От както синът ми може сам да отваря хладилника и да си избира храната започнах много да внимавам какво пазарувам и слагам в него. Напоследък хитът за него е шунка върху препечен хляб с масло. Малко се притеснявам от консервантите в колбасите и обилното количество сол, но знам че и двете неща са част от нормалния процес на обработка, така че да може месото да издържи по-дълго. Замислих се дали не мога да направя домашна шунка, така че да знам какво има в нея и да е възможно най-натурална. Разбира се не мога да опуша месото в къщи, не бих искала и да го осолявам. Значи остава ми варианта с печенето, още повече че така ще е възможно най-безопасно за детето, защото ще е термично обработена. Купих голямо парче бут и се заех с приготовлението, което се оказа доста лесно. Разбира се домашната шунка в никакъв случай не може да се мери по издържливост с купената, така че е препоръчително да се изяде в рамките на няколко дни и е добре да се съобразява приготвеното количество, така че да не остане.
Продукти:
1,5 – 2 кг свински бут
сол, червен пипер, сух тарагон, черен пипер
3-4 с.л. зехтин
Приготовление:
Бутът се измива и подсушава. Посолява се обилно от всички страни, поръсва се със сол и черен пипер и сух тарагон.
Месото се връзва с канап и се запържва за кратко от всички страни в сгорещен зехтин, за да се запечата.
Поставя се в плик за печене, завързва се, пробиват се 2-3 дупчици в него и се поставя да се пече в продварително загрята на 200 градуса фурна около час и половина – два. След като се извади от фурната още докато е топла се затистка с тежест /използвах дървената дъска за рязане и две готварски книги отгоре/, за да се оформи и стане отгоре и отдолу плоска. След като изстине, конците се свалят и се реже на тънки резенчета. Много е вкусно с домашно приготвена майонеза и малко горчица, сервирана с домашно изпечен хляб и домати.
Добър апетит!
Други публикации:
Преди 1 година:
„Разбира се домашната шунка в никакъв случай не може да се мери по издържливост с купената, така че е препоръчително да се изяде в рамките на няколко дни и е добре да се съобразява приготвеното количество, така че да не остане.“- Няма никакъв шанс да остане:))Не мисля, че е възможно да се провери издръжливостта на това вкусно нещо. И сега ми отваряш работа, да ходя да купувам свински бут и да правя шунка! Това си е живо подстрекателство:))
И на мен ми подейства като на Милена 🙂
Много хубаво предложение, Дани,
защото и аз не купувам от доста време колбаси
по същата причина!
В удобен момент ще се възползвам!
А за вас много прегръдки и слънчева седмица!
Страхотно вкусно предложение! :-)Вкъщи също не сме привърженици на колбасите по причини, изтъкнати от всички преди мен. Заслужава си да се опита.
Слънчева и усмихната седмица!:-)
Абе Дани, не съм се замисляла да си направя домашна шунка. Виж за домашна наденица – да, ама за шунка не. Но винаги има първи път, а ти даваш тази идея. Благодаря ти за което. Страхотна е станала, изглежда фантастично.
Ооо, чудесна идея, Дани ! Много благодаря за рецептата 🙂 Прекрасна седмица ти желая!
Много ви благодаря за милите коментари!
Прекрасна и усмихната седмица ви желая!
Направих я рецептата-чудесно се получи-поздравления!
Благодаря, Даниела 🙂 Много се радвам, че ви е харесала!
Благодаря за прекрасната идея. Хареса се от всички и определено ще я повторя.
П.С. Бях забравила да купя пликове за печене и използвах фолио за печене. Освен по продължителното време за печене, това не повлия на вкуса.
Супер, много се радвам, Силвия!
Сърдечни поздрави!
[…] Домашна шунка, адаптирано от прекрасният блог на Дани, „В кухнята на моето семейство“ […]
Здравей, Дани. Аз имам същия проблем-малчо се научи да отваря хладилника и да казва какво иска да яде и никак не ми харесва фактът, че все посочва неща, които не са подходящи за него.Така че и аз съм решила да поставям в хладилника само домашно приготвени храни (или поне доколкото е възможно). В тази връзак ного ми допадна предложението за домашна шунка, но не познавам подправка тарагон, има ли друго име и с какво бих могла да я заменя. И още един въпрос може да се ползва друго месе освен бут
[…] https://vkuhniata.wordpress.com/2011/05/29/baked-ham/ […]