Обожавам концентрирания аромат на сушените чушки. Имам усещането, че уханията на цялото лято са се запечатали в тях. Обичам да ги готвя зимата, когато на вън е студено и ветровито, а в кухнята е топло и уютно и техният вкус ще ми донесе средиземноморско усещане. Рецептата е на мъжа ми, според когото няма по-идеално съчетание от това на чушки, маслини, зехтин, джоджен и ориз басмати. И наистина е така – комбинацията на тези продукти е идеално и не се нуждае от нищо допълнително – свежо, леко, и много, много вкусно. Предпочитам ги направени с по-солени и отчетливи на вкус маслини като каламон, които да придадат допълнителен вкус на делящите се зрънца ориз.
Продукти за 8-10 средно големи чушки
8-10 сушени чушки
1 ч.ч ориз басмати
2 ч.ч обезкостени маслини
1 голяма глава лук
2 щипки сух джоджен
2-3 с-л зехтин или олио
сол и черен пипер на вкус
Приготовление:
Сухите чушки се накисват в гореща вода за 1-2 часа, за да омекнат. Лукът се нарязва на много ситно. В тиган се загрява мазнината и в нея се задушава лукът за кратко, добавя се чашата ориз, разбърква се бързо, колкото зрънцата да се покрият от всякъде с мазнина и се задушава под капак с лукът за минута-две. Добавя се 1 ч.ч. от водата, в която са киснали чушките, нарязаните на ситно маслини, черният пипер и джодженът. Захлупва се, котлонът се изключва и се оставя оризът да набъбне леко. Когато водата се абсорбира се прибавя сол, ако нужно и ако маслините не са придали достатъчно солен вкус. Чушките се оцеждат от водата в която са киснали и се пълнят със сместа. Подреждат се в тавичка,добавя се още 2 и половина чаши вода и се слагат да се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна докато оризът абсорбира водата и стане готов.
Добър апетит!
Други публикации:
случайно имам всички съставки и ще ги направя още утре 🙂
Ще се радвам, ако ви допаднат 🙂
Направих рецептата вчера. Уникална е!
Много се радвам, че са ви харесли, Гери!