Гриловани банани

Точно се зарадвах на топлото време, на по-дългите дни, на повечето време за разходки с детето и … заваля сняг. Малки бели снежинки почнаха като на шега да прехвърчат, а след час колите спрели на улицата започнаха да побеляват. Макар и вече април, още не беше ясно – ще става ли пролет или ще се връща зимата. А вече бях почнала да правя планове за море, да се отърсвам от летаргията на зимата. В такъв неочаквано снежен следобед, нямахме голям избор, освен да се гушнем с мъжът ми и детето на спалнята за следобедна дрямка. Няма да описвам какво приказно изживяване е да спиш на топло под юрганчето, докато на вън е студено и снежно и да държиш в ръката си едно малко, босо краче, което през цялото време се оптива да влезе ту в устата на мама, ту на тати докато притежателят му силно гушка едно черно плюшено коте и спи блажено. В следобед като този, след като сме станали, след неприлично дългият сън, някъде около 6 следобед, мама и тати са пили кафе, а малчо мляко, е време за някаква сладка изненада, която обаче да не отнема много време за приготвяне, за да може по-бързо да се гушнем пред телевизора и да гледаме новото рисувано филмче, в което се разказва за едни диви коне. Най-бързият десерт, който успях да измисля за приготвяне бяха гриловани банани с карамелен сос, обилно поръсени с кокосови стърготини. Банани с карамел е комбинация, която няма нужда от допълнително представяне – вкусна, ароматна и много изкушаваща

Продукти за 3 порции:

3 банана

3 с.л. масло

1/3 ч.ч. кафява захар

1-2 с.л. ром – опционално

кокосови стърготини за сервиране

Приготовление:

Бананите се обелват и разполовяват веднъж по ширина и веднъж по дължина, така че от един банан да станат 4 парчета. Оставят се на страна

В тенджерка се разтопява маслото и се добавя захарта и ромът. Разбърква се леко и се оставя на тих огън докато захарта се разтопи. Парчетата банан се намазват обилно от всички страни с получения сос.

Грил тиган се загрява добре. Бананите се поставят за кратко в него, като се обръщат веднъж. Пекат се по около 3 минути на страна, така че сиропът да се карамелизира, но бананите да не се разпаднат.

Парчетата плодове се изваждат в чиния за сервирани, поливат се с карамеловия сироп, ако е останал, и се поръсват с кокосови стърготини

По желание могат да се сервират с топка сладолед или с бита сметана

Добър апетит!

Други публикации:

Бананов кекс с овесени ядки

Ябълкови мъфини

Печени праскови

Преди 1 година:

Крем Карамел

Advertisements

7 comments on “Гриловани банани

  1. Diana каза:

    Страхотно предложение, точно за мързелив неделен следобед :).
    Поздрави и слънчева нова седмица!

  2. Dani каза:

    Дани, неустоимо апетитни изглеждат бананите!
    Сърдечни поздрави и слънчева седмица!

  3. traiana каза:

    Страхотен и бърз десерт! Ще го ядем непременно:)

  4. Danyela каза:

    Благодаря ви, дами!

  5. geri_peneva каза:

    Дани, този десерт се превърна в безспорен хит! На гости са ни двамата братя на мъжа ми с приятелките си и за няколко дни сме изяли около 20-30 порции 🙂 Вече се редуваме кой да го приготвя 🙂 Благодаря за прекрасната идея!

    • Danyela каза:

      Гери, много се радвам, че толкова много се е харесала рецептата!
      Весели празници и сърдечни поздрави на вас и цялото ви семейство!

  6. Gingery Lemon каза:

    Чудни банани! Взимам си от тях с топка сладолед 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s