Някои дни са тъжни, гледам как снегът вали и натрупва бавно, няма цветове, всичко изглежда трудно, затрупва ме. Има една особена тишина, чувам собствените си стъпки и дишането си някак много от близо, снега поглъща страничните шумове и сякаш съм сам самичка в целият свят. Колите не вървят, защото трудно палят и още по-трудно излизат от преспите с буксуване. Гледам света през малка дупчица на заскрежения прозорец, която съм затоплила с дъха си.
Група деца излизат с шейните си и с мъка, но със смях преодоляват преспите, хвърлят снежни топки, две от тях тичат към къщи и се връщат с морков и маслини – ще правят снежен човек. Радостта им и възторжените викове достигащи до прозореца ми е заразителна. Събирам се и поглеждам с други очи на доскоро унилата зимна гледка. Трябва да изпека сладкиш, нещо с аромат на портокали и зима.
Адаптирано от „The golden book of deserts”
Продукти за тарт с диаметър 26 см.
За тестото:
1 ¼ ч.ч. брашно
½ ч.ч. пудра захар
100 гр студено масло
1 жълтък
2-3 с.л. студена вода
За плънката:
1 яйце
1 жълтък
250 гр рикота – 1 опаковка
½ ч.ч. пудра захар
кората на един портокал ситно настъргана
½ ч.ч. неподсладена сметана
Приготовление:
На тестото за кората:
Брашното и захарта се смесват. Маслото се нарязва на малки кубчета и с бързи движения и студени ръце се размесва с брашното. Добавя се жълтъка и водата. Тестото се събира на топка, завива се в свежо фолио и се прибира в хладилника за 30-40 минути, докато се стегне. Изважда се и на леко набрашнена повърхност се разточва на кръг с диаметър малко по-голям от диаметъра на тавата, в която ще се пече, за да може да се покрият и стените и. Тестото се навива на точилката и се премества в тавата. С пръсти се притиска към стените. Надупчва се с вилица. От горе се постила хартия за печене и се изсипва сух боб. Тавата се прибира в хладилника да стегне за 30 минути. През това време фурната се загрява на 180 градуса. Пече се около 10-15 минути, след това се маха боба и хартията и се допича докато тестото порозовее. Изважда се и се оставя да изстине
На плънката:
Рикотата, пудрата захар, настърганата кора, яйцето и жълтъкът се смесват добре, като се разбъркват с вилица. Сметаната се разбива на пухкав крем с помощта на миксер и след това се смесва със шпатула към останалата смес за плънката. Кремът се изсипва в охладената кора и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна докато стегне. Изважда се и се оставя да изстине напълно преди да се сервира.
Добър апетит!
Други публикации:
Преди 1 година:
Благодаря! Прекрасно е!
Много лек и фин сладкиш.Хареса ми.
Поздрави!
Ароматно и вкусно!
Поздрави, Дани!
Страхотно изглежда !Имам един сигурно глупав въпрос ,обаче -какво е рикота ?
Чудесен сладкиш с аромат на зима! :)Поздрави!
Много хубава рецепта Дани 🙂 Хареса ми
Изглежда лесно, но много вкусно! Мога ли само да попитам какво е рикота? и лесно ли се намира?
Благодаря за коментарите!
Тина, Екскурзии, рикота е италиански млечен продукт, добивано като остатъчен продукт при производството на сирене. Наподобява много на извара, но е по-кремообразно от нея. Намира се лесно в големите вериги магазини, обикновено е подредено до маскарпонето. Повече за рикотата може да се прочете тук http://en.wikipedia.org/wiki/Ricotta
Хубави снимки! Изчистено и семпло.
Честита Баба Марта :))
С пожелания за много здраве и щастие!
Здравей ,направих тарта ,но сметаната ми не стана на крем , а си остана течна и плънката ми стана много тънка. .Каква сметана използваш?Аз сложих на Президент ,млечна сметана.Въпреки това тарта се изяде с удоволствие.
Здравейте, Тина.
Може би сметаната ви не е била добре охладена преди да я разбиете? Другото което се сещам, е че може би не сте я бъркали достатъчно дълго? Най-добре сметаната се разбива на крем, като предварително е добре охладена, можете даже да охладите перките на миксера за малко в камерата преди да бъркате, купата в която ще биете също е добре да е много хладна. За идеален резултата купата в която биете може да се постави в друга по-голяма купа пълна с лед. Обикновено използвам млечна сметана Президент за биене, или една немска в синя опаковка, на която вечно забравям името 🙂 – също е млечна
Сърдечни поздрави!
Чудесно предложение, леко и ароматно вкусно!Поздрави!
Благодаря ви!
Изглежда много вкусно и според мен не е толкова трудно .Браво чудесна публикация!