Супа със сьомга

Последната седмица бях в Дания по работа. Няколко часа полет след края на работният ден, тичане по виенското летище, за да се хване връзката, турболенция, малко самолетна храна, много кафета и в 11 вечерта бях в Копенхаген. За жалост не успях да видя почти нищо от града, освен гледката от прозореца на таксито между офиса и хотела, но за сметка на това опитах датски сладкиши и изядох доста сьомга. Сьомгата е навсякъде, ежедневна, традиционна храна, от пушена на сандвич с пълнозърнест хряб за закуска, печена за обяд или пък в салата със скариди и рукола за вечеря. След толкова много сьомга, нямаше начин да не сготвя някое ястие с нея в съботния следобед у дома. Направих супа, защото едва ли има по-удачано ястие за мразовитите зимни дни от тази купичка димяща топла, домашно приготвена храна. Нежната сьомга се допълва идеално от зеленчуците, млякото и маслото и правят супата подходяща за всякакви случаи – от уютен обяд с любимите хора до изискана вечеря при официален повод

Продукти за около 6 порции:

300 грама филе от сьомга

1 литър вода

1 глава лук

2 картофа

1 морков

1 ч.ч. прясно мляко

¼ ч.ч. брашно

20 гр. масло

сол и черен пипер на вкус

копър

Приготовление:

Лукът се нарязва на ситно и се запържва до омекване в дълбока тенджера с предварително загрято масло в нея. Добавя се брашното и се разбърква няколко пъти в рамките на минута две. Отделно 1 ч.ч. от водата се загрява докато стане приятна на пипане. Съдът с брашното се сваля от котлона и към него постепенно и с непрекъснато бъркане се добавя водата. Целта е сместа да не стане на бучки. Връща се на котлона, добавя се останалата вода и нарязаните на дребни кубчета моркови и картофи. Посолява се на вкус, добавя се черен пипер и се оставя да ври под капак на тих огън, докато картофите омекнат. Добавя де сьомгата, нарязвана на едри кубчета и се оставя да ври още 5-6 минути. Добавя се прясното мляко и след още минута, котлонът се изключва. Подправя се с прясно настърган черен пипер и ситно нарязан копър.

Добър апетит!

Други публикации:

Шафранова крем супа с праз и картофи

Рибена чорба със сьомга

Крем супа от печени чушки и нахут

Преди 1 година:

Дюлеви бонбони

8 comments on “Супа със сьомга

  1. purabinaha каза:

    Loved the pictures. What a brilliant idea! I am bookmarking your recipe.
    http://cosmopolitancurrymania.blogspot.com

  2. kulinarnimisli каза:

    Прекрасни снимки и вкусна супа!

  3. Julie каза:

    Прекрасни хора, прекрасни преживявания и усещания, как и храната да не е прекрасна?

    Благодаря ти, Дани, че ни позволяваш да се докоснем до вас!

  4. Гисчо каза:

    Никак не обичам супи с риба. Но това е само по принцип. Особено след като видях твоята! Изглежда изключително апетитно и ще я пробвам при първи удобен случай!

  5. Danyela каза:

    Благодаря ви много!
    Thanks!

  6. Vesela каза:

    Minalata sedmica gotvih supata I stana super. Blagodaria ti za strahotnata recepta. Iastiata ti izglejdat praktichni I mnogo vkusni!!! Prodaljavai da ni Vpechatliavash

  7. Деси каза:

    Obojavam siomga, no gledam malko skeptichno na supi s riba…obache predi malko prigotvih tazi I dyshterichkata Iizqde 2 chiniiki 🙂 Na men syshto mi haresva 🙂 Blagodarq za receptite. Naposledyk chesto cherpq idei ot bloga I vseki pyt sym super dovolna 🙂 🙂

Вашият отговор на kulinarnimisli Отказ