Суфганиот

Докато вълненията около Коледа отминават и се подготвяме за посрещането на новата година, в моето семейство една по една запалихме и тази година 8 те свещи на ханукията, за да ознаменуваме еврейският празник на светлината. Свикнала от дете да посрещам Коледа, защото традициите  в семейството, в което съм родена са християнски, от както живея с моята любов започнах да почитам и празниците, които неговата религия почита. Така около краят на годината в къщи съжителства украсената елха редом със запалената 9 гнезда ханукия. Наред с постните ястия за бъдни вечер и богатите на масло и подправки коледни сладкиши, приготвям и традиционни еврейски ястия за Ханука, пържени в олио, за да почетем чудото, което Бог е направил, за да не загасне свещената светлина. Като всяка година направих рогалах, сладки , латкес и суфганиот и си мислех колко тясно свързани са празниците и кухнята, как всяко време от годината свързваме с различни аромати и вкусове, които са традициони за него.

Суфганиот са малки пържени понички с пълнеж от сладко, традиционно от череши или вишни, обилно поръсени с пудра захар и канела. Невероятно ароматни и пухкави, само няколко от тях са достатъчни, за да заситят и най-изгладнелият човек. Задължително е да се сервират и изядат още топли и пресни, защото веднъж изстинали губят прекрасният си вкус.

Адаптирано от The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking 

Продукти за 12-14 понички:

2 ч.ч. бяло брашно

1 пакетче 7 гр. суха мая или ¼ кубче жива

1 яйце, на стайна температура

щипка сол

1 с.л. кристална захар

90-100 мл. прясно мляко, на стайна температура

олио за пърженето

За плънката:

2-3 с.л. сладко

За поръсване:

¼ ч.ч. пудра захар

1 ч.л. канела

Приготовление:

Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което се слага яйцето, маята, 1 с.л. захар и млякото. От продуктите се замесва тесто, като ако е необходимо се добавя още малко мляко, така че тестото да стане на пипане като „мекото на ухото”. Тестото се омесва, докато стане гладко, покрива се с кърпа и се оставя да втаса. Когато увеличи двойно обема си, от него се оформят топчета с диаметър около 3 сантиметра. Всяко топче се прави на диск с дебелина 4-5 мм, като се притиска с длани. В средата на всеки диск се слага по малко сладко и след това краищата се събират и притискат добре, така че сладкото да не изтече и се оформят топчета.

В дълбок съд се загрява олио, така че поничките при пърженето да са изцяло или почти изцяло покрити от него. Олиото се загрява до температура в която кубче за хляб със страна 2.5 см. да порозовее за около 60-70 секунди.

Поничките се пържат до златисто, след това се изваждат върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина

В найлонов плик се смесва пудрата захар и канелата. Поничките се слагат вътре, пликът се завързва добре и се разтръсква, така че пудрата захар да ги покрие от всякъде равномерно.

Сервират се топли

Добър апетит!

Други публикации:

Лейках (меден сладкиш)

Ушите на Аман (Hamantashen)

Крембо

Преди 1 година:

Овесени бисквити с шоколад, мед и боровинки

9 comments on “Суфганиот

  1. traiana каза:

    Страхотни понички! За първи път ги срещам под това има, но са невероятни:)

  2. jennie каза:

    много вкусни изглеждат! напомнят ми за холандските коледни oliebollen! 🙂
    с удоволствие ще ги приготвя!

  3. Luluto каза:

    Поничките изглеждат невероятно вкусни! След този твой разказ сега съм силно заинтригувана от тази кухня. Благодаря, че сподели!

  4. Danyela каза:

    Благодаря ви, дами!

  5. Iglika каза:

    Благодаря за споделената рецепта и описанието на празниците! След суетнята около тях идва и Новата година и пожелавам много здраве, щастие и светли дни!

    • Danyela каза:

      Иглика,
      много здраве и късмет на вас и цялото ви семейство!
      Сърдечни поздрави!

  6. kulinarnimisli каза:

    Трябва да ги опитам> Супер вкусно изглеждат! 🙂 Имаш награди при мен: Bs9rZ33AGbcS

    • Danyela каза:

      Много ти благодаря! Поласкана съм от наградата ти!
      Сърдечни поздрави!

  7. Надежда каза:

    Рецептата изглежда лесна и вкусна…ще пробвам някой ден!!! Благодаря!

Вашият отговор на Iglika Отказ