Свински джоланчета с кисело зеле

От 5 дни насам само точа, готвя, меся, пека и пак отначало. Голямо удоволствие! Между тези работи, играя с детето и почивам. Малко се разболях, което отне част от силите ми за действие, но пък ми остави време за преглеждане в леглото на няколко готварски книги, които си чакаха редът отдавна. Сега събирам сили за следващото голямо печене и готвене около нова година. Тогава по традиция се правят тежки ястия със свинско, пие се много червено вино, греяно или не и си угаждаме с някой труден за приготвяне, но вкусен сладкиш, който върви с почти задължителния яйчен ликьор. По време на всички тези приготовления детето се навърта около мен и бърка нещо съсредоточено в голяма купа и още по-сериозно чете от някакви надраскани листчета. За всяко от нещата, които правя ме пита, защо правиш така и какво ще стане после. Почти на шега, всеки път му обяснявам като на голям и подробно защо разстилам ядките на тънък слой преди да ги пека или пък защо котлона трябва да е загрят преди да изпържа виенските шницели. Почти на шега, защото не мислех, че той ще запомни подробностите, но се оказа че греша. На Бъдни вечер, със сестра ми кротко си говорехме в кухнята, докато чаках захарта за греяното вино да се карамелизира и размесвах тесто за Рогалах, Сами сериозно обясни на леля си, че сега тестото трябва да се сложи в хладилника, за да се охлади, но преди това трябва да се раздели на топчета, които да се оформят като диск, за да се точи после по-лесно. Със сестра ми само се спогледахме и се засмяхме, а малкият сериозно продължи да обяснява, че ако захарта за греяното вино е кафява, става най-ароматно.

Така в забързани приготовления преминават празничните дни, с аромат на кифлички с канела, печено кисело зеле и обеди и вечери със семейството и приятелите.

Продукти за 4 порции:

2 предни свински джоланчета (общо около 800 грама)

1 средно голяма кисела зелка

1 дафинов лист

4-5 зърна черен пипер

сол, смлян черен пипер

1 бира

2-3 с.л. зехтин или олио

1 с.л. червен пипер

Приготовление:

Джоланчетата се измиват добре, поръсват се с малко сол и черен пипер и се слагат в тава, в която се налива три пръста бира. Тавата се покрива добре с фолио за печене, като краищата се подпъхват под тавата. Целта е месото да се покрие колкото се може по-добре, така че да не излиза пара на вън. Фурната се загрява на 250 градуса, тавата се поставя вътре, и след 15 минути фурната се намалява на 160 градуса. Джоланите се пекат около 2 часа, 2 часа и 30 минути, след което се изваждат от фурната.

Зелката се накълцва на ситно, поръсва се с червеният пипер и олиото, слага се черният пипер и дафиновият лист, както и целият сос от печенето на джоланите. Разбърква се добре, така че сосът и подправките да се разнесат по цялото зеле. В тавата се правят две кладенчета в зелето и в тях се поставят джоланчетата. Тавата се слага в предварително загрята на 250 градуса фурна и се пекат 30-40 минути, като зелето се разбърква 1-2 пъти, а джоланчетата се обръщат, така че да получат коричка от всякъде.

Ястието се сервира топло, като преди сервиране се отстранява дафиновият лист. Джоланчетата се обезкостяват и месото се разделя на порции.

Добър апетит!

Други публикации:

Друсан кебап

Пълнен заек

Кавърма

Преди 1 година:

Суфганиот

4 comments on “Свински джоланчета с кисело зеле

  1. Dani казва:

    Дани, чудесно предложение!
    След тези вкусни джоланчета съвсем ще оздравееш!
    А Сами явно много е пораснал!
    Прегръдка и прекрасно ухание в кухнята ти!

  2. Стефка казва:

    Ах, че вкусно! Може ли допълнително, моля! Усмивки.

  3. Danyela казва:

    Благодаря ви!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s