Домашна зърнена каша

Малкото ми момиче неусетно расте. От малко вързопче с мощен глас постепенно се превръща в малко човече със собствено мнение и характер. Ужасно бързо минаха първите месеци от живота на Хая и дойде време за нейното захранване, моментът в който тя ще започне бавно и постепенно да опитва всички храни характерни за домашната ни кухня.

Но всичко по реда си, сега е време за първите лъжички каша. Реших да не купувам готови инстантни каши, които въпреки, че пестят време, не съдържат всички полезности на домашната каша от пълнозърнесто зърно с всичките и естествени и не добавени витамини. Освен, че е полезна, приготвянето на домашна каша е евтино и лесно и дава свобода на майката да включи в менюто на бебето всички видове зърна. За жалост готови еднокомпонентни безмлечни каши без добавка на захар, почти отсъстват от българския пазар – има ориз, овес, просо и още един-два вида. А полезните зърна далеч не се изчерпват с това. Много исках втората каша (след ориза), която ще опита дъщеря ми да е от елда – заради това че е безглутенова, съдържа желязо и други полезни вещества. За това след бърза проверка и обиколка по био магазините взех пакетчета елда и освен това кафяв ориз, ечемик, просо и още няколко зърна. Технологията на приготвяне на домашна каша е еднаква за всички видове зърна, и ми дава свободата да правя зърнени комбинации според вкуса ми. Освен зърната ми трябваше само още мощна мелничка за кафе и домашното производство можеше да започне.

За начало реших да приготвя малко количество от един вид зърно, защото домашно приготвеното брашно няма трайността на инстантните готови каши, пък и сега дъщеря ми едва изяжда по няколко лъжички твърда храна.

Като първа стъпка приготвих брашното: Отсипах 2 шепи зърно от елда, измих го добре, разстлах го на тънък слой в тава и го мушнах за около 40 минути в предварително загрята на 60 градуса фурна с вентилатор, за да се изсуши, като го разбърквах често. Сушенето е необходимо, за да се консервира зърното. След като зърното се изсуши, го оставих да се охлади го смлях на брашно с мелничка за кафе. Смлях го на фин прах, за да може и готовата каша да има колкото се може по-гладка и нежна текстура и го прибрах в плътно затворен буркан в хладилника. Така брашното може да престои седмица-две. И така вече съм готова да правя домашна каша.

За да се приготви кашата е необходимо от предишната вечер да се накисне във вода малко количество брашно. Аз започнах с една супена лъжица. Накисването на брашното е необходимо, за да се разгради фитиновата киселина, в резултат на което полезните вещества се усвояват много по-добре от организма. Брашното се оставя да престои една нощ така накиснато, а на сутринта водата се изцежда до колкото може и се добавя прясна вода. Към лъжицата брашно добавих около половин чаша вода, защото исках кашата да стане по-рядка. От това количество се получава около 60-80 мл каша. Брашното с водата се слага на котлона на бавен огън и при непрекъснато бъркане се вари 10-15 минути. Кашата се сваля от котлона оставя се да се охлади и се добавя малко олио, за да се усвоят по-добре мастно разтворимите витамини. В кашите те почти отсъстват, но все пак добавянето на мазнина е важно. Към кашата може да се добави пожелание сварен плод, за да се овкуси. Аз добавих същото количество равно на количеството каша, сварена на пара и пасирана ябълка. Може да се добави също кърма или адаптирано мляко, за да се направи вкусът по-близък до познатия на бебетата вкус и за да се разреди консистенцията. Ако ще се добавя кърма е добре да се добави непосредствено преди консумация, защото кърмата много бързо втечнява кашата, заради ензимите в нея, които подпомагат бебешкото стомахче, по-бързо и добре да усвоява твърдата храна.

Така бързо и с малко усилие приготвих домашна, натурална и без добавки каша от елда, която се хареса много на малкото ми момиче. Тази рецептата се надявам да е една от многото, които ще добавям към рубриката ми Рецепти за деца, която започнах със захранването на синът ми

Добър апетит!

Други публикации:

Детски пастет с авокадо и яйце

Детска крем супа с тиква и просо

Детски безглутенови бисквити без захар

Advertisements

25 comments on “Домашна зърнена каша

  1. deniza@abv.bg каза:

    Здравейте, кашата е страхотна, само имам един въпрос, защо варите ябълката? Топлинната обработка убива малко или много витамини и аз лично бих я настъргала сурова.

    • Danyela каза:

      Здравейте!
      Ябълката я варя, защото дъщеря ми е само на 6 месеца и е захранена само с 2-3 храни. В самото начало на захранването предпочитам да обработя термично плодовете, за да се неутрализират малко плодовите киселини и да стане по-лесно усвоима целулозата в тях. След един-два месеца ще и дам и суров плод, тогава няма да има нужда и да правя каши от брашно, а ще варя направо зърната и така ще и ги предлагам
      Сърдечни поздрави!

