Шоколадов тарт

Синът ми имаше рожден ден и както си е редно цял ден правих торта. Исках да е най-красивата и вкусната, да е такава каквато си е представял и каквато ми разказа, че иска да бъде. Задължително трябваше да има посипани цветни бонбонки отгоре и цветни балони от фондан и шоколадова глазура. Скоро преди да дойдат гостите трябваше да нанеса шоколадовият ганаш и да довърша украсата, но…той просто се пресече. Гледах го и си мислех, че това няма начин да е истина, ами сега – нямах резервен план, нямах нищо с което за 30 минути да покрия тортата, нямаше време да разточвам фондан, нито да правя някакъв крем. Последва бясно ровене из шкафовете – нищо, хладилника – хм едно масло и захар, но от дете мразя до припадък маслен крем по тортата, не можех да го причиня на детето. Така, че нямах друг избор освен по спешност да изпратя мъжът ми до магазина за сметана и да покрия тортата с пухкавия и крем. Така 5 минути преди да дойдат гостите вече имахме торта с бонбони, но не и снимка на тортата, а самата тя беше далеч, далеч от първоначалния замисъл. За това днешната рецепта няма да е за торта, макар че трябваше да е, а ще е за шоколадов тарт, който направих на другият ден за наш скъп роднина, който беше дошъл отдалеч, за да види малкият ми непослушник и да го поздрави за рожденият му ден.

Рецептата за тарта е от прекрасната книга „The golden book of deserts”  , книга която ме заплени със снимките си и класическите си рецепти за десерти. Това беше подаръкът за мен под коледната елха от съпругът ми и още щом видях златистите и страници бях запленена моментално. Истинско бижу като оформление и съдържание, книгата дълго ме държа пленена, опитваща се да реша кое от нея да направя по-напред. Шоколадовият тарт, разбира се, бе първи – толкова много шоколад, какао и масло на едно място не може да бъде пренебрегнато и да бъде оставено за по-късно. Хрупкаво тесто, и мек трюфелен пълнеж, бита сметана за гарнитура, прекрасен акомпанимент за следобедното горчиво кафе с приятни и обичани хора

Продукти за кръгла тава с диаметър 26 см, 8-10 парчета:
За тестото:
1 ч.ч. брашно
¼ ч.ч. какао
½ ч.ч. пудра захар
100 гр. студено масло
1 жълтък
2-3 с.л. ледено студена вода
За пълнежа:
350 гр. черен шоколад
180 гр. масло
2 жълтъка
2 яйца
2 с.л. захар
1 с.л. какао

пудра захар за сервиране
бита сметана за сервиране

Приготовление:
На тестото:
Брашното и какаото се смесват, добавя се захарта, студеното масло нарязано на кубчета и жълтъка и бързо се замесва тесто. Добява се студената вода, омесва се и тестото се събира на топка. Овива се в свежо фолио и се оставя да престои в хладилника около 30 минути.
Изважда се и на леко набрашнена повърхност се разточва на кора малко по-голяма от диаметъра на тавата, така че да може да покрие и стените. Тестото се навива на точилката и се премества в предварително леко намазана с масло тава. Тестото се притиска леко с пръсти по дъното и стените на формата, излишното тесто се изрязва. Тавата с тесто се прибира в хладилника за 30 минути. След това се изважда и се надупчва с вилица на няколко места. Отгоре се поставя хартия за печене и се притиска с кухненски тежести или сух боб. Тестото се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15 минути, след това хартията и тежестите се махат и се допича още 5. Тавата се изважда е се оставя да се охлади
На плънката:
Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня или в микровълновата фурна, оставя се да се охлади леко. През това време се разбиват жълтъците, яйцата и захарта с миксер докато побелеят и захарта се разтопи. Добавя се шоколадовата смес, какаото и се разбърква със шпатула. Сместта се изсипва в предварително изпечената кора и се пече около 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна или докато краишата започнат леко да се надуват, а средата е почти стигната, леко вибрираща при натиск.
Тарта се оставя да се охлади. Преди сервиране се поръсва с пудра захар, сервира се с лъжица бита сметана или ванилов сладолед.


