Това е торта за шокоманияци. Тя е интензивно шоколадова, ароматна, горчиво-сладка, нежна и топяща се. Ако сънувате шоколад, всяка ваша мисъл е мечта за шоколад, и не можете да си представите как е възможно да се живее без шоколад – тази торта ще ви хареса. Тя е съставена от интензивно какаови блатове по рецепта за дяволски сладкиш и крем от нежен мус. Съчетанието е убийствено за всяка диета и воля, не може да и се устои докато не свърши. Страхотна е сервирана с бита сметана и пресни ягоди и малини за гарнитура, те придават контраст с горчивината на тортата и приятна млечно-плодова киселост, а малини със шоколад са неустоима комбинация
Продукти за торта с диаметър 26 см
За блатовете:
9 с.л. какао
1 ½ чаена чаша брашно
1 ч.л. сода за хляб
¼ ч.л. бакпулвер
1 пакетче масло от 125 гр.
1 ½ чаена чаша захар
2 яйца
½ чаена чаша кафе
½ чаена чаша прясно мляко
щипка сол
За напояване на готовите блатове
1/3 чаена чаша кафе + 1/3 чаена чаша мляко + 1/3 кафен ликьор, например Калуа
За шоколадовия мус:
300 грама натурален шоколад – използвах шоколад с 75% какаово съдържание
5 с.л. какао
10 с.л. захар
10 жълтъка
15 с.л. силно еспресо
600 мл млечна неподсладена сметана за разбиване
За гарниране:
200 мл течна неподсладена сметана за биене, 500 грама ягоди или комбинация от ягоди и малини
1 чаена чаша = 250 мл.
Приготовление:
На блата:
В купа се пресяват брашното, какаото, содата за хляб, солта и бакпулверът
В друга купа се разбива с миксер маслото и захарта до пухкав крем – около 5 минути. Добавят се яйцата 1 по едно. Добре е яйцата да са на стайна температура. Разбърква се до получаването на еднородна смес
В чаша се смесват кафето и млякото.
Към яйчено-маслената смес се добавя половината от брашното и се разбърква със шпатула или лъжица. Добавя се млякото с кафето и след това другата половина от брашното. Разбърква се до получаването на гладка смес.
Дъното на 3 форми за печене се застила с хартия за печене, а стените са намазняват. Сместа се изсипва във формите като се разделя на 3 равни части и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна на средната решетка около 45-50 минути или докато клечка за зъби забодена в центъра излезе суха.
Блатовете се изваждат от фурната и се оставят да изстинат напълно. С остър нож се обикаля между блата и стените на формата и след това много леко се освобождава от тавата.
На мусът:
Жълтъците, захарта, какаото и кафето се разбъркват с тел и се поставят върху тенджера с вряща вода на котлона. Бъркат се непрекъснато, докато жълтъците започнат да се сгъстяват. Добавя се начупения на парченца шоколад и се разбърква до разтопяването му, като се внимава да не останат бучици или парченца, а кремът да стане напълно хомогенен. Оставя се да се охлади
Добре охладената сметана се разбива на пухкав крем с миксер и внимателно се смесва и разбърква със шоколадовата основа.
Сглобяване на тортата:
В стяга за торта се поставя първият блат. Намокря се равномерно със сместа от кафе, мляко и ликьор. Върху него се изсипва 1/3 та от муса. Поставя се вторият блат и процедурата се повтаря. Същото се прави и с третия блат. Тортата се оставя да престои в хладилник за една нощ, за да стегне. Преди сервиране стягата се сваля като преди това внимателно се обикаля с гладък остър нож, за да се отлепи от стените лесно.
Сервира се с купичка бита сметана с ягоди и малини.
Добър апетит!
Други публикации:
Прекрасна е тортата, Дани!
Точно за любители на шоколада като мен!
Сърдечни поздрави!
Фантастична е!
Благодаря!
Дани, толкова отдавна не съм коментирала при теб, но като видях тази шоколадова мус торта, не можах да се сдържа, макар да не съм шоколадохолик. Мъжът ми обича, така че си я записвам за правене някой ден. Видях, че си и във фейсбук. Така се надявам да виждам по-навреме когато излязат публикациите ти, че рядко ми остава време да посещавам блоговете като едно време, макар да ми е много мило всеки път като го направя. Чувствам се като гост в познато място. Всичко добро на теб и до скоро 🙂
Благодаря!
Сърдечни поздрави и на теб!