Друсан кебап


За първи път от дълго време, може би от както пиша в блога, нямам история, която да разкажа преди рецептата. Поседях известно време пред белия лист и се питах какво толкова има да разказвам за друсания кебап – слагаш лук и месо, малко сухи чушки, вино и подправки и от време на време раздрусваш тенджерата докато се готви. Мисля, че е една от най-лесните рецепти, не изисква почти никакви усилия, а накрая вкусът му е изключително богат, а ястието много вкусно. Но в същност чарът е в простотата му. Много пъти съм се питала как така в различните ястия се слагат почти еднакви основни продукти, а  накрая резултатът е различен. Тайната вероятно е е в различната обработка и най-вече в подправките, които се използват, в съотношението на съставките. Готвенето е химия, реакция на различни елементи, на топлина, на основи и киселини. Права беше майка ми, казвайки ми, че химията и физиката са във всичко, което ни заобикаля, чудейки се как е възможно да не са ми интересни и да ги уча с мъка. Другият ми ученически кошмар беше писането на теми по литература. О, боже, как мразех да разтягам локуми и да обяснявам как лирическият герой разбирал живота и каква била символиката в образа му. Бях си обещала, че щом завърша, никога, никога няма да напиша нещо по-дълго от името си. Намирах сигурност в числата и математиката, в това, че 2+2 никога не е нещо различно от 4 и верният отговор е само и винаги един. Иронично как предмета, който най-много ме измъчваше в училище – химията, който не разбирах, тормозеше ме и  който беше част от детските ми кошмари в момента е свързан с едно от любимите ми хобита – готвенето, а от както водя блога пиша доста по-дълги изречения от дължината на името си и това ми носи удоволствие. Също научих, че 2+2 почти никога не е 4 и че колкото и да се старая и да ми се иска, нещата в живота не са математика и почти никога не са аксиоми.
Странно, мислех поста ми този път да е в две изречения, обясняващи, че този път няма да има дълга история, а изписах без да се усетя цяла страница

Продукти за 4 порции:
800-900 грама свинско от плешка
5-6 глави лук
4-5 сушени чушки
4-5 сушени домата
2 с.л. доматено пюре
1-2 с.л. зехтин или олио
½ ч.ч. червено вино
сол и черен пипер на вкус, малко червен пипер

Приготовление:
Месото се нарязва на парчета, лукът се почиства и нарязва на полумесци. В дълбока тенджера се загрява зехтина и месото се запържва от всички страни. Добавя се лукът, чушките и доматите нарязани на едро, виното и подправките. Тенджерата се захлупва и се оставя да къкри на тих огън. От време на време се раздрусва. Готви се докато месото е увряло и крехко.
Сервира се топло с домашен хляб и червено вино.


Добър апетит!

Други публикации:

Задушено от патладжани и нахут

Пилаф с праз и маслини

Агнешко бутче в билково тесто

Преди 1 година:

Сьомга на тиган в масло

19 comments on “Друсан кебап

  1. Dani каза:

    Дани, толкова хубаво разказваш, че е удоволствие да те чета!
    А и писането в блога няма нищо общо с темите по литература!
    По мое време нямаше есета, а аз си мисля че там бих била много добра!
    Очарованието, което носят простите неща е голямо!
    Толкова е апетитно предложението, че ми се иска да си топна в чинията!
    Прегръдки и хубав ден!

  2. tina каза:

    Здравей Дани ,толкова вкусно си го написала ,че ми се иска час по -скоро да пробвам рецептата .А темите по литература и най -вече отговорите на литературни въпроси и за мен бяха бреме.
    Хубав ден от мен

  3. Яна каза:

    Много апетитно предложение! Не съм пробвала досега със сушени чушки, сигурно става много вкусно! Поздрави и хубав ден!

  4. Здравей, Дани,
    Не само апетитно описан, но и апетитно поднесен е кебапа!
    А в това снежно време само чаша вино му трябва 🙂
    Поздрави и хубав снежен ден!

  5. Danyela каза:

    Благодаря ви много, дами!
    Сърдечни поздрави!

