Торта Шоколадов Мус

Това е торта за шокоманияци. Тя е интензивно шоколадова, ароматна, горчиво-сладка, нежна и топяща се. Ако сънувате шоколад, всяка ваша мисъл е мечта за шоколад, и не можете да си представите как е възможно да се живее без шоколад – тази торта ще ви хареса. Тя е съставена от интензивно какаови блатове по рецепта за дяволски сладкиш и крем от нежен мус. Съчетанието е убийствено за всяка диета и воля, не може да и се устои докато не свърши. Страхотна е сервирана с бита сметана и пресни ягоди и малини за гарнитура, те придават контраст с горчивината на тортата и приятна млечно-плодова киселост, а малини със шоколад са неустоима комбинация

Продукти за торта с диаметър 26 см

За блатовете:
9 с.л. какао
1 ½ чаена чаша брашно
1 ч.л. сода за хляб
¼ ч.л. бакпулвер
1 пакетче масло от 125 гр.
1 ½ чаена чаша захар
2 яйца
½ чаена чаша кафе
½ чаена чаша прясно мляко
щипка сол

За напояване на готовите блатове
1/3 чаена чаша кафе + 1/3 чаена чаша мляко + 1/3 кафен ликьор, например Калуа

За шоколадовия мус:
300 грама натурален шоколад – използвах шоколад с 75% какаово съдържание
5 с.л. какао
10 с.л. захар
10 жълтъка
15 с.л. силно еспресо
600 мл млечна неподсладена сметана за разбиване

За гарниране:

200 мл течна неподсладена сметана за биене, 500 грама ягоди или комбинация от ягоди и малини

1 чаена чаша = 250 мл.
Приготовление:
На блата:
В купа се пресяват брашното, какаото, содата за хляб, солта и бакпулверът
В друга купа се разбива с миксер маслото и захарта до пухкав крем – около 5 минути. Добавят се яйцата 1 по едно. Добре е яйцата да са на стайна температура. Разбърква се до получаването на еднородна смес
В чаша се смесват кафето и млякото.
Към яйчено-маслената смес се добавя половината от брашното и се разбърква със шпатула или лъжица. Добавя се млякото с кафето и след това другата половина от брашното. Разбърква се до получаването на гладка смес.
Дъното на 3 форми за печене се застила с хартия за печене, а стените са намазняват. Сместа се изсипва във формите като се разделя на 3 равни части и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна на средната решетка около 45-50 минути или докато клечка за зъби забодена в центъра излезе суха.
Блатовете се изваждат от фурната и се оставят да изстинат напълно. С остър нож се обикаля между блата и стените на формата и след това много леко се освобождава от тавата.
На мусът:
Жълтъците, захарта, какаото и кафето се разбъркват с тел и се поставят върху тенджера с вряща вода на котлона. Бъркат се непрекъснато, докато жълтъците започнат да се сгъстяват. Добавя се начупения на парченца шоколад и се разбърква до разтопяването му, като се внимава да не останат бучици или парченца, а кремът да стане напълно хомогенен. Оставя се да се охлади
Добре охладената сметана се разбива на пухкав крем с миксер и внимателно се смесва и разбърква със шоколадовата основа.
Сглобяване на тортата:
В стяга за торта се поставя първият блат. Намокря се равномерно със сместа от кафе, мляко и ликьор. Върху него се изсипва 1/3 та от муса. Поставя се вторият блат и процедурата се повтаря. Същото се прави и с третия блат. Тортата се оставя да престои в хладилник за една нощ, за да стегне. Преди сервиране стягата се сваля като преди това внимателно се обикаля с гладък остър нож, за да се отлепи от стените лесно.
Сервира се с купичка бита сметана с ягоди и малини.

Добър апетит!

Други публикации:

Шоколадова торта с Нутела и лешници

Ягодово-цитрусова торта с крем муселин

Торта Целувка с Нутела и ягоди

Advertisements

5 comments on “Торта Шоколадов Мус

  1. Dani каза:

    Прекрасна е тортата, Дани!
    Точно за любители на шоколада като мен!
    Сърдечни поздрави!

  2. vesela каза:

    Фантастична е!

  3. Danyela каза:

    Благодаря!

  4. Дани, толкова отдавна не съм коментирала при теб, но като видях тази шоколадова мус торта, не можах да се сдържа, макар да не съм шоколадохолик. Мъжът ми обича, така че си я записвам за правене някой ден. Видях, че си и във фейсбук. Така се надявам да виждам по-навреме когато излязат публикациите ти, че рядко ми остава време да посещавам блоговете като едно време, макар да ми е много мило всеки път като го направя. Чувствам се като гост в познато място. Всичко добро на теб и до скоро 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s