Печено ябълково пюре с карамелизиран топинг

Този десерт ме грабна още първият път като разлиствах новата си книга „The golden book of deserts” . Описан под името Австрийска наслада ме грабна с простотата на продуктите, с това че е предимно плодов и заради неустоимото за мен съчетание от ябълки и карамел с подчертан аромат на масло. Десертът съдържа само четири съставки – ябълки, кафява захар, масло и ….трохи от стар хляб. При прочита на последната съставка леко скептично сбърчих нос – казах си защо не овесени ядки или трохи от бисквити? Но в същност очарованието на десерта е именно в топинга от карамелизирани трохи – хрупкави и леко горчиви – правят този австрийски десерт неустоим. При желание целият този разкош може да бъде допълнен от настърган на ситно черен шоколад, но за мен той е излишен в случая (не мога да повярвам, че аз пиша това, та аз мога да ям шоколад с всичко). В същност аромата на ябълки, масло и карамел е толкова само достатъчен и пълен, че прави всеки друг вкус да изглежда като натрапник, дори на канелата, която е традиционен акомпанимент на печените ябълки. Освен вкусовите екстри този десерт има и друго основно предимство – прави се много бързо и лесно и няма какво да му се обърка. Лошото е че свършва твърде бързо…

Продукти за 6 рамекина или за тава с диаметър 20 см:

1 кг ябълки

3 с.л. кафява захар

50 гр масло

¼ ч.ч. кафява захар

2 ч.ч. трохи от стар хляб

Приготовление:

Ябълките се измиват, обелват и почистват от семките. Нарязват се на парченца и се слагат в тенджера заедно със 3 с.л. кафява захар. Не се добавя вода. Похлупват се и се слагат на средно силен котлон. Варят се докато омекнат и лесно се намачкват с вилица. С помощта на вилица ябълките се намачкват, като не е нужно да станат на гладко пюре.

В широк тиган се загрява маслото докато стане кафяво. Добавя се останалата захар и когато тя се разтопи и започне да се карамелизира се добавят трохите хляб. Разбъркват се добре, така че да попият целия карамел и да се овъргалят от всички страни в него. Готвят се 2-3 минути и се свалят от котлона.

Фурната се загрява на 190 градуса.

Върху дъното на формичките равномерно се разпределят половината от карамелените трохи. Отгоре се разпределя ябълковото пюре, а върху него отново се слагат останалите трохи. Запичат се за кратко (10-15 минути във фурната). Оставят се да се охладят преди да се сервират.

Добър апетит!

Други публикации:

Тарт Татен

Тарт Татен

Ябълкови мъфини

Печени праскови

Преди 1 година:

Нахут със сушени домати и чушки и карамелизиран лук

Advertisements

17 comments on “Печено ябълково пюре с карамелизиран топинг

  1. boryanailieva каза:

    Страхотно изглежда, Дани!!! Още утре мисля да го приготвя! Поздрави :))

  2. тина каза:

    ммммм вкусно !Това е следващото страхотно нещо ,което ще сготвя!

  3. Laka Kuharica каза:

    Това изглежда прекрасно и трябва да бъде толкова вкусна.Това се отнася в моята категория „, за да опитат“.

  4. Ruzha каза:

    Здравейте, а канела няма ли в рецептата? Защото почти винаги комбинацията ябълки е с канела. Би ли се съчетала добре?

    • Danyela каза:

      По принцип ябълки с канела е прекрасно съчетание – в конкретната рецепта канелата на мой вкус е излишна

  5. tutankhamon661 каза:

    Изглежда много добре. Остава да е такова и на вкус.

  6. traiana каза:

    ПРЕКРАСНА ИДЕЯ!Честит празник!Бъди много щастлива , обичана и усмихната!

  7. Sisa каза:

    Съвпадение или не, през миналия уикенд ми се беше дояло нещо сладичко :-)) и импровизирах, като си направих точно такова нещо. Малката разлика е, че вместо трохи използвах галета и сложих канела, но като много тънка нишка във вкуса. Наистина става много вкусно.

  8. Danyela каза:

    Благодаря ви за коментарите!

  9. Svetla каза:

    Днес направих този десерт, като се придържах точно към рецептата. Страхотен стана, много вкусно! Дъхът на масло и ароматът на ябълките и карамела се съчетават много добре. Браво, Даниела, продължавай да ни радваш с хубави рецепти 🙂

  10. Миглена каза:

    Отдавна се каня да го направя и днес вече му дойде времето. Беше ми любопитно какво ще стане с хляба. Получи се наистина нещо великолепно. По-различно е от останалите десерти с брашно.Благодаря за рецептата и весело посрещане на Великден!

  11. stonewoodgrass каза:

    Рецептата е чудесна! 🙂 Замених хляба с трохи от козунаци и добавих малко ромова есенция. Домашните същества много го харесаха, особено гарнирано с топка сладолед. Благодаря за прекрасната идея!!!!

  12. Надежда каза:

    Преди малко извадих от фурната сладкиша – не знам как точно е името…Много вкусно и ароматно се получи, благодаря за рецептата!!!!

  13. Nintendo каза:

    Привет. Чета сайта с голямо удоволствие, но за съжаление първият опит да сготвя този десерт беше неуспешен. Карамелът така се втвърди, че не можеше да се яде по никакъв начин. Чудя се при вас как се получава? Успех на сайта.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s