Торта Троен шоколад

 

Децата заспаха, а аз си мечтая за торта. Не, не мога да ям торта, на диета съм. От друга страна какво толкова лошо има да си позволя едно парченце торта, после така или иначе ще си го отгладувам. Не, не може, тортата е твърде калорична, твърде разточителна, все пак вместо нея мога да изям поне две огромни купи салата. А аз обичам салата, наистина. Да, така е, няма да ям торта, ще отида да си нарежа още една салата. Връщам се пред компютъра с купа накъсан айсберг и чери доматчета и съм решена да свърша всички задачи, които съм си поставила за вечерта, без да си и помисля повече за…не! даже няма да споменавам името му. Сякаш на пук по радиото няколко сладки гласчета пеят за …онова нещо със шоколад, а от монитора ме гледа реклама на дете омазано до ушите в… шоколад. Скривам си очите с ръце и отчаяно подпирам глава на тях. Уффф, добре, добре, ясно още утре ще направя…ТОРТА! Името извънтява в главата ми като хиляди камбанки. Шоколадова! Ама с много шоколад, да не е много сладка, не прекалено тежка, но с наситен аромат. Представях си как ще я хапвам с чаша горещо кафе, и да ще бъде парфе. Обичам парфетата нежната им топяща се текстура и това, че без да ти стане твърде тежко можеш да злоупотребиш с няколко парчета едно след друго. Най-накрая настъпи спокойствие в умът ми и мога да си довърша салатата, и задачите за деня, а за това как ще си вляза в летните дрехи ще се тревожа някой друг път…да, да… някой друг път когато няма торта.

 

Продукти за торта с диаметър 26 см

 

За блата:

1 ч.ч. захар

1 ч.л. сода за хляб

4 с.л. какао

1 прах ванилия

малка щипка сол

2 яйца

½ ч.ч айран направен от ¼ ч.ч. кисело мляко и ¼ ч.ч вода

½ ч.ч. кафе

1 ч.ч. брашно

1 малко пакетче масло от 125 грама

½ ч.ч. кафе за напояване на блата

За слоя от тъмен шоколад:

250 гр. маскарпоне

600 мл неподсладена млечна сметана

1 пакетче желатин от 10 грама

4-5 с.л. студена вода

200 грама млечен шоколад – ползвах млечен Линдт

За слоя от бял шоколад:

250 гр. маскарпоне

600 мл неподсладена млечна сметана

1 пакетче желатин от 10 грама

4-5 с.л. студена вода

200 грама бял шоколад – ползвах бял шоколад Милка

За декориране – няколко блокчета бял и черен шоколад за настъргване

Приготовление:

На блата:

В купа се пресяват брашното, какаото, содата за хляб и солта. В друга купа се разбива с миксер маслото(на стайна температура) и захарта. Добавят се яйцата (на стайна температура) 1 по едно. Разбърква се до получаването на еднородна смес. В чаша се смесват кафето и млякото. Към яйчено-маслената смес се добавя половината от брашното и се разбърква със шпатула или лъжица. Добавя се млякото с кафето и след това другата половина от брашното. Разбърква се до получаването на гладка смес. Дъното на форма за торта се застила с хартия за печене, а стените са намазняват. Сместа се изсипва във формата и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна на средната решетка около 30-40 минути или докато клечка за зъби забодена в центъра излезе суха.Блата се оставя да изстине и се освобождава от формата. С остър нож се изрязват неравностите, така че блата да стане гладък и равномерно дебел. Блата се връща във формата за торта и се напоява с ½ ч.ч от кафето

На крема от тъмен шоколад:

Маскарпонето се оставя на стайна температура, за да се размекне. Желатина се изсипва в купичка и се залива със студената вода, оставя се да набъбне. През това време млечния шоколад се начупва на парченца и се разтопява на водна баня. Добавя се към маскарпонето и сметаната и се разбива с миксер докато стане на гладък крем. Кремът съвсем леко се загрява на водна баня докато стане приятно топъл. Желатина се поставя на водна баня, за да се втечни, като не бива да завира или ще се пресече. Добавя се към приятно топлия крем, разбърква се със шпатула. Кремът се изсипва върху блата и се прибира в хладилника за няколко часа, за да стегне напълно.

На крема от бял шоколад:

Приготвя се по същия начин като крема от тъмен шоколад. Преди да се изсипе върху тортата предишния слой трябва да се е стегнал напълно. Тортата отново се прибира в хладилника за няколко часа.

След като тортата е напълно желирана, стените на формата се свалят, като преди това се минава покрай тях с остър нож. Декорира се със стърготини бял и черен шоколад

Добър апетит!

Други публикации:

Бърза плодово-млечна торта

Торта Шоколадов Мус

Палачинкова торта с Нутела

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s