Добър апетит!

Други публикации:

Шоколадов мус

Детска торта без захар

Ягодово-цитрусова торта с крем муселин

Преди 1 година:

Торта с маскарпоне и Нутела

Advertisements

13 comments on “Шоколадов тарт

  1. Dani каза:

    Дани, да ви е жив и здрав Сами 🙂
    Сигурна съм, че тортата е била чудесна!
    А този шоколадов тарт е божествен!
    Прегръдка и хубава нова седмица!

    • Danyela каза:

      Много си бърза, Дани! Сърдечно благодаря за пожеланията, изключително мила си както винаги!
      Прекрасна и усмихната седмица!

  2. remi992 каза:

    Изглежда много вкусно! 🙂

  3. Lety каза:

    Дани, да ви е живо, здраво и щастливо детенцето! Сигурна съм, че си е харесал тортата, нали е правена с любов от мама, това е най-важното 🙂 А тартата е прекрасна!
    Много ме заинтригува с тази книга, ще я потърся.
    Поздрави и прекрасна нова седмица!

  4. Елена каза:

    Дани, да е жив и здрав рожденика. Тартата е толкова изкушаваща, че веднага си грабвам онова отрязаното парченце!
    Поздрави и хубава седмица!

  5. traiana каза:

    Да е жив и здрав, много палав рожденикът! Чудна е тартата!

  6. Нели каза:

    Дани,честит празник ! Прекрасни снимки !

  7. почивки лято 2012 в Дидим каза:

    страхотно изглежда, много ме искушава, и аз ще я пробвам при първа възможност, поздрави и до скоро

  8. Danyela каза:

    Много ви благодаря за милите думи и пожелания!

  9. Julie каза:

    Здравей, Даниела!
    Това шоколадово изкушение е невероятно 🙂 Малко бавничко става, но определено си заслужава чакането 🙂
    Аз разбих останалите белтъци на сняг, намазах ги върху изпечения тарт и запекох още малко 🙂 Получи се маршмелоу-подобна дъвкава коричка 🙂
    Поздрави и още много хубави рецепти да ни показваш 🙂

  10. Blagovesta каза:

    Аз имам само едно въпросче, тъй като целият използван според рецептата шоколад е натурален, а захарта в пълнежа е само 2 л, достатъчно сладък ли става този прекрасен тарт? Понеже мисля този уикенд да го направя за специален повод и…искам всичко да изпипам :)) Ще се радвам много да получа отговор и благодаря за чудесното предложение, Дани!
    PS – почивните дни направих предложения от теб киш със спанак и сирена, а предния уикенд приготвих тарта с чери доматчетата…и двете солени изушения са приказни! Твоят блог направо се е превърнал в домашния ми рецептурник, толкова хубави неща има из него, а и ти така прецизно и увлекателно си написала рецептите… 🙂

    • Danyela каза:

      Blagovesta, много благодаря за топлите думи! Много се радвам, че рецептите от блога ми са ви допаднали. Захарта в шоколадовия тарт е достатъчна за моя вкус – аз предпочитам по-натурален шоколад. Ако предпочитате по-сладко можете да добавите лъжица захар или пък може да замените натуралният с млечен шоколад, но тогава редуцирайте захарта с 1 лъжица или почти не слагайте никаква.
      В тестото също има захар и сладостта му допълва вкусът. Ако спазите точно рецептата и ви се стори недостатъчно сладък десерта в последствие, можете да компенсирате като поръсите повече пудра захар отгоре
      Приятно печене!

  11. Blagovesta каза:

    Много благодаря за отгорова! Здраве и щастие пожелавам на красивото малко момченце, станало повод за споделянето на тази рецепта! А в събота запретвам ръкави и дано се получи и при мен така хубаво, както на твоите снимки 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s