Обожавам аромата на препържен лук. В състояние съм да надуша миризмата му носеща се от съседната улица. Има нещо много вкусно в представата за тези хрупкави полу-сладки, полу-люти препържени и карамелизирали се в собствения си сок полумесци особено в комбинация с месо. Едно от най-любимите ястия на баща ми е рамстек с лук. Майка ми му го приготвяше винаги за рождения му ден и винаги, когато искаше да го зарадва. Непретенциозен като цяло към храната си, това е може би едно от малкото ястия, което беше отчетливо и високо въздигнато в личната му класация на вкусни неща. Очите му светваха от радост само при споменаването на рамстека – комбинация от телешки шол – месо отрязано от задната вътрешна част от бута, добре начукано на тънко и изпържено и гарнирано щедро с препържени полумесци лук. Лукът трябва да е много, защото никога не стига. Харесвам го сервирано с картофки изпечени в масло и зехтин. В същност картофките приготвени по такъв начин са хубави всякак, с месо и без месо, като основно, като гарнитура на телешки пепър стек, въобще всякак. Чаша добро червено вино е просто задължителна като комбинация с това ястие.
Продукти за 4 порции
Около 800 грама телешки шол, нарязан на 4 филии
7-8-9 едри глави лук
олио за плитко пържене
сол и черен пипер на вкус
около 1 ч.ч брашно
За гарнитурата:
1 кг картофи
5-6 с.л. зехтин
1 с.л олио
30-40 гр масло
сол и черен пипер на вкус
Приготовление:
Месото се начуква на тънко. Точно преди да се изпържи се поръсва добре и от двете страни със сол и черен пипер. Не се оставя да стои дълго със солта, защото солта изцежда соковете му и става сухо. Потапя се от двете страни в брашно, излишъка се изтупва. Всеки рамстек се пържи в добре сгорещено олио от двете страни до златисто кафяво.
Лукът се нарязва на полумесци. Слага се в найлонов плик поръсва се със сол, черен пипер и щедро количество брашно. Пликът се завързва и се разтърсва енергично така че да може брашното да покрие парченцата лук от всякъде. Излишното брашно се маха, а лукът се пържи в добре сгорещен тиган с олио, като не се слага прекалено много лук, така че всяко парченце лук да успее да се зачерви. Разбърква се често. Изпърженият лук се изважда на чиния покрита с кухненска хартия, за да може да поеме тя излишната мазнина
На гарнитурата:
Картофите се обелват и нарязват на едри сравнително еднакви парчета. Стават много добре, ако се изберат дребни картофи, които само се разполовят. В тава се изсипва зехтина и олиото. Картофите се подреждат един до друг, на един ред, с отрязаната част надолу. Поръсват се със сол и черен пипер. Маслото се нарязва на кубчета и се разпръсва равномерно върху картофите. Пекат се в предварително загряна на 250 градуса фурна на вентилатор, без да се разбъркват, докато придобият приятна златиста коричка
Добър апетит!
Други публикации:
Дани, и аз обичам лук във всякакви варианти.
И не бих отказала една порция от това изкушение 🙂
Поздрави!
О, каква прекрасна порция! Наистина е повод за радост. 🙂
Поздрави!
Ох, окапах се, Дани…обичам това ястие, а рядко се сещам. Благодаря, че ме подсети!
При такъв пържен лук направо забравям за пърженото месце 🙂 Обожавам го и аз така надушвам миризмата му отдалеч и се захващам да правя 🙂
Хубава седмица, ДАни!
Благодаря, дами!