Пълнени тиквички с яйца и сирене

Трудно е човек да пише пост за храна, след като се е нахранил предоволно, и накрая на вечерята е злоупотребил  със сладолед гарниран с лешници и праскови. В момента в главата ми има само една мисъл и тя е свързана с това как никога, ама никога повече няма да ям толкова много и даже направо завинаги се отказвам от яденето. Горещо ми е, въздуха не помръдва изобщо, а една огромна доста пълна луна се е облещила насреща ми през широко отворения прозорец. Как ми се иска сега да съм на морето, да съм се изтегнала на шезлонг поставен на самия пясък, морето да се плиска в краката ми, а аз небрежно да тракам на лаптопа в прохладата. Почти съм се отнесла в мечти и поста заплашва да остане ненаписан, когато потракването на лъжица и ледени кубчета в стъклената кана то мъжа ми, туко що направил  лимонада с мента е направо спасителна. Свежестта и ме кара да се върна към поста ми за пълнени тиквички със сирене и яйца – лятно, бързо и вкусно ястие. Всичко което е нужно са няколко тиквички, яйца, сирене, лук и много копър. Салата от домати за гарнитура и чаша бяло вино към ястието са идеално допълнение на това средиземноморско ястие.

 Продукти за 3 порции:

3 средно големи тиквички

1 малка глава лук

около 200 грама сирене

3 яйца

сол и черен пипер на вкус

половин връзка или повече копър

2-3 с.л. зехтин

опционално: парче шунка, обезкостени маслини

Приготовление:

Тиквичките се измиват и облват. Разполовяват се и сърцевината им се издълбава с лъжица, нарязва се на дребно. Лукът се нарязва на ситно. В тиган се загрява зехтинът и сърцевината от тиквичките и лукът се задушават, докато лукът омекне, а течността която пуснат зеленчуците се изпари. Сместта се сваля от котлона, посолява се и се подправя с черния пирер. Добавя се натрошеното сирене и яйцата разбити с вилица. Прибавя се ситно нарязания копър и маслините и ситно нарязаната шунка, ако ще се ползват. Със сместа се пълнят тиквичките. Ако от сместта остане неупотребена, може в последствие да се намажат с нея филии хляб и да се запекат – стават вкусни сандвичи. Тиквичките се подреждат  в тава, налива се около половин чаша вода и се поставят в предварително загрята на 200 градуса фурна. Пекат се около 30-40 минути или докато тиквичките омекнат и пълнката се зачерви.

Добър апетит!

Други публикации:

Задушени тиквички с царевица

Пълнени тиквички

Печени домати

Преди 1 година:

Царевичен хляб с мед и салвия

11 comments on “Пълнени тиквички с яйца и сирене

  1. Dani каза:

    Дани, разбирам защо си похапнала толкова ….
    Но това е едно невероятно вкусно ястие!
    Поздрави и хубаво лято!

  2. boryanailieva каза:

    Дани, това ми е любимо ядене 🙂 Всяко лято преяждаме с тиквички и патладжани, това няма да е изключение 🙂 Поздрави от мен 🙂

  3. Аелис каза:

    Дани, чудесни тиквички, много вкусни изглеждат!
    Поздрави!

  4. Danyela каза:

    Благодаря ви много, приятели!

  5. littlethingslife каза:

    Дани, много хубава снимка на чери доматчетата! И тиквичките изглеждат много апетитни. Поздрави и леки горещници!

  6. Tonchita каза:

    Наистина много вкусна и лесна изглежда рецептата.Ще я пробвам при първия удобен случай 🙂 Благодаря ти 🙂 Слънчев Ден ти желая 🙂

  7. stonewoodgrass каза:

    Седях си гладна пред компютъра в офиса и се чудех какво да си приготвя за вечеря – нещо вкусно, със сиренце, нещо.. „джиджано“, както казва майка ми. И, о щастие!, попаднах на тази рецепта! Огромни благодарности и най-хубави пожелания за весели пролетни събота и неделя

  8. Иван каза:

    Вие сте поетеса в кухнята! 🙂

  9. Христина каза:

    Станаха страхотни! Браво Дани!!!

Вашият коментар