  6. Laka Kuharica каза:

    Обичах химия и биология в училище и мразен по математика:) Но, изкуство и езици бяха моят предпочитан поданици.Вие сте прав: най-добрите неща са винаги най-простите, точно като това.Чудните снимки, между другото.

  7. Живка каза:

    Вкусотия-така ми се дояде от твоите снимки….Невероятни са..
    Хубав ден!

  8. страхотна рецепта, от одамна не съм я яла тази манджа – трябва да си я направа по тази рецепта

  9. Danyela каза:

    Благодаря ви!

  10. vera каза:

    Между другото и аз съм се чудила -как така слагаме почти едни и същи продукти, а стават различни ястия.Кебапа изглежда апетитно сигурно е вкусен.Поздравления.

  11. Blagovesta каза:

    Мила Даниела,

    Често посещавам този прекрасен блог и следвам рецептите, за да зарадвам любимите същества с нещо вкусно и различно. Това е поредното ястие, което приготвих под твое ръководство. Благодаря ти за идеите, за предисторията на вкуснотиите, която винаги ме кара да се чувствам уютно докато чета редовете ти и за чувството, което оставяш у читателите си, че готвенето е за всички :)))

    • Danyela каза:

      Благовеста, благодаря ви изключително много за добрите думи, които споделихте. Аз наистина мисля, че готвенето е за всички и в него няма нищо сложно, но за сметка на това вкусното ястие прави специални моментите около масата, когато всички са заедно и много се радвам, че това се усеща от читателите
      Сърдечни поздрави и благодаря!

  12. Наистина чарът й е в простотата на тази рецепта. Между другото е много вкусно! Честно казано, обаче нямах сушени домати и минах без тях. Незнам дали вкусът от това много се е променил, но мисля че сушените чушки са по-важни в случая! За гарнитура сложиш картофено пюре, мога да ти кажа, че мъжът ми ахна (буквално)!

    • Danyela каза:

      Много се радвам, че ви е харесало ястието. Да – може и без доматите, въпреки че придават леко по-кисел вкус
      Поздрави!

  13. Напълно съм съгласна че готвенето е химия, реакция на различни елементи, на топлина, на основи и киселини.Според мен всеки може да готви, но всеки може да стигне да едни кулинарни шедъоври в кухнята, които като ги хапнеш и направо да се разтопиш. Това е едно изкуство и наслада за душата и очите както казват повечето.Благодаря за хубавата рецепта за този кебап.Да си призная честно не съм правила, понеже ми се вижда малко трудничко, но сега тази рецепта мисля още днес да я пробвам имам нужните продукти и само трябва да се почне от някъде. Снимките са фантастични и само от тях огладнявам.

  14. zhoro каза:

    ПОПОДАМ НА ХУБАВИЯ И ИНТЕРЕСЕН БЛОГ ,И ОСТАВАМ МНОГО УЧУДЕН ЧЕ ПОЧТИ ГОДИНА НИЩО НЕ СЕ Е СЛУЧВАЛО И НИКОЙ НИЩО НЕ Е КОМЕНТИРАЛ-А ТОЛКОВА МНОГО ХАРЕСАХ РЕЦЕПТАТА ЗА ДЖОЛАН С КИСЕЛО ЗЕЛЕ-ЗАТОВА ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ ЗДРАВЕ И ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ

  15. Ето това е един истински друсан кебап,който с голямо удоволствие бих изяла.Гледайки тази снимка, макар че е рано сутринта, вече ми се дояде и ако имахме вкъщи щях да си хапна хахахах.Много благодаря за рецептата.Ще следвам стъпките като…“ Месото се нарязва на парчета, лукът се почиства и нарязва на полумесци. В дълбока тенджера се загрява зехтина и месото се запържва от всички страни. Добавя се лукът, чушките и доматите нарязани на едро, виното и подправките. Тенджерата се захлупва и се оставя да къкри на тих огън. ….“ и дано всичко стане така както ни описвате и както сте споделили с нас.Надявам се пак да ни пишете с други вкусотии.

  16. vence1984 каза:

    Страхотен кебап ми се получи,благодаря за рецептата!Бъди жива и здрава!

Вашият отговор на Laka Kuharica Отказ