Пай с череши


Обичам черешовото време. Когато въздухът още е изпълнен с аромати на цъфтяща и окосена трева, слънцето още не пече твърде силно, а дъждовете още ни разхлаждат често. Времето когато още не е официално лято, но усещам вече сол по кожата си и бриз в косата. Ако трябва да избера най-хубавия топъл месец ще се раздвоя между юни и септември – и двата са ми еднакво любими – единият, защото точно започва да се усеща изобилието на пресни плодове и зеленчуци, другият защото виждам как те ще си отидат скоро, но и в двата случая не мога да се наситя на възможностите да сготвя различни неща с тях и да усетя цялата им сладост. Тази година юни ни завари на морето, мен опитваща се да снимам изгревът над морето в 5,30, заредила статив, едва надвила сънят и жадно поглъщаща кафе, за да се окаже, че в същност слънцето няма да се види как се показва, заради многото облаци, а семейството блажено спящо след дългия път до морето. И тъй като трябваше да запълня времето до по-приличен час, пък и да направя закуска и по възможност да употребя черешите, които бяхме купили по път забърках един черешов пай.

Продукти за тава приблизително 20 на 40 см

За тестото:

3 ч.ч брашно (500 грама)

1 голямо пакетче масло (250 грама)

2 яйца

3/4 ч.ч. захар (190 грама)

щипка сол

За плънката:

1 килограм череши

½ ч.ч. захар – 125 грама

2 с.л лимонов сок

кората на половин лимон

2 с.л нишесте или брашно

За яйчената баня:

1 жълтък + 1 яйце + 2 ч.л захар

1 ч.ч. = 250 мл.

Приготовление:

Брашното се пресява и към него се прибавя нарязано на дребни кубчета студено масло. Маслото и брашното се правят на трохи с пръсти. Добавя се захарта и с бързи движения се омесва в брашното и маслото. Прави се кладенче и в средата се чукват яйцата. Тестото се замесва и се оформя на топка. Разделя се на две части и всяка се увива в свежо фолио и се прибира в хладилника, за да стегне.
Междувременно се махат костилките на черешите и се поставят в малка касерола заедно със захарта, лимоновия сок и настърганата лимонова кора на слаб огън. Когато захарта се разтопи и черешите пуснат сок се добавят двете лъжици брашно или нишесте разтворени в малко студена вода и се оставя да поври още няколко минути. Когато сместа се сгъсти се маха от котлона и се оставя да се охлади докато се разточва тестото.


На леко набрашнена повърхност се разточва лист тесто с дебелина 2-3 мм, достатъчно голям за да покрие дъното на тавата и стените и и леко да се подгъне на вътре като се сложи плънката с около 1 см от всички страни. Тестото се навива на точилката и се пренася върху тавата. Плънката от череши се изсипва отгоре и краищата леко се подгъват върху плънката. Намазват се с разбития жълтък и яйце с малко захар, за да слепнат с капачето. Другата част от отделеното тесто се разточва, така че да служи за капаче и се поставя върху пая. От посочените количества за тестото излиза малко повече тесто от необходимото, остатъка може да се прибере в камерата и да се съхранява за друг път. От изрезките от тестото се правят фитили с които се обикаля тавата и капачето, така че да стане като борд и се оформят фигурки според желанието. Ам направих малка розичка. На капачето се пробиват 4 дупчици с нож или се изрязват с формичка за бисквити, така че да има от къде да излиза парата при печене. Паят се намазва с останалият жълтък и яйце със захар, за да придобие красив цвят при печенето. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути или докато придобие златист цвят.

Добър апетит!

Други публикации:

Вишнева супа

Черешова торта с маскарпоне и крема сирене

Пана кота с ром и домашно черешово сладко

7 comments on “Пай с череши

  1. Dani каза:

    Любим сладкиш 🙂
    С аромат на масло и череши!
    С пожелания за едно прекрасно лято!

  2. lakovap каза:

    Мммм… много вкусно 🙂 Поздравления за рецептата.

  3. Прекрасен десерт! Поздрави

  4. Future Health каза:

    Е… направо ми се дояде, срамота искам и аз.

  5. Афродита каза:

    Леле разкошнооо !!! Черешата е любимия ми плод.

  6. Джаджите каза:

    Ох как обичам череши сготвени по някакъв начин, сурови не толова, но на торти или пайове си умирам направо.

  7. Insight Events каза:

    Търсех подобна рецепта, много благодаря. Задължително ще я пробвам!

Вашият коментар