С този пост продължавам публикациите на рецепти подходящи за бебета и деца, които все още не консумират захар, белтъци и прясно мляко, но пък проявяват желание да ядат сами. Трудно ми е да определя за каква възраст стават тези мъфинчета, защото всяко бебе и майка следва различен темп на захранване и някой започват да ядат много неща по-рано, а други по-късно. Моята дъщеря е на 10 месеца и приготвих сладкишчетата за нея. Те съдържат много плодове и малко овесено брашно, нямат захар, а сладостта им идва от голямото количество плод. Изпекох ги в миниатюрни формички за мъфини с вместимост 25 мл, за да се изпекат по-добре и да не останат твърде кашави в центъра, и за да може да и е по-удобно да ги яде с пръстчета. Количествата продукти са малко „на око“ защото плодовете са с различна големина и сочност. При мен от посочените в рецептата количества излязоха около 18 мини мъфинчета, много плодови и кремообразни в центъра. Мъфините се харесаха много. От малко злоядо човече, детето ми постепенно се превръща в момиченце, харесващо храната и проявяващо предпочитания към различни храни и консистенции. Това да взима и подбира храната, която ще яде сама с ръце, се оказа печелившата стратегия при нея
Продукти:
1 средно голям морков
1 голям банан
1 малка ябълка
около 1/3 ч.ч брашно от овес, или в зависимост от количеството плодове
2 с.л разтопено масло
1 жълтък
малко овесени ядки за поръсване
Приготовление:
Морковът и ябълката се настъргват, банана се намачква добавя се жълтъкът, маслото и овесеното брашно. Нужно е толкова брашно, че сместа да стане на гъстота за кекс. Тестото се разпределя в формички за мъфини и се поръсва с малко овесени ядки. Мъфините почти не се надигат при печенето, така че формичките е добре да се напълнят до горния ръб. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути.
Добър апетит!
Други публикации:
Здравейте, Даниела
Ето ви един един lnk за детска торта. Тя е за по-големи дечица, но може би ще бъде интересна за Вас като идея която да ви вдъхнови…Интерсна е употребата на тиквичките в нея.
http://www.24kitchen.bg/recipe/shokoladovo-bananova-torta-nomer-1
Благодаря, Диди!
Здравейте! За посоченото време, мъфините изобщо не се опекоха! А количеството брашно не е ли малко?
Деси, а в какви форми ги пекохте? Моите са много малки, както съм писала, около 25 мл и на тях им трябва по-малко време, от колкото ако се пекат в по-големи форми. Брашното е според зависи големината и сочността на плодовете, тестото трябва да стане с гъстота на кексово тесто.
Откога търся точно такова за малката ми злоядка (15 месеца)!
Колко време могат да се съхраняват тези мъфини? Може ли и за другия ден да се ядат?
Още довечера ще изпека и ще пиша резултат!
Могат да се ядат и на другия ден. Ако се приберат в плътно затворена кутия издържат няколко дни.
Сърдечни поздрави!
При мен се опекоха.. може би зависи и от фурната, не само от тестото 🙂 Поздрави и благодарности за рецептите, аз не пиша често, но често чета и се възползвам от прекрасните рецепти 🙂
Здравейте, удобно ли е да попитам дали може да се замени маслото с гхи?
Благодаря за свежите идеи и въображението, което сте вложили в целия Ви блог!