Точно се зарадвах на топлото време, на по-дългите дни, на повечето време за разходки с детето и … заваля сняг. Малки бели снежинки почнаха като на шега да прехвърчат, а след час колите спрели на улицата започнаха да побеляват. Макар и вече април, още не беше ясно – ще става ли пролет или ще се връща зимата. А вече бях почнала да правя планове за море, да се отърсвам от летаргията на зимата. В такъв неочаквано снежен следобед, нямахме голям избор, освен да се гушнем с мъжът ми и детето на спалнята за следобедна дрямка. Няма да описвам какво приказно изживяване е да спиш на топло под юрганчето, докато на вън е студено и снежно и да държиш в ръката си едно малко, босо краче, което през цялото време се оптива да влезе ту в устата на мама, ту на тати докато притежателят му силно гушка едно черно плюшено коте и спи блажено. В следобед като този, след като сме станали, след неприлично дългият сън, някъде около 6 следобед, мама и тати са пили кафе, а малчо мляко, е време за някаква сладка изненада, която обаче да не отнема много време за приготвяне, за да може по-бързо да се гушнем пред телевизора и да гледаме новото рисувано филмче, в което се разказва за едни диви коне. Най-бързият десерт, който успях да измисля за приготвяне бяха гриловани банани с карамелен сос, обилно поръсени с кокосови стърготини. Банани с карамел е комбинация, която няма нужда от допълнително представяне – вкусна, ароматна и много изкушаваща
Продукти за 3 порции:
3 банана
3 с.л. масло
1/3 ч.ч. кафява захар
1-2 с.л. ром – опционално
кокосови стърготини за сервиране
Приготовление:
Бананите се обелват и разполовяват веднъж по ширина и веднъж по дължина, така че от един банан да станат 4 парчета. Оставят се на страна
В тенджерка се разтопява маслото и се добавя захарта и ромът. Разбърква се леко и се оставя на тих огън докато захарта се разтопи. Парчетата банан се намазват обилно от всички страни с получения сос.
Грил тиган се загрява добре. Бананите се поставят за кратко в него, като се обръщат веднъж. Пекат се по около 3 минути на страна, така че сиропът да се карамелизира, но бананите да не се разпаднат.
Парчетата плодове се изваждат в чиния за сервирани, поливат се с карамеловия сироп, ако е останал, и се поръсват с кокосови стърготини
По желание могат да се сервират с топка сладолед или с бита сметана
Добър апетит!
Други публикации:
Преди 1 година:
Страхотно предложение, точно за мързелив неделен следобед :).
Поздрави и слънчева нова седмица!
Дани, неустоимо апетитни изглеждат бананите!
Сърдечни поздрави и слънчева седмица!
Страхотен и бърз десерт! Ще го ядем непременно:)
Благодаря ви, дами!
Дани, този десерт се превърна в безспорен хит! На гости са ни двамата братя на мъжа ми с приятелките си и за няколко дни сме изяли около 20-30 порции 🙂 Вече се редуваме кой да го приготвя 🙂 Благодаря за прекрасната идея!
Гери, много се радвам, че толкова много се е харесала рецептата!
Весели празници и сърдечни поздрави на вас и цялото ви семейство!
Чудни банани! Взимам си от тях с топка сладолед 🙂