Панфорте

Помните ли бонбоните Карамел Му от детството? Онези кафяви блокчета дъвчаща сладост карамел, които си купвахме когато ни останеше ресто от половинката хляб в бакалията. Обожавах ги – това беше един от вкусовете но моето социалистическо детсво. Сега си представете този карамелен вкус, но с добавени хрупкави парчета лешници и бадеми, сушени плодове и дъхът на разтопен шоколад обогатен с канела и аромат на празник и ще получите сравнително пълна представа за вкусът на десерта от днешната рецепта – Панфорте.

Панфорте е традиционне италиански десерт от Сиена, рецептата е древна и датира от около 13 ти-век. Има писмени документи от това време, в които е видно, че Панфорте е било направено и доставено през 1205 година на монасите от един манастир като данък, дължим на 7 февруари същата година :- ) Самата рецепта е сравнително лесна за изпълнение, а богатството на вкусът на десерта веднага го правят любим на всички опитали го. Освен на карамела, шоколада, ядките, сушените плодове и ароматните подправки, запомнящият му се вкус се дължи много и на известното количество черен пипер в тестото, който в готовият сладкиш не се усеща, но подчертава уханието и вкусът на десерта

Адаптирано от David Lebovitz

Продукти за кръгла тава с диаметър 23-25 см (около 12 парчета):

2 и ½ ч.ч. ядки

(използвах:

1 и 1/2 ч.ч. сурови лешници

1 ч.ч. сурови бадеми)

1 ч.ч. сушени плодове

(използвах:

2/3 ч.ч. сушени кайсии

1/3 ч.ч. сушени череши)

2 ч.л. канела

½ ч.л. сушен джинджифил

½ ч.л. индийско орехче

1 ч.л. черен пипер

¾ ч.ч. брашно

1 натурален шоколад (85 грама)

5 с.л. какао

1 ч.ч. захар

¾ ч.ч. мед

пудра захар и какао за поръсване на готовия сладкиш

1 ч.ч. = 250 мл.

Приготовление:

Ядките се разстилат в тава и се запичат за кратко в нагорещена фурна. Лешниците се претриват със суха кърпа, за да се обелят. Ядките се нарзяват на едро с нож. Поставят се в дълбока купа. Към ядките се добавят нарязаните на едро сушени плодове, брашното, какаото и подправките. Разбръква се всичко с лъжица. Добавя се разтопеният на водна баня шоколад.

В тенджера се изсипват захарта и меда и се загряват докато захарта се разтопи в меда.

През това време се подготвя тава, която се застила с хартия за печене. Хартията се подмазва с олио и се поръсва леко с брашно.

Горещата смес от захар с мед се изсипва при остналате съставки и с бързи движения с лъжица се разбърква, докато сместта стане хомогенна. Трябва да се работи бързо, защото захарно-медната смес стяга почти светкавично. Сместа се изсипва в тавичка и се разпределя и заглажда с лъжица. Когато стане поносима за пипане с раце, сместта се разпределя, притиска и заглажда с намокрени със студена вода ръце.

Сладкишът се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна около 40-45 минути. След това сладкишът се изважда от фурната, изчаква се да се охлади за около 20 минути и се изважда от тавата. След това се изчаква да изстине напълно, преди да се поръси с пудра захар и да се нареже.

Сервира се на тънки резени.

Добър апетит и весело посрещане на Нова година!

Други публикации:

Нутела бонбони

Нутела бонбони

Домашна шунка

Шоколадов мус

Преди 1 година:

Кафе с уиски и дулсе де лече

4 comments on “Панфорте

  1. Genoveff казва:

    Дани, невероятен е новогодишният ти сладкиш! Пожелавам ти успешна 2013 година!

  2. Iliana Massimeo казва:

    Прекрасна рецепта в прекрасен блог!🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s