Американски палачинки

Макар, че не съм почитателка на дебелите палачинки, случи се така, че донесох от едно пътуване в Абу Даби златен сироп, а като че ли най-популярната рецепта за него е именно като гарнитура на американски палачинки.

От Абу Даби се върнах с пълна чанта с всякакви подправки, ядки, есенции за готвене, сладко от фурми. Да попаднеш на щанд за подправки в местен магазин е като сбъднат сън за всеки увлечен от готвенето човек. Влязохме в огромен мол, на чиито приземен етаж имаше наредени на земята високи кошове пълни с канелени пръчки, звездовиден анасон, всякакви видове леща, боб, заатар, нигела, червен пипер от всякакви сортове чушки, познати и непознати зърна. Колегите се разпръснаха по етажите с техника, а мен ме оставиха в средата на това богатство от аромати, разбрахме се да се срещнем след час, а аз се чудех как ще ми стигне часът, за да помириша всички подправки и да реша от кои да си взема. Малко по в страни от този щанд имаше щанд за всевъзможни есенции – портокалова, вишнева, есенция на горчив бадем, сладък бадем, шушулки ванилия,  аксесоари за сладкарство, къдрави шоли, прави шоли всяка в 18 размера, стъклени съдове за торта с похлупак като излезли от приказка на Шехерезада, шпатули за заглаждане на глазури, шприцове с 1000 накрайника, хитри джаджи за разрязване на блат едновременно на 6 части с едно движение. Трудно бих могла да опиша въодушевлението си при вида на цялото това богатство, искаше ми се да изкупя всичко на мига. В Абу Даби опитах оригинално табуле, хумус, ум али (хлебен пудинг с мляко и бадеми), баба гануш, питки, цедено кисело мляко на топчета – Лабне, всякакви познати и непознати арабски ястия. За пореден път се убедих, че арабската кухня е една от най-интересните и вкусните, наситена с вкусове и аромати.

Продукти:

2/3 ч.ч. прясно мляко

2 цели яйца и 1 белтък

2 с.л. разтопено масло

1 с.л. златен сироп – може да се замени с 1 с.л. мед

1 с.л. пудра захар

1 ½ ч.ч. брашно

2 ч.л. бакпулвер

Златен сироп или мед за сервиране, нарязани плодове

1 чаена чаша = 250 мл.

Приготовление:

Млякото, 2-те цели яйца, маслото, златният сироп, захарта, брашното и бакпулверът се смесвът в купа и се разбъркват с тел за яйца или вилица. При нужда се добавя още малко брашно или мляко, така че сместта да стане с такава гъстота, че като се загребе с черпак и се изсипе от сместта тя да се стели на плътна, мека ивица. Купата се покрива със свежо фолио и се оставя да престои около 2 часа.

Преди пърженето на палачинките да започне, белтъка се разбива докато стане с меки връхчета и полека се прибавя към останалата смес. Това придава допълнителен обем на готовите палачинки.

Загрява се тиган с не залепващо дъно на следно силен котлон и съвсем леко се намаслява повърхността. В центъра на тигана се изсипват 4-5 с.л. смес и се разстилат с въртеливо движение на тигана, ако е нужно, докато станат с диаметър към 15-20 см. За да се изпекат равномерно, температурата трябва да е такава че, палачинката за около 1 минута до покафеняване до приятно златисто от долната страна, а от горната да са станали мехурчета. След това палачинката се обръща и се допича от другата страна. Сервират се полети с мед, златен сироп, гарнирани с бита сметана и плодове, според предпочитанията

Добър апетит!

Други публикации:

Гриловани банани

Печено ябълково пюре с карамелизиран топинг

Лимонада с мента и мед

Advertisements

7 comments on “Американски палачинки

  1. ernesta каза:

    ех, как ми липсваше!!!

  2. Dani каза:

    Здравей, Дани!
    Наистина си попадала на приказно място,от което трудно се излиза 🙂
    Поздрави!

  3. Гери Л. каза:

    Определено е било рай за любител на кулинарията! И виж колко добре си вградила частица от изживяването и у дома си. Страхотни палачинки!
    Поздрави, Дани! 🙂

  4. тина каза:

    Данииии ,как се радвам да прочета нещо от теб , а и да приготвя нещо по твоите рецепти.

  5. Гисчо каза:

    Любимият ми блог се събуди! А пък завръщането – с любимите американски палачинки! 🙂 Пухкави и сочни!

  6. honeyjj каза:

    Reblogged this on u will find the way.

  7. Danyela каза:

    Благодаря ви сърдечно!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s