам на твоите мъфини!
И за мен са все любими продукти!
Искам да те попитам – моята меласа е тъмна.
Това има ли значение?
Прегръдки и целувки за Шуш!
Невероятни са!
Дани,
много ароматно изглеждат! Откъде купуваш меласата? Не съм правила такива до сега.
These muffins are so beautiful, and the cupcake liners are just so lovely!
Много ви благодаря, дами! Габи, Дани и Дани 🙂 меласа купувам от малко квартално магазинче за хранителни стоки. Виждала съм в био магазините, може да се купи и от онлайн магазините. Цената е около 6-7 лева за буркан от 350 грама. Габи, може да се замени с мед, но аромата ще е друг. Дани и моята меласа е тъмна
Alyssa, thank you!
Специално си купих меласа и ги приготвих 🙂 Много вкусни се получиха! Благодаря за рецептата! Хубав и усмихнат вторник!
Благодаря, Габи!