Супа топчета

Зимата е времето на топлите, загряващи супи, времето в което никое сядане на маса не може да не започне с ароматна, вдигаща пара чиния. Времето на пилешката супа, на телешко варено, на борша, на крем-супите и разбира се на класическата супа топчета.

Тази така позната за всеки дом супа, в къщи е известна под името супа кюфтета. Причините за това са няколко – синът ми не обича особено супи, за сметка на това обича всичко що е кюфте. Принцесите са известни като кюфте на филия, баничката с кайма като кюфте в тесто, пастата по Милански е известни у нас повече като винтчета с кюфтета и т.н. А ястията с кайма са още един хубав начин да хапне поне малко телешко, защото както се оказа това не е любимото му месо. И няма как да стане любимо с качеството на телешкото предлагано по нашите магазини, което обикновено е най-малкото говеждо и обикновено от породи за мляко, а не за месо, правещи месото изключително жилаво и не особено приятно. Друга причина супата да известна с това партизанско име у нас е, че в началото на съвместният ни живот с моя мъж, в старанието си да му направя супа топчета, не блях уцелила размера на топчетата и бях направила супа с доста гигантски топки приличащи на кюфтета. От тогава мина доста време, топчетата отдавна си стават с необходимият размер, но името така и си остана, а желанието да накарам синът ми да яде от супата продължи името.

Продукти за около 4 порции:

250 гр кайма (смес, свинска или телешка според вкусът ви), аз използвам 100% телешка

1 шепа ориз

литър и половина вода или бульон

1 глава лук

1 морков

парче пащърнак колкото кибритена кутийка

1 стрък целина

половин връзка магданоз

1 стиска фиде

сол и черен пипер на вкус

Приготовление:

Лукът, морковът и пащърнакът се нарязват на много ситно. Целината се нарязва на ивички. На котлона се слага водата или бульонът и в него се добавят нарязаните зеленчуци, подправя се със сол и черен пипер. Междувременно каймата оризът, малко сол, черен пипер и няколко стръка ситно нарязан магданоз за овкусяване на топчетата се омесват и се оформят на малки топчета с размер на голям лешник. Когато водата и зеленчуците заврят топчетата се пускат едно по едно във врящата супа. Котлонът се намалява, за да не се разпаднат топчетата от силното клокочене на супата. След около 20 минути се добавя и стиска фиде. Супата се вари още 20-30 минути. Котлонът се спира и супата се сваля от него. Подправя се с останалата част от магданозът, нарязан на ситно.

Добър апетит!

Други публикации:

Супа със сьомга

Крем супа от броколи със сирене бри

Руска пролетна супа

Advertisements

3 comments on “Супа топчета

  1. vesela каза:

    Класика…аз я правя само с ориз, но и така сигурно е вкусно!

  2. galina каза:

    Ау, къде се изгуби, честито бебче, да е жива и здрава, много да те радва.
    Ето, сега разбрах защо така и не го харесах телешкото месо, има логика в твоето обяснение.

  3. Danyela каза:

    Благодаря!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s