Трудно е човек да пише пост за храна, след като се е нахранил предоволно, и накрая на вечерята е злоупотребил със сладолед гарниран с лешници и праскови. В момента в главата ми има само една мисъл и тя е свързана с това как никога, ама никога повече няма да ям толкова много и даже направо завинаги се отказвам от яденето. Горещо ми е, въздуха не помръдва изобщо, а една огромна доста пълна луна се е облещила насреща ми през широко отворения прозорец. Как ми се иска сега да съм на морето, да съм се изтегнала на шезлонг поставен на самия пясък, морето да се плиска в краката ми, а аз небрежно да тракам на лаптопа в прохладата. Почти съм се отнесла в мечти и поста заплашва да остане ненаписан, когато потракването на лъжица и ледени кубчета в стъклената кана то мъжа ми, туко що направил лимонада с мента е направо спасителна. Свежестта и ме кара да се върна към поста ми за пълнени тиквички със сирене и яйца – лятно, бързо и вкусно ястие. Всичко което е нужно са няколко тиквички, яйца, сирене, лук и много копър. Салата от домати за гарнитура и чаша бяло вино към ястието са идеално допълнение на това средиземноморско ястие.
Продукти за 3 порции:
3 средно големи тиквички
1 малка глава лук
около 200 грама сирене
3 яйца
сол и черен пипер на вкус
половин връзка или повече копър
2-3 с.л. зехтин
опционално: парче шунка, обезкостени маслини
Приготовление:
Тиквичките се измиват и облват. Разполовяват се и сърцевината им се издълбава с лъжица, нарязва се на дребно. Лукът се нарязва на ситно. В тиган се загрява зехтинът и сърцевината от тиквичките и лукът се задушават, докато лукът омекне, а течността която пуснат зеленчуците се изпари. Сместта се сваля от котлона, посолява се и се подправя с черния пирер. Добавя се натрошеното сирене и яйцата разбити с вилица. Прибавя се ситно нарязания копър и маслините и ситно нарязаната шунка, ако ще се ползват. Със сместа се пълнят тиквичките. Ако от сместта остане неупотребена, може в последствие да се намажат с нея филии хляб и да се запекат – стават вкусни сандвичи. Тиквичките се подреждат в тава, налива се около половин чаша вода и се поставят в предварително загрята на 200 градуса фурна. Пекат се около 30-40 минути или докато тиквичките омекнат и пълнката се зачерви.
Добър апетит!
Други публикации:
Преди 1 година:
Дани, разбирам защо си похапнала толкова ….
Но това е едно невероятно вкусно ястие!
Поздрави и хубаво лято!
Дани, това ми е любимо ядене 🙂 Всяко лято преяждаме с тиквички и патладжани, това няма да е изключение 🙂 Поздрави от мен 🙂
Дани, чудесни тиквички, много вкусни изглеждат!
Поздрави!
Благодаря ви много, приятели!
Дани, много хубава снимка на чери доматчетата! И тиквичките изглеждат много апетитни. Поздрави и леки горещници!
Наистина много вкусна и лесна изглежда рецептата.Ще я пробвам при първия удобен случай 🙂 Благодаря ти 🙂 Слънчев Ден ти желая 🙂
Благодаря ви! 🙂
Седях си гладна пред компютъра в офиса и се чудех какво да си приготвя за вечеря – нещо вкусно, със сиренце, нещо.. „джиджано“, както казва майка ми. И, о щастие!, попаднах на тази рецепта! Огромни благодарности и най-хубави пожелания за весели пролетни събота и неделя
Благодаря, stonewoodgrass!
Вие сте поетеса в кухнята! 🙂
Станаха страхотни! Браво Дани!!!