Торта Целувка с Нутела и ягоди

Без учудване за никого в къщи тортата по случай отминалия ми неотдавна рожден ден беше с Нутела и ягоди. Две от нещата които обичам безкрайно. За учудване на всички обаче блатовете и бяха от домашно приготвени целувки. За учудване си е, защото у дома е позната не особено голямата ми любов към целувките. Винаги след приготвяне на някой жълтъчен крем, тирамису или сос се виждам с огромно количество неупотребени белтъци, които комбинирам всякак но не и във вид на избити на сняг и щприцовани кулички. Чудила съм се какъв ми е проблемът с целувките – но никога не съм можела да го определя еднозначно и обосновано – винаги отговорът се е свеждал до нелогичното – не ги харесвам – твърде бели, твърде хрупкави, твърде сладки, ронливи, неароматни, лепкави… В тази торта всички тези „недостатъци” се превръщат в плюс защото тортата искри в белота, хрупкавостта страхотно се допълва с мекотата на сметаната, кремът е попил в блатовете и те вече не са лепкави и хрупкави, а сочни точно колкото трябва, неподсладената сметана и свежестта на ягодите прекрасно уравновесяват сладостта на целувките – въобще настава вкусова хармония. Тортата малко прилича като технология на приготвяне на  „Павлова”  , но за разлика от нея се приготвя на няколко етажа. Хубавото е, че сглобяването и е много лесно – целувка, крем, пак целувка крем. Не се украсяват странични бордове, не се шприцова нищо. Видът на тортата е много домашен, малко „рошав” и в същото време колкото и да е странно – изискан и захарен като за женско парти.

Адаптирано от „The golden book of deserts”

Продукти за торта с диаметър 20 см:

За блатовете – целувки:

6 белтъка от големи яйца

1 ч.ч. кристална захар

2/3 ч.ч. пудра захар

щипка сол

За Нутела крема:

1 ч.ч. млечна неподсладена сметана

3 с.л. Нутела

За сметановия крем:

1 ч.ч. млечна неподсладена сметана

За украса:

7-8 ягоди

1 ч.ч. = 250 мл

Приготовление:

На целувките:

Двата вида захар се смесват. Половината от нея се добавя към белтъците заедно с щипката сол. Белтъците се разбиват с миксер докато започнат да се образуват връхчета. Добавя се останалата захар лъжица по лъжица като бъркането продължава. Белтъците се разбиват докато станат твърди и лъскави.

На хартия за печене се очертават 3 еднакви кръга с диаметър 20 см. С помощта на лъжица белтъците се разпределят между очертаните кръгове, като сместа се разстила внимателно и равномерно. Пекат се в предварително загряна на 130 градуса фурна около час и половина. Когато целувките се втвърдят и леко порозовеят, фурната се спира, вратата се открехва леко и се оставят вътре да се сушат поне още час, час и половина.

На Нутела крема:

Добре охладената сметана се поставя в купа и се разбива на пухкав крем. Нутелата леко се загрява и се добавя към сметаната. Със шпатула се разбърква, докато шоколада напълно се хомогенизира със сметаната

На сметановия крем:

Добре охладената сметана се поставя в купа и се разбива на пухкав крем

Сглобяване на тортата:

Целувките внимателно се отлепят от хартията. Една от тях се поставя в чиния за сервиране. Отгоре се намазва с Нутела крема. Отгоре се поставя втората целувка и се покрива със сметановия крем. Третата целувка се начупва на парченца и се разпределят отгоре по външния ръб на тортата. В средата се подреждат почистените и нарязани на половинки ягоди

Добър апетит!

Други публикации:

Шоколадова торта с Нутела и лешници

Торта за моята любов

Тарт с ягоди, заквасена сметана и маскарпоне

Преди 1 година:

Шоколадово-бадемов сладкиш без брашно

Advertisements

19 comments on “Торта Целувка с Нутела и ягоди

  1. traiana каза:

    Честит рожден ден! Много усмивки и обич! Тортата е прекрасна!

  2. Laka Kuharica каза:

    Тази торта е невероятно!Обичам Nutella в нищо и всичко, и това е само торта за мен.

  3. Danyela каза:

    Благодаря ви от сърце!

  4. Svetla каза:

    Тортата изглежда чудесно! Дали става и с готови целувки?

    • Danyela каза:

      Здравей, Светла. Не мисля че могат да се намерят толкова големи готови целувки. Самият блат става леко мек в средата, когато се пече в къщи и това придава допълнителна сочност на тортата
      Поздрави!

  5. geri_peneva каза:

    Дани, заради твоите изкушаващи снимки и описания сега и тази торта ще трябва да правя 🙂

  6. Габи каза:

    Честит Рожден Ден на патерици 🙂 Пожелавам ти много сбъднати мечти, усмивки и слънчево настроение! Аз съм от любителите на целувките и с удоволствие бих опитала тази торта! Поздрави!

  7. dani dineva каза:

    Тортата изглежда невероятно. Много свежа и лека. Прекрасна е с тези ягоди, откога ги чакам да се появят истинските.

  8. Ema каза:

    Честит Рожден Ден, Дани!
    Бъди здрава, щастлива и все така вдъхновена! 🙂

  9. boryanailieva каза:

    Дани, да си жива и здрава и да радваш безкрайно семейството си :))) Тортата изглежда прекрасно!!! Аз веднъж се опитах да правя целувки, но явжно с твърде силна фурна и нищо не стана. От тогава се отказах от целувчени неща, но тук много ме спечели :)) Само повод ми трябва да опитам :)) Поздрави :))

  10. Danyela каза:

    Благодаря ви много да пожеланията, дами! Много сте мили!

  11. joro каза:

    Леле с тия снимки си безпощадна! Как може толкова изкусително да е всичко …. Браво, поздравления ! Изглежда супер.

  12. Елица каза:

    Дани,в момента разбивам белтъците,но нещо не се получава.Стоят си течни.Можеш ли да ми дадеш съвет какво да направя?

    • Danyela каза:

      Здравей, Елица! Най-вероятно купата, в която си ги бъркала е имала леки мазни следи, или е била мокра. Белтъците са много чувствителни към мазнината, препоръчително е да се бият в чиста, суха стъклена купа. Другият вариант е да е имало следи от жълтъка. Прибавяне на щипка сол би могло да помогне на белтъците да се посгъстят. Дано се е получило!
      Поздрави!

  13. Елица каза:

    Здравей,отново!Въпреки,че не бяха станали на сняг белтъците,блатовете се получиха добре.:))Грешката ми беше това,че не ги темперирах на стайна Т ,а започнах да ги разбивам веднага,като ги извадих от хладилника.Но вече ще знам.
    В крайна сметна се получи една фантастична торта.

    Благодаря ти Дани, за фантастичната рецепта!

  14. Aneta Angelova каза:

    Браво ! Страхотни рецепти !

  15. Milena I. каза:

    Здравейте! Страхотна е тортата! Няколко пъти съм я правила у свекърва ми, където има 2 печки и пека блатовете едновременно- в едната се събират 2 кръга, а в другата пъхам 3-тия. Днес се опитах да опека в къщи 3-те блата на различни нива в една фурна и не се получиха 😦 Останаха влажнни, като гумени…Дали проблема е в печенето на повече от 1 ред? Вие как ги побирате в 1 фурна? И белтъците, веднъж разбити не спадат ли, ако чака, за да се пекат блатовете един по един?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s