Вишнева супа

Вишни, сметана, захар, канела, червено вино…звучи като десерт, нали? А в същност е ледено студена супа, която се сервира в началото на обяда. Това странно за нашите представи ястие е от кухнята на унгарските евреи. Установих, че супата е особенно вкусна сервирана в края на вечерята или за разхлаждане късно следобед. Има приятно кисел вкус, аромат на канела и кремообразна сметанена текстура. Ако предпочитате супата да има по-сладък вкус можете да заместите вишните  с череши, вишнап или смес от череши и вишни. Аз използвах вишнап

Вчера мъжът ми ми организира страхотна, разтоварваща вечер. Избра ми романтичен филм с кулинарна тематика, сготви, приспа детето и ме остави да се наслаждавам на филма с купа от освежаващата супа гарнирана допълнително щедро със заквасена сметана. Много го обичам! Беше прекрасен, разтоварващ завършек на един забързан ден

Адаптирано от The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking

Продукти за около 6-8 порции:

1 кг вишнап, вишни, череши или комбинация от тях – използвах вишнап

1 чаена чаша захар

1 бутилка червено сухо вино – 750 мл

1 чаена чаша неподсладена течна млечна сметана

1 чаена чаша заквасена сметана

1 пръчка канела

1 чаена чаша вода

заквасена сметана за сервиране

Приготовление:

Вишните се почисват от костилките, поставят се в дълбока тенджера заедно с пръчката канела, посипват се със захарта, заливат се с водата и червеното вино.

Тенджерата се похлупва и се поставя на средно силен котлон докато заври, а след това се намалява и се оставя да къкри около 10 тина минути.

Оставя се да изстине.

В купа се сипва заквасената сметана и по малко се прибавя течната сметана, като се разбърква енергично за да се хомогенизират и след това се добавя към вишневата супа и се разбърква.

Оставя се в хладибника да се охлади добре.

Преди сервиране се гарнира с допълнителна лъжица заквасена сметана

Добър апетит!

Други публикации:

Финансие

Пана кота с ром и домашно черешово сладко

Чийзкейк със сини сливи

14 comments on “Вишнева супа

  1. Диди Б каза:

    На мен супата ми звучи чудесно:)… бих приела една порция по всяко време на деня.
    Чудесна рецепта!
    Поздравления и за отпочиналата дама и за грижовната и половинка!

  2. Виолета каза:

    Всичко това е възхитително! Прекрасна рецепта и още по прекрасно отношение към една дама.
    И няма нищо странно в това, сладкото ястие да се поднесе като аперитив, т.е. като първо ястие – нали въглехидватите се усвояват първи при храносмилането. Точно затова плодовете се приемат преди хранене!
    Лек и светъл ден и много усмивки!

  3. Тони каза:

    Интересна рецепта, Диди 🙂

    Поздрави за половинката и дано да са по-чести тези разтоварващи вечери 🙂

    Слънчев и усмихнат ден 🙂

    • Тони каза:

      Опс, написах Диди, защото сестра ми е Даниела и й казваме Диди 🙂 Надявам се не се сърдиш.

      Поздрави 🙂

  4. Ема каза:

    Ех, колко романтично 🙂
    Много интересна рецепта, надявам се да успея да я пробвам като отидем на село при вишните 🙂
    п.с. А кой е кулинарният филм? Много обичам такива 🙂

  5. Силвия каза:

    Оле,мале,колко интересно,мммм ще го пробвам!

  6. Dani каза:

    Дани, много интересно и вкусно предложение 🙂
    Обичам всички продукти в супата!
    Поздрави на виновника за прекрасния ден, който си имала:)
    Прегръдки и хубав заършек на седмицата!

  7. littlethingslife каза:

    Дани, много вкусно предложение и ново за мен. Ще го изпробвам с удоволствие! Поздравления за човека до теб. Хубава е тази грижа от любимите хора. Поздрави и приятни летни дни!

  8. Danyela каза:

    Благодаря ви, дами!
    Виолета, права си разбира се, но аз като леко консервативна във вкусовете си, приех като странна сладката супа 😉 Оказа се много добра комбинация
    Тони, разбира се, че не се сърдя. Поздрави адашката ми
    Ема, кулинарният филм се казва „Кулинарно състезание“ – не е нищо особенно и непретендира за това, но е ужасно приятен и разтоварващ…ще ти хареса, аз останах очарована
    Силве, опитай и ще споделиш после впечатления, нали
    Дани, littlethingslife 🙂
    Приятен уикенд, нека да е слънчев и усмихнат!

  9. Dani каза:

    Ей, Дани,
    супата изглежда невероятно. Всъщност думата „супа“ аз я свързвам с нещо солено, нещо топло и мирешещо на подправки. Истината е, че в района на Германия, Австрия и в други страни по света, супата има различно значение. Представям си вкуса й, бих искала да я опитам.
    Хубав и прекрасен петък 🙂

  10. alfredpacino каза:

    Страхотна рецепта

  11. Lety каза:

    Дани,
    Това предложение съм го пропуснала 🙂
    Открих го благодарение на подобната унгарска ягодова супа, която приготвих и коментара на Дани (от „Музика за свободното време“). Ще пробвам и твоя вариант.
    В книжката, от която взех рецептата имаше освен за ягодова и за черешова супа.
    Сърдечен поздрав!

    • Danyela каза:

      Лети, супата ти е страхотна! Не съм пробвала до сега с ягоди, но нали идва сезонът им – ще имам възможност. Сърдечни поздрави!

  12. […] sopa de morango com pimenta e bolinhas de chocolate . sopa de manga com pedaços de frutas . sopa de cereja com canela […]

Вашият отговор на Gulab » Blog Archive » Sopas: Dicas de Apresentação Отказ