Отдавна не съм писала в блога, въпреки че не съм спирала да готвя, просто не оставаше време и достатъчно хъс за снимки, въпреки че не е секвало желанието ми да пиша за храна и още по-малко желанието ми да снимам. Като че ли фотографията ме „отвлече” повече в посока снимане на децата ми, от колкото в посока снимане на храна. За изминалото време без публикация продължавах да готвя ежедневно за хората, които обичам, за моето семейство, което междувременно се увеличи с още един член – дъщеря ми Хая. И тъй като започнах блога си преди почти 6 години, когато синът ми беше на няколко месеца, реших че 5 тия месец на дъщеря ми е добър повод, за да се завърна към публикации и снимки в него. Майчинството винаги ми е обостряло нуждата да споделям емоциите си около домашният уют, а неговото създаване, за мен май се върти най-вече около печката.
Днешната рецепта е за бриошови охлюви със шоколад. Обичам мекотата на бриошовото тесто, особено обогатена с много масло, вточено в пластовете му, така че при печенето да се разделят и да станат хрупкави. Класическата рецепта за тези охлюви е да са с плънка от стафиди, но в къщи ги предпочитаме с плънка от настърган натурален шоколад и кафява захар. Тестото е малко капризно за месене – ужасно лепкаво и меко е и за това предпочитам да го бъркам с миксер с приставка за тесто. Приготовлението на тези охлюви наистина отнема време, особено частта с точенето с масло, но резултата си заслужава всяка вложена минута труд, аромата и вкусът са неповторими.
Продукти за около 12-15 охлюва
За тестото:
3 яйца студени яйца
1 и 1/3 ч.ч студено прясно мляко
3 с.л захар
1 ч.л сол
4 ч.ч. брашно
2 пакетчета суха мая всяко по 11 грама
375 гр масло (3 пакетчета от 125 грама или пакет и половина от 250 грама) на стайна температура
За плънката:
1 шоколад – 80 грама
1 шепа кафява захар Демерера
1 белтък
За глазура:
1 жълтък
2 с.л прясно мляко
1 ч.л захар
1 ч.ч. = 250 мл.
Приготовление:
Яйцата, млякото, захарта, солта, маята и брашното се смесват с миксер като се спира да се бърка веднага след като съставките се смесят и тестото се събере на топка. Тестото се завива в прозрачно фолио и се прибира в хладилника за около час.
След като се охлади добре тестото се изважда и върху набрашнена повърхност се разточва на правоъгълник 3 пъти по-дълъг от колкото широк. Половината от маслото се размеква добре с ръце и с помощта на кокалчетата на ръцете се разстила равномерно върху 2/3 ти от разточеният лист тесто, като 1/3 от горният край се оставя не покрита с масло. Непокритата с масло третина се прегъва над останалото тесто с маслото и след това долната третина се прегъва върху останалото тесто. Завива се в прозрачно фолио и се поставя първо за 30 минути в камерата, а след това за 1 час в хладилника. Тестото се изважда и се повтаря процедурата с разточването, намазването с масло и прегъването. Тестото отново се прибира в първо за 30 минути в камерата, а след това за 1 час в хладилника.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Тестото се разточва отново на набрашнена повърхност на квадрат с дебелина около 1 см. Намазва се с белтък, поръсва се със шепата кафява захар и се поръсва равномерно с шоколада, който е предварително настърган. Тестото се завива на руло. С нож от рулото се отрязват колелца с дебелина около сантиметър и половина. Колелцата се подреждат в тава, върху хартия за печене, като между тях се оставя поне по 3 см разстояние.
В купичка се разбърква жълтъка, млякото и захарта. Охлювите се намазват с четка със приготвената смес. Оставят се да втасат докато увеличат двойно обема си.
Пекат се около 20-30 минути или докато се зачервят
Добър апетит!
Дани, радвам се, че се появи отново 🙂
С чудесна новина и прекрасна рецепта!
Да сте здрави и много щастливи през Новата година!
И дано намираш време и за блога!
Сърдечни прегръдки!
Прекрасна новина! Желая ти зареждащо ново начало!
Поздрави, Дани. 🙂
Така се радвам, че един любим блогър се появи отново!
Дани, пожелавам щастлива Нова година на семейството ти, а на теб – да намираш време за нови публикации!
Дани, честита рожба! Да сте живи и здрави!
Прекрасен сладкиш си споделила. Дано покрай децата ти остава време за снимки 😉 и публикации. А защо не и нова рубрика, посветена на детската кухня?! 😉
И аз се радвам, че това местенце отново оживя…при това е имало чудесен повод за отсъствието.
А охлювите са фантастични просто, дали ще намеря време да ги спретна…Поздрави!
Честита ви дъщеричка!
Липсвахте много, радвам се на завръщането и то с една чудесна рецепта!
Благодаря много за топлите думи!
Много ме зарадва Вашето завръщане. Поводът за отсъствието Ви е повече от прекрасен. Честито. Щастлива нова година и повече настроение за споделяне.
ура!
Благодаря, Огняна!
Ерна, прегръдки!