  2. deniza@abv.bg каза:

    Разбирам. Рецептите Ви са страхотни, следя ги с голям интерес!!!

  3. Вероника каза:

    Здравейте, благодаря Ви за изключително полезния пост! По една или друга причина не успях да захраня първият си син с домашни каши, а пък купешките почти отсъстваха от менюто му заради съмнителните съставки. Сега с второто си момче ще се постарая повече и ще следя блогът за още предложения. Поздрави!

  4. Vanina каза:

    Радвам се,че рецептите се завръщат. Голям почитател съм. Нямам бебче още,но дори и този пост ме накара да се усмихна:))

  5. Радостина каза:

    Страхотен и много полезен пост! Благодаря!
    Имам и един въпрос: с просото как процедирате/ако изобщо давате/, по същия начин или направо мелене!

    • Danyela каза:

      Благодаря, Веронкиа и Ванина!
      Радостина, просо не съм правила до сега, но мисля да процедирам по абсолютно същия начин като с елдата. По тази технология съм правила до сега ориз, киноа, елда, овес, ръж, ечемик
      Сърдечни поздрави!

  6. Пепи каза:

    Здравейте! Блогът Ви е много стилен, подреден и ухае вкусно. Попаднах на него търсейки информация за захранване на шест месечно бебе. Бихте ли споделили Вие с какво започнахте и как продължихте с вашето бебче.
    Бъдете здрава, усмихната и все така успешна!

    • Danyela каза:

      Пепи, много Ви благодаря за милите думи.
      С дъщеря ми започнах с каша – оризова, после дадох банан и тиква (но и към двете направи алергична реакция и ги спрях) и после продължих с ябълка, елда и овес. Целта ми беше да започна с каша, да дам плод, с който да комбинирам кашата, за да е по-вкусна и да продължа с каши, за да мога да въведа глутен (с овес) преди края на 6 ти месец, защото съвременните препоръки са глутенът да се въведе между 4 ти и края на 6 ти месец. След това продължих със спелта, морков, жълтък, авокадо и месо. Всяка от храните въвеждах 5 дни, като първите въвеждах около 1 седмица.
      Синът ми, преди 6 години го захраних първо със зеленчуци (морков, картоф и т.н), продължих с месо, каша и плод.
      В общи линии поредността на въвеждане на групите храни е по преценка на майката, само се следва правилото да се въвеждат ниско алергенни храни.
      Силно препоръчвам тази статия, ако не сте я чели https://xedra.wordpress.com/2009/07/25/food-intro/
      Както и този сайт http://wholesomebabyfood.momtastic.com/, в който има много подробно инфо за отделните храни, хранителната им стойност и препоръка за възраст. Има също и интересни рецепти

      Успех със захранването! Дано ви върви по вода и детенцето ви хареса всяко ваше ястие!

  7. Anna Angelova каза:

    Здравейте,
    поздравления за страхотния блок и всички тези невероятни рецепти. Твой фен съм от половин година 🙂
    Когато попаднах на сайта случайно търсейки информация за домашно направени каши за моите малки бебета – аз съм горда майка на две момчета близначета , кликвах на различни рецепти и все се сещах за баба и как ухаеше на домашно приготвена храна у тях. Извърших реално пътуване във времето. Благодаря, за това преживяване!
    Това, което най-много ми допада в целия блок е начинът, по които всичко разказано от теб звучи вкусно, приятно и лесно дори и за начинаещи.
    Исках да попитам за тази конкретна рецепта със сурова елда ли се прави. Първият път когато направих доза имах някаква елда в нас и всичко става перфектно. При повторно изпълнение на рецептата след накисването на смляното брашно за няколко часа кашата става лепкава и се стичаше като „сурол“. В последствие разбрах, че съм използвала първия път бланширана елда и втория сурова. При теб получавал ли се е такъв проблем?

    • Danyela каза:

      Анна, благодаря за милите думи!
      Кашата в тази рецепта съм я правила със сурова елда. Да, след като се накисне става лепкава и стичаща се. Аз изцеждам колкото мога и след това сипвам нова вода, в която варя. Наистина с бланширана не се получава така

  8. Anna Angelova каза:

    Здравей отново,
    бих искала да добавя към въпроса си и още нещо. След като хвърлих един поглед върху сайта http://wholesomebabyfood.momtastic.com/, който си препоръчала останах с впечатлението, че си предложила на детето си глутен на 6 месеца чрез овес. за първи път чувам за толкова ранно предлагане. Били споделила още малко информация като препоръки към недотам ориентираните майки. Благодаря предварително!

    • Danyela каза:

      Въведох глутен в края на 6 ти месец. Според препоръките, които съм чела, актуалните съвети са глутен да се въведе не преди 4 ти месец и не след 6 ти навършен. Ето линк към препоръките на европейската детска гастроентеролигчна асоциация
      „“It is prudent to avoid both early less than 4 months and late – more than 7 months)) introduction of gluten, and to introduce
      gluten gradually while the infant is still breast-fed, inasmuch as
      this may reduce the risk of celiac disease, type 1 diabetes mellitus,
      and wheat allergy.“
      http://www.espghan.org/fileadmin/user_upload/guidelines_pdf/con_28.pdf

  9. Nadia Zaharieva каза:

    Здравейте!
    А няма ли вариант да се направи кашата от сварени и пасирани зърна елда? Т.е. да не се прави от брашно? (бебето ми е на 6 месеца)
    И аз наскоро разбрах за вкарването на глутена преди навършени 6 месеца, та мисля да вкарам и нещо глутеново, но домашно
    Приемам съвети 🙂

    • Danyela каза:

      Здравейте, Надя!
      Обикновено пасираните сварени зърна не станат на достатъчно гладка консистенция, има люспички, които не се смилат добре и доста бебета, в началото на захранването може да откажат такава каша. Понякога тези люспички могат и да дразнят стомахчето, което още не е свикнало с твърдата храна. Има разбира се и бебета, които без проблем ядат и пасирани зърна, така че е въпрос на проба.
      Глутен, лично аз вкарах с овесена каша и после каша от спелта/динкел и после каша от лимец заради ниското съдържание на глутен в тези зърна, но мисля всичко е въпрос на личен избор
      Сърдечни поздрави и успешно захранване!

  10. людмила каза:

    Здравейте,
    Благодатя за полезната информация, която сте сподели ли с нас. Купих на сина ми брашно от елда, въпроса ми е – трябва ли да го пека ? И как да премахна горчивия влус на елдата?
    Благодаря, много предварително !

    • Danyela каза:

      Купеното готово брашно няма нужда от печене. За горчивия вкус – не зная. Не ми се е случвало да нагарча елдата. Да не е старо брашното?

  11. Мая Ч каза:

    Здравейте! Страхотна рецепта! Бих искала да попитам следното – не мога ли да сложа кърмата в самото начало на варенето на кашата или се убиват качествата й и изобщо може ли да се вари кърма? Имам известно количество замразена и се чудех как да я употребя. А по същия начин ли приготвяте кашата от лимец и ако е купено брашното нужно ли е да се запича?

    • Danyela каза:

      Здравейте,
      не бих варила кърма, губят се огромна част от полезните и качества.
      Каша от лимец приготвям по същия начин, както и от почти всички зърна. Ако брашното е купено, не бих запичала, то не би трябвало да има нужда от такъв вид консервиране
      Сърдечни поздрави!

  12. Deniza каза:

    Здравейте,

    страшно ми допадна метода Ви на приготвяне на кашите. По същия начин ще процедирам и аз сега при захранването на дъщеря ми, само не съм сигурна колко често е ок да се дават зърнени каши на бебетата. Вие какво мислите по въпроса, дали е ок да се дават всеки ден или може би е по-добре през ден?

    • Danyela каза:

      Здравейте,
      кашите имат ценен състав и също дават необходимата енергия. Давала съм каши всеки ден на моите деца без притеснение
      Сърдечни поздрави!

  13. Вики каза:

    Здравейте, може ли да де сложи масло вместо олио?

    • Danyela каза:

      Здравейте,
      да, ако е въведено, защо не. Тъй като аз въведох маслото и млечните доста по-късно, за това в началото ползвах растителни мазнини
      Сърдечни поздрави!

  14. Deniza каза:

    Здравейте,
    редовно следя сайта Ви, понеже намирам много интересни рецепти. В момента захранвам бебето си, което ще стане тази седмица на 8 месеца. Много ми допадна статията Ви за зърнените каши и бих искала да Ви попитам колко често давахте такива каши на Вашето бебе, имам предвид всеки ден ли?Аз давам в момента като следобедна закуска към 6 часа каша от просо или елда, смесена с плодове и АМ, като я приготвям по Вашата технология. Сега искам вече да включа и сутринта закуска, но ми се иска да избегна традиционната попара и да предлагам вместо нея елда, просо, киноа или пък амарант, смесени с козе сиренце и ГХИ вместо масло, та се чудех дали пък няма да станат много зърнените за деня. Много ще се радвам да споделите Вашия опит, за което предварително благодаря!

    • Danyela каза:

      Здравейте отново Деница,
      на децата ми давах каши/зърнени всеки ден. Когато изместих кашата/зърнените/ сутрин – с масло и сирене, започнах да давам за следобедна закуска плод с кисело мляко или заквасена сметана/рикота/извара или друго млечно, което детето обича и е въведено
      Сърдечни поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s