Без учудване за никого в къщи тортата по случай отминалия ми неотдавна рожден ден беше с Нутела и ягоди. Две от нещата които обичам безкрайно. За учудване на всички обаче блатовете и бяха от домашно приготвени целувки. За учудване си е, защото у дома е позната не особено голямата ми любов към целувките. Винаги след приготвяне на някой жълтъчен крем, тирамису или сос се виждам с огромно количество неупотребени белтъци, които комбинирам всякак но не и във вид на избити на сняг и щприцовани кулички. Чудила съм се какъв ми е проблемът с целувките – но никога не съм можела да го определя еднозначно и обосновано – винаги отговорът се е свеждал до нелогичното – не ги харесвам – твърде бели, твърде хрупкави, твърде сладки, ронливи, неароматни, лепкави… В тази торта всички тези „недостатъци” се превръщат в плюс защото тортата искри в белота, хрупкавостта страхотно се допълва с мекотата на сметаната, кремът е попил в блатовете и те вече не са лепкави и хрупкави, а сочни точно колкото трябва, неподсладената сметана и свежестта на ягодите прекрасно уравновесяват сладостта на целувките – въобще настава вкусова хармония. Тортата малко прилича като технология на приготвяне на „Павлова” , но за разлика от нея се приготвя на няколко етажа. Хубавото е, че сглобяването и е много лесно – целувка, крем, пак целувка крем. Не се украсяват странични бордове, не се шприцова нищо. Видът на тортата е много домашен, малко „рошав” и в същото време колкото и да е странно – изискан и захарен като за женско парти.
Адаптирано от „The golden book of deserts”
Продукти за торта с диаметър 20 см:
За блатовете – целувки:
6 белтъка от големи яйца
1 ч.ч. кристална захар
2/3 ч.ч. пудра захар
щипка сол
За Нутела крема:
1 ч.ч. млечна неподсладена сметана
3 с.л. Нутела
За сметановия крем:
1 ч.ч. млечна неподсладена сметана
За украса:
7-8 ягоди
1 ч.ч. = 250 мл
Приготовление:
На целувките:
Двата вида захар се смесват. Половината от нея се добавя към белтъците заедно с щипката сол. Белтъците се разбиват с миксер докато започнат да се образуват връхчета. Добавя се останалата захар лъжица по лъжица като бъркането продължава. Белтъците се разбиват докато станат твърди и лъскави.
На хартия за печене се очертават 3 еднакви кръга с диаметър 20 см. С помощта на лъжица белтъците се разпределят между очертаните кръгове, като сместа се разстила внимателно и равномерно. Пекат се в предварително загряна на 130 градуса фурна около час и половина. Когато целувките се втвърдят и леко порозовеят, фурната се спира, вратата се открехва леко и се оставят вътре да се сушат поне още час, час и половина.
На Нутела крема:
Добре охладената сметана се поставя в купа и се разбива на пухкав крем. Нутелата леко се загрява и се добавя към сметаната. Със шпатула се разбърква, докато шоколада напълно се хомогенизира със сметаната
На сметановия крем:
Добре охладената сметана се поставя в купа и се разбива на пухкав крем
Сглобяване на тортата:
Целувките внимателно се отлепят от хартията. Една от тях се поставя в чиния за сервиране. Отгоре се намазва с Нутела крема. Отгоре се поставя втората целувка и се покрива със сметановия крем. Третата целувка се начупва на парченца и се разпределят отгоре по външния ръб на тортата. В средата се подреждат почистените и нарязани на половинки ягоди
Добър апетит!
Други публикации:
Преди 1 година:
Честит рожден ден! Много усмивки и обич! Тортата е прекрасна!
Тази торта е невероятно!Обичам Nutella в нищо и всичко, и това е само торта за мен.
Благодаря ви от сърце!
Тортата изглежда чудесно! Дали става и с готови целувки?
Здравей, Светла. Не мисля че могат да се намерят толкова големи готови целувки. Самият блат става леко мек в средата, когато се пече в къщи и това придава допълнителна сочност на тортата
Поздрави!
Дани, заради твоите изкушаващи снимки и описания сега и тази торта ще трябва да правя 🙂
Честит Рожден Ден на патерици 🙂 Пожелавам ти много сбъднати мечти, усмивки и слънчево настроение! Аз съм от любителите на целувките и с удоволствие бих опитала тази торта! Поздрави!
Тортата изглежда невероятно. Много свежа и лека. Прекрасна е с тези ягоди, откога ги чакам да се появят истинските.
Честит Рожден Ден, Дани!
Бъди здрава, щастлива и все така вдъхновена! 🙂
Дани, да си жива и здрава и да радваш безкрайно семейството си :))) Тортата изглежда прекрасно!!! Аз веднъж се опитах да правя целувки, но явжно с твърде силна фурна и нищо не стана. От тогава се отказах от целувчени неща, но тук много ме спечели :)) Само повод ми трябва да опитам :)) Поздрави :))
Благодаря ви много да пожеланията, дами! Много сте мили!
Леле с тия снимки си безпощадна! Как може толкова изкусително да е всичко …. Браво, поздравления ! Изглежда супер.
Благодаря!
Дани,в момента разбивам белтъците,но нещо не се получава.Стоят си течни.Можеш ли да ми дадеш съвет какво да направя?
Здравей, Елица! Най-вероятно купата, в която си ги бъркала е имала леки мазни следи, или е била мокра. Белтъците са много чувствителни към мазнината, препоръчително е да се бият в чиста, суха стъклена купа. Другият вариант е да е имало следи от жълтъка. Прибавяне на щипка сол би могло да помогне на белтъците да се посгъстят. Дано се е получило!
Поздрави!
Здравей,отново!Въпреки,че не бяха станали на сняг белтъците,блатовете се получиха добре.:))Грешката ми беше това,че не ги темперирах на стайна Т ,а започнах да ги разбивам веднага,като ги извадих от хладилника.Но вече ще знам.
В крайна сметна се получи една фантастична торта.
Благодаря ти Дани, за фантастичната рецепта!
Елица, много се радвам, че ви е харесала тортата!
Весели празници!
Браво ! Страхотни рецепти !
Здравейте! Страхотна е тортата! Няколко пъти съм я правила у свекърва ми, където има 2 печки и пека блатовете едновременно- в едната се събират 2 кръга, а в другата пъхам 3-тия. Днес се опитах да опека в къщи 3-те блата на различни нива в една фурна и не се получиха 😦 Останаха влажнни, като гумени…Дали проблема е в печенето на повече от 1 ред? Вие как ги побирате в 1 фурна? И белтъците, веднъж разбити не спадат ли, ако чака, за да се пекат блатовете един по един?