Вчера валя целия ден. Дъждът провали всички планове за разходка в парка с новото колело на детето. Седяхме и гледахме как капките се стичат по прозореца и слушахме как дъжда тихо ромоли. Няколко врабчета се бяха сгушили под перваза и чуроликаха тихичко, а един охлюв беше разперил рогцата си и тържествено и плавно пълзеше на нейде си по собствени дела. Разказвах на детето приказки за далечни мъгливи гори, зайчета и катерички, мъдри бухали и скокливи жаби. От толкова много гушкане и разказване на приказки човек се уморява и трябва да се подкрепи, за да може да поеме на следващото пътешествие със сърничката и свраката по витата горска пътечка. А с какво по-добре да се подкрепи, от вълшебния сладкиш на мама зайка, за който малкото зайче специално е ходило в гората да търси орехчета. Така разказвайки приказки със Сами счупихме и изчистихме чаша орехи и с обещанието, че като се събуди ще има малко парченце и за него от сладкиша, легна да спи обеден сън. А аз се заех да бъркам и разбърквам сладкиша на мама зайка, за който трябва само една купа и една бъркалака, много шоколад, чаша орехи, масло, захар, 2 яйца и съвсем малко брашно. С малко усилия и много бързо по тази тайна рецепта се получава едно от най-изкусителните брауни които някога съм пекла – с хрупкава коричка, меко и ароматно отвътре, интензивно шоколадово с приятен акцент от орехите.
Адаптирано от Joy of baking
Продукти за квадратна тава 20 на 20 см или кръгла с диаметър 23-26 см:
80 грама натурален шоколад – използвах с 75% какаово съдържание
125 грама (малко пакетче) масло
2 яйца
2/3 ч.ч. захар
¼ чаена чаша брашно
1 с.л. какао
1 ч.ч. орехи
1 чаша = 250 мл
Приготовление:
Шоколадът, начупен на праченца заедно с маслото, нарязано на кубчета, се разтопяват на водна баня или в микровълновата на отрязъци от 30 секунди. Добавя се захарта и се разбърква с телена бъркалка. Към сместа се добавя лъжицата какао и двете яйца и отново се разбърква. Постепенно се добавя брашното, докато се поеме изцяло. Орехите се нарязват на едро и се запичат за съвсем кратко в загрята фурна, за да имат по-интензивен вкус в браунито. Добавят се към сместа и се разбъркват. Тавата се застила с фолио за печене с две парчета поставени едно върху друго на кръст, така че крайчетата да се подават отстрани и след като се изпече браунито да се извади лесно от тавата. Сместа се изсипва в тавата и се пече в предварително загрята на 165 градуса фурна около 35-40 минути или докато клечка забита в центъра излезе чиста. Преди да се нареже се оставя да се охлади напълно.
Добър апетит!
Други публикации:
Преди 1 година:
Любима рецепта , но дали мога да го приготвя с бадеми или лешник? Снимките ти са прекрасни! Усмивка от мен 🙂
Това е една от рецептите, които чакат ред – толкова вкусен изглежда този сладкиш, снимките са чудесни – непременно ще го направя в най- скоро време:))).
Поздрави!
Лина, Аелис, благодаря ви! Лина, да можеш да го направиш с всякакви ядки
Поздрави!
На този браунис откога му се каня.. време му е 🙂
🙂
Страхотна рецепта!
Правих я 4 пъти в рамките на седмица по различни поводи и пожънах големи успехи! На всеки желаещ съм пратила линк към рецептата. Благодаря!
Илайза, благодаря, че споделихте впечатления! Много се радвам, че ви е допаднала!
Поздрави!
Невероятно бърз, лесен и вкусен десерт :). Вчера вечерта го направихме с майка ми и до сутринта почти нищо не остана от него 🙂 Много благодаря за рецептата!
Невероятни са рецептите и за двата вида brownie!!!! Голям почитател съм на американските десерти и съм опитвала доста видове – тези са като купени направо оттам!! Благодаря за възможността да си ги правя и вкъщи 🙂
Абсолютно съм съгласна с Калина! Обожавам американски десерти и докъто бях там съм правила brownies много пъти, но никога не съм ги правилва в БГ сполучливо! Благодаря за рецептата, ще я пробвам още днес 🙂
kossy, Kalina, petpanda, благодаря ви!
Калина, много се радвам, че рецептите са ви допаднали толкова много! petpanda, дано ви е харесал!
Браунито стана …. просто нямам думи – превъзходно. Много лесна и много вкусна реццепта, става бързо и свършва още по-бързо 😉 !!!
apprentice, радвам се че ви е харесало!
Страхотен десерт, стана много добър от първия път (то май няма какво да му объркаш) и при това се прави много бързо. На всички които го опитаха много им хареса. Благодаря за споделената рецепта!
Благодаря, Мария!
Правя го за втори път! Рецептата е страхотна, лесна за приготвяне и резултатът е много вкусен 🙂