Бърза плодово-млечна торта

Бърза – защото е с готови шоколадови блатове, млечна защото има всички видове млечни съставки подходящи за торта – маскарпоне, заквасена сметана, бита сметана, рикота. И въпреки, че е бърза има богат, свеж вкус за който допринасят пюре от манго и сладко от малини. Тази година, исках да спестя колкото може повече време от подготовката и да го оставя за игри и забави с рожденика – синът ми, който стана на 4. Като по поръчка в деня на празника, заваля сняг и от сутринта хукнахме навън, за да газим в него, да лапаме снежинки, да строим снежни човеци и да се търкаляме и оставяме следи в преспите. Прибрахме се премръзнали, но много щастливи и докато синът ми заспа сладко следобедния си сън, на бързо сглобих тортата – което отне не повече от 1 час без времето нужно за стягане в хладилника. Предпочитам винаги тортите да са максимално прости от към декорация, не защото не харесвам прекрасните майсторски скулптурирани торти от фондан, а защото никога няма да успея да постигна такова съвършенство в тортоукрасяването, та аз даже не мога читаво да загладя страничният борд с шпатула и сметана. Мъжът ми винаги ме успокоява, че проблемът е, не че не мога или не ми се отдава, а просто много рядко правя торти, трябвало да практикувам поне 2 до 3 пъти седмично, а дори външният вид да не бил добър, те с детето с радост щели да се жертват и да изяждат резултата. На тази торта също не и беше простено и бързо-бързо беше изядена, така че както винаги не остана парче за снимка на тортата в разрез.

Продукти за торта с диаметър 24-26 см

Готов шоколадов блат за торта от 3 части

500 гр маскарпоне – 1 опаковка

250 гр рикота – 1 опаковка

1 голяма кофичка заквасена сметана – 400 грама

3 с.л. пудра захар

400 мл течна млечна сметана за биене

5-6 с.л. малинов конфитюр – ползвах конфитюр без добавена захар

1 консерва  (425 гр) манго в сироп

6-7 с.л. прясно мляко, кафе или сокът от консервата манго за напояване на блатовете

1 натурален шоколад, захарни пръчици и топчета за украса

Приготовление:

Маскарпонето, рикотата и заквасената сметана (предварително оставени на стайна температура) заедно със пудрата захар се разбиват с миксер до получаване на хомогенен крем. Мангото се отцежда от течността и се намачква с вилица. Пюрето се поставя в крема и се разбърква със шпатула

В стяга за торта се поставя първият блат. Напоява се с 2-3 с.л от кафето/млякото или сокът от мангото. Отгоре се намазва равномерно със 1-2 лъжици от малиновото сладко. Изсипва се ½ от крема. Поставя се втората част от блата, отново се напръсква с кафе, мляко или сок от манго, намазва се със сладко от малини и се изсипва втората част от крема. Поставя се третия блат. Тортата се поставя в хладилника за 1-2 часа, за да стегне. В предварително изстуден съд, със изстудени перки за миксер се разбива много студената сметана до получаване на пухва крем. Тортата се изважда от хладилника, стягата се сваля. Тортата се покрива равномерно отстрани и отгоре със битата сметана. Прибира с в хладилник, като през това време шоколадът се оформи на дребни стърготини с помощта на гладък нож. Тортата се покрива равномерно със шоколада и с цветните захарни пръчици.

Добър апетит!

Други публикации:

Шоколадова торта с Нутела и лешници

Шоколадова торта с Нутела и лешници

Торта за моята любов

Тарт Татен

Advertisements

15 comments on “Бърза плодово-млечна торта

  1. roditelstvo каза:

    Дани, да ти е жив и здрав, Сами! Пожелавам ви много семейно щастие и обич!

    Тортата ти, както винаги, е чудесна и както се сещаш, ще бъде направена за рождения ден на Ники, който става другия месец на 4, а точно тази сутрин ми обясняваше, че иска шоколадова торта с малини 🙂 Няма случайни неща.

    Искам само да попитам тази течна млечна сметана за биене коя е точно – тази, на която пише животинска ли?

    Много целувки!

    • Danyela каза:

      Благодаря, Силве, за милите пожелания!
      За торти и сладкиши винаги взимам течна сметана за биене от животински произход с около 30% масленост, тя е без добавена захар. Обикновено взимам President или Neuburger. На Neuburger логото изглежда така http://www.amsm.com.mt/common/image_provider.aspx?id=634014893755243750 има я винаги в Била и е на половината на цената на сметаната Президент, като по нищо не и отстъпва по качество. В опаковка от 200 мл е. Опаквоката със синият цвят е по-високо маслената – 30%.
      Сметаната на президент е в такава опаковка http://sweetiebaking.com/Photo/F18.JPG
      Честно казано освен на Президент и на Neuburger друга сметана за биене от животински произход в България не съм откривала.
      Весел предстоящ празник на Ники!
      Сърдечни поздрави на теб и цялото ти семейство!

      • Свилен каза:

        Здравейте Дани, аз мног ообичам да готвя с една сметана „KEN NATA“ е марката намирам си я в Метро или като минавам покрай склад на ф.ПИК-Ко. Много съм доволен от нея много бяла, дава винаги много доръб обем също е неподсладена. Препоръчвам ви да я пробвате при първа възможност.
        Поздрави и комплименти за добрите рецепти!

  2. traqna каза:

    Прекрасна е станала!

  3. Bety каза:

    НЕсъмнено много вкусна торта! И толкова весело декорирана!
    Много усмивки на малкото сладурче!Да ви е здраво и да ви радва много!

  4. Dani каза:

    Дани, да ви е жив и здрав Сами!
    Да расте щастливо, заобиколен от много любов!
    Тортата е страхотна, а това с украсата и за мен е трудно,
    но пък държа да е вкусна!
    Твоята е лека и много ароматна!
    Поздрави и една здрава и усмихната година!

  5. sabinaberova каза:

    Дани, да ви е жив и здрав Сами! Прекрасен е!
    Сърдечни поздрави от мен! 🙂

  6. Danyela каза:

    Дами, благодаря ви много за милите коментари и пожеланията!

  7. галина каза:

    Да ти е живо и здраво момченцето, споделям мнението на мъжа ти, че торти 2-3 пъти седмично са си необходимост хахаха

  8. Ева каза:

    Здравейте, страхотна е малката принцеса! Много да Ви радва ви пожелавам. Решила съм за рожденият ден на моята дъщеря да спретна тази свежа торта 🙂 купих всичко освен консерва манго в сироп, който не знам къде да открия.
    Моля Ви ли да ме посъветвате?
    Благодаря!

  9. Danyela каза:

    Благодаря, Галина и Ева!
    Ева – момче е 🙂 Консерва манго в сироп купувам от Била – на щанда с косервите при кокосовото мляко.
    Весел празник!

  10. Стойка каза:

    Да ви жива и здрава!Много любов и обич в семейството!Прекрасна торта ,ще я пробвам тази седмица,тъкмо и мойте пакостници ще се зарадват много!Още веднъж Любов и много успехи!

  11. Viktoria каза:

    Много красива торта !
    Поздрави 🙂

  12. Виктория каза:

    Изглежда доста лека и красива за окото. Поздравления. Смятам да изпробвам тази млечна торта 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s