Портокалов тарт с рикота

Някои дни са тъжни, гледам как снегът вали и натрупва бавно, няма цветове, всичко изглежда трудно, затрупва ме. Има една особена тишина, чувам собствените си стъпки и дишането си някак много от близо, снега поглъща страничните шумове и сякаш съм сам самичка в целият свят. Колите не вървят, защото трудно палят и още по-трудно излизат от преспите с буксуване. Гледам света през малка дупчица на заскрежения прозорец, която съм затоплила с дъха си.

Група деца излизат с шейните си и с мъка, но със смях преодоляват преспите, хвърлят снежни топки, две от тях тичат към къщи и се връщат с морков и маслини – ще правят снежен човек. Радостта им и възторжените викове достигащи до прозореца ми е заразителна. Събирам се и поглеждам с други очи на доскоро унилата зимна гледка. Трябва да изпека сладкиш, нещо с аромат на портокали и зима.

Адаптирано от „The golden book of deserts” 

Продукти за тарт с диаметър 26 см.

За тестото:

1 ¼ ч.ч. брашно

½ ч.ч. пудра захар

100 гр студено масло

1 жълтък

2-3 с.л. студена вода

За плънката:

1 яйце

1 жълтък

250 гр рикота – 1 опаковка

½ ч.ч. пудра захар

кората на един портокал ситно настъргана

½ ч.ч. неподсладена сметана

Приготовление:

На тестото за кората:

Брашното и захарта се смесват. Маслото се нарязва на малки кубчета и с бързи движения и студени ръце се размесва с брашното. Добавя се жълтъка и водата. Тестото се събира на топка, завива се в свежо фолио и се прибира в хладилника за 30-40 минути, докато се стегне. Изважда се и на леко набрашнена повърхност се разточва на кръг с диаметър малко по-голям от диаметъра на тавата, в която ще се пече, за да може да се покрият и стените и. Тестото се навива на точилката и се премества в тавата. С пръсти се притиска към стените. Надупчва се с вилица. От горе се постила хартия за печене и се изсипва сух боб. Тавата се прибира в хладилника да стегне за 30 минути. През това време фурната се загрява на 180 градуса. Пече се около 10-15 минути, след това се маха боба и хартията и се допича докато тестото порозовее. Изважда се и се оставя да изстине

На плънката:

Рикотата, пудрата захар, настърганата кора, яйцето и жълтъкът се смесват добре, като се разбъркват с вилица. Сметаната се разбива на пухкав крем с помощта на миксер и след това се смесва със шпатула към останалата смес за плънката. Кремът се изсипва в охладената кора и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна докато стегне. Изважда се и се оставя да изстине напълно преди да се сервира.

Добър апетит!

Други публикации:

Шоколадов тарт

Тарт с круши, бадемов крем и карамелов топинг

Киш със спанак и сирена

Преди 1 година:

Шоколадов сладкиш без брашно

Advertisements

15 comments on “Портокалов тарт с рикота

  1. Eoc каза:

    Благодаря! Прекрасно е!

  2. Живка каза:

    Много лек и фин сладкиш.Хареса ми.
    Поздрави!

  3. Dani каза:

    Ароматно и вкусно!
    Поздрави, Дани!

  4. тина каза:

    Страхотно изглежда !Имам един сигурно глупав въпрос ,обаче -какво е рикота ?

  5. Яна каза:

    Чудесен сладкиш с аромат на зима! :)Поздрави!

  6. Vicky каза:

    Много хубава рецепта Дани 🙂 Хареса ми

  7. Изглежда лесно, но много вкусно! Мога ли само да попитам какво е рикота? и лесно ли се намира?

  8. Danyela каза:

    Благодаря за коментарите!
    Тина, Екскурзии, рикота е италиански млечен продукт, добивано като остатъчен продукт при производството на сирене. Наподобява много на извара, но е по-кремообразно от нея. Намира се лесно в големите вериги магазини, обикновено е подредено до маскарпонето. Повече за рикотата може да се прочете тук http://en.wikipedia.org/wiki/Ricotta

  9. Tania каза:

    Хубави снимки! Изчистено и семпло.

  10. neli1100 каза:

    Честита Баба Марта :))
    С пожелания за много здраве и щастие!

  11. тина каза:

    Здравей ,направих тарта ,но сметаната ми не стана на крем , а си остана течна и плънката ми стана много тънка. .Каква сметана използваш?Аз сложих на Президент ,млечна сметана.Въпреки това тарта се изяде с удоволствие.

    • Danyela каза:

      Здравейте, Тина.
      Може би сметаната ви не е била добре охладена преди да я разбиете? Другото което се сещам, е че може би не сте я бъркали достатъчно дълго? Най-добре сметаната се разбива на крем, като предварително е добре охладена, можете даже да охладите перките на миксера за малко в камерата преди да бъркате, купата в която ще биете също е добре да е много хладна. За идеален резултата купата в която биете може да се постави в друга по-голяма купа пълна с лед. Обикновено използвам млечна сметана Президент за биене, или една немска в синя опаковка, на която вечно забравям името 🙂 – също е млечна
      Сърдечни поздрави!

  12. Sonya Shateva каза:

    Чудесно предложение, леко и ароматно вкусно!Поздрави!

  13. Danyela каза:

    Благодаря ви!

  14. игри каза:

    Изглежда много вкусно и според мен не е толкова трудно .Браво чудесна публикация